Våpeneksport 2019-2023: Frankrike tar andreplassen i verden i lang tid

Vi vet at våpeneksport representerer et strategisk spørsmål for Frankrike. De gjør det faktisk mulig å opprettholde global industriell og teknologisk kunnskap på fransk jord, der nasjonale ordrer ikke ville være nok, i motsetning til i USA, Russland og Kina.

I tillegg gjør denne eksporten det mulig å øke bærekraften til den franske forsvarsinnsatsen, ved å generere skatte- og sosiale inntekter som mer enn demper effekten av økningene i hærens budsjett registrert siden 2018.

Faktisk de siste suksessene registrert de siste årene av jegeren Rafale, Caesar-montert pistol, eller Scorpène-ubåten, forsterker bærekraften til denne franske industrielle kapasiteten, mer viktig enn noen gang i den forringede sikkerhetskonteksten i Europa og rundt om i verden.

Men disse suksessene hadde også en nesten uventet effekt. Faktisk, ifølge det siste panelet publisert av den svenske organisasjonen SIPRI, ville Frankrike ha tatt andreplassen i verden når det gjelder forsvarseksport i perioden 2019-2023. Dette er en ubestridelig suksess for Frankrike, like mye en fiasko for Russland, som har gjort sin forsvarsindustri til grunnpilaren i sin økonomiske transformasjon.

Et historisk fall i russisk våpeneksport de siste 5 årene

Til tross for sammenbruddet av den sovjetiske blokken, klarte Russland, fra 1995, å opprettholde andreplassen i verden for eksport av forsvarsutstyr. For Moskva utgjorde denne eksporten både en bemerkelsesverdig kilde til utenlandsk valuta og en stor industriell aktivitet, og sysselsatte mer enn en million ansatte i landet, den viktigste aktiviteten i landet, bortsett fra utvinning og prosessering av hydrokarboner.

Su-35 våpeneksport til Kina
Et symbol på vanskelighetene Russland har møtt på våpeneksportmarkedet de siste årene, er det bare Kina som har kjøpt den russiske Su-35 til dags dato.

I løpet av de siste 5 årene har imidlertid denne russiske eksporten falt dramatisk, fra 21 % av den totale våpeneksporten i verden i perioden 2014-2018, til bare 11 % i 2019-2023. ifølge Sipri-organisasjonen.

Flere faktorer har svekket russisk eksport. For det første, fra februar 2022, og starten på den spesielle militæroperasjonen i Ukraina, har Moskva konsentrert nesten all sin industrielle kapasitet til støtte for sine hærer, og redusert eksporten til et strengt minimum.

Videre, siden 2019, har russisk eksport vært sterkt handikappet av trusselen fra amerikansk CAATSA-lovgivning, som truer med strenge sanksjoner mot kunder av den russiske forsvarsindustrien, angående visst viktig utstyr. Til slutt har attraktiviteten til russisk utstyr lidd de siste årene av sammenligningen, i ytelse, med vestlige våpen, selv om det er mye dyrere.

En konsolidert andreplass for Frankrike, overfor en russisk forsvarsindustri som er handikappet på den internasjonale scenen

Samtidig opplevde Frankrike en velstående periode når det gjelder eksport av våpen, drevet av jagerens utmerkede resultater Rafale, Cæsarkanonen samt ubåten Scorpene, på den internasjonale scenen.

Brasiliansk scorpene sub
Scorpene-ubåten representerte en av pilarene i fransk våpeneksport fra 2019 til 2023, spesielt til Brasil og India.

Fremfor alt tyder alt på at den franske dynamikken ennå ikke har nådd toppen. Faktisk, i årene som kommer, bør leveransene av disse systemene, men også andre suksesser som innen marineminekrigføring, innen pansrede kjøretøyer på hjul, missiler eller til og med helikoptre, øke ytterligere, basert på ordre signert over siste tre årene.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Våpeneksport | Forsvarsnyheter | Tyskland

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

1 KOMMENTAR

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler