For dyr, T-14 Armata-tanken er ikke foretrukket av de russiske hærene

Presentert med stor fanfare i anledning paraden 9. mai 2015 i Moskva, som markerte 70-årsjubileet for seieren mot nazismen,T-14 Armata tank, overrasket vestlendinger.

Ikke bare hadde Russland engasjert seg i utformingen av en ny kampvogn, mens de fleste hærer i verden betraktet den som foreldet, men Armataen så ut til å være den kraftigste stridsvognen som noen gang er unnfanget, med robottårn, afghansk rustning og sin overlevelsescelle.

Det russiske forsvarsdepartementet hadde da store ambisjoner for sin nye stridsvogn, med flere hundre eksempler som ventes å komme i tjeneste før tiårets slutt. Det skjedde ikke.

Stilt overfor betydelige utviklingsvansker, og fremfor alt til en pris som er mye høyere enn de andre stridsvognene som hærene var vant til, har det til dags dato bare blitt levert mellom 20 og 30 eksempler av det pansrede kjøretøyet, hovedsakelig for testformål, til de russiske hærene. .

Og hvis vi skal tro administrerende direktør i Rostec, virker selve fremtiden til T-14 Armata nå kompromittert, mens de russiske hærene går inn for kjøp av T-90M, mindre effektivt, men mye rimeligere, for å delta i den russiske offensiven i Ukraina.

T-14 Armata-tanken, den første vestlige russiske tanken

På mange måter representerte T-14 Armata, og med den hele spekteret av pansrede kjøretøyer som ble presentert i 2015, inkludert Kurganet-25, Boomerang og Koalitsiya-SV selvgående pistol, et dyptgående paradigmeskifte for russiske industrifolk og hærer.

T-14 Armata parade 9. mai 2015 Moskva
Offisiell presentasjon av T-14 Armata under paraden 9. mai 2015 for 70-årsjubileet for seieren mot Nazi-Tyskland

Hvis, tradisjonelt sett, russiske stridsvogner, og sovjetiske stridsvogner før dem, var designet for å være kraftig bevæpnet, riktig pansret, og fremfor alt relativt lette og mye lettere å produsere enn deres vestlige ekvivalenter, tok Armata mange kjennetegn ved disse mest avanserte vestlige stridsvognene, slik som Leopard 2A6, eller Abrams M1A2.

Den var dermed utstyrt med komposittrustning, men også med vetronikk og mye mer avanserte ombordsystemer enn de som bevæpnet eldre russiske stridsvogner, inkludert den nye T-90M. Fremfor alt inkluderte T-14 en rekke teknologiske fremskritt, for eksempel det afghanske aktive forsvarssystemet, samt et fullstendig robottårn.

Faktisk ble den i 2015 ansett som den mest avanserte tanken i verden. Men dette teknologibråket hadde sine ulemper, først og fremst mye lengre utviklingstider enn tradisjonelt for russiske landvåpen.

Nesten 9 år etter at den ble offentlig avduket, er T-14 fortsatt ikke pålitelig, og har møtt en rekke vanskeligheter under tester, spesielt angående kraftverket.

T-14 Armata er for dyr sammenlignet med T-90-tanken for den militære spesialoperasjonen i Ukraina

Det viktigste problemet, for de russiske hærene, angående T-14 Armata, så vel som alle den nye generasjonen pansrede kjøretøyer som følger med den, er imidlertid ikke teknologisk, men industriell, og fremfor alt økonomisk.

T-90M i Ukraina
Mer økonomisk og rask å produsere, er T-90M foretrukket av den russiske generalstaben for den spesielle militæroperasjonen i Ukraina

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 MBT Battle Tanks | Forsvarsnyheter | Russisk-ukrainsk konflikt

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler