M1299 ERCA superkanon: den amerikanske hæren kaster inn håndkleet og forlater amerikansk artilleri uten en løsning

Lansert i 2019, programmet Extended-Range Cannon Artillery, eller ERCA, og M1299 superkanonen, skulle la den amerikanske hæren gjenvinne fordelen når det gjelder artilleri, mens M109 Paladin og dens 39 kaliber ga ytelser mye lavere enn de til European Archer, Pzh2000 og Caesar, og deres 52 kaliberrør.

Dermed, der rekkevidden til Paladin, med konvensjonelle skall, hetter på 24 km, overstiger de europeiske systemene 40 km. Enda verre, Kina og Russland har også påtatt seg å utstyre sine hærer med disse 8 meter lange kanonene, med den kinesiske PCL-181 og den nye 2S35 russiske Koalitsiya-sv.

ERCA-programmet, en av pilarene i BIG 6-superprogrammet, måtte møte denne utfordringen, ved å utstyre M109 med et nytt 58 kaliber rør for å føde M1299, slik at den kan drive konvensjonelle granater opp til 70 km. Hvis de første testene var oppmuntrende, ser det ut til at de tekniske vanskelighetene som er oppstått de siste månedene har fått overtaket av programmet.

For rask slitasje på 58-kaliber XM907 L/58-løpet 

For et drøyt år siden, i januar 2023, annonserte den amerikanske hæren at tester av M1299 selvgående pistol, en M109 utstyrt med 58 kaliber XM907 rør, viste tegn til rask slitasje. Det ble deretter utført en undersøkelse for å forstå årsakene til denne overdrevne trettheten, og spesielt hvordan problemet kunne omgås.

pzh2000
Pzh2000 er et av disse europeiske artillerisystemene som ble tatt i bruk for 15 til 20 år siden, utstyrt med et 52 kaliberrør (52 ganger kaliberet av våpenet, dvs. 8,06 m), hvis rekkevidde og presisjon er mye større enn de på 39 kaliber rør, som for den amerikanske M109.

Jo lengre et artillerirør er, desto større er de mekaniske og termiske påkjenningene under avfyring. Hvis det for et marineartillerisystem lett er mulig å øke tykkelsen på røret, å øke motstanden, kan denne åpenbare løsningen ikke lett overføres til en selvgående kanon, for hvilken vektøkningen bare et tykkere rør ville betraktelig. endre mobiliteten og stabiliteten til kjøretøyet.

Amerikanske ingeniører lette derfor i et år etter en løsning for å opprettholde lengden på XM907-pistolen, uten å øke massen vesentlig, for å øke motstanden mot stress.

Disse vanskelighetene er ikke overraskende. Faktisk, allerede, slites de 52 kaliberrørene til Caesar, Pzh2000, Archer og K9 betydelig raskere enn de 39 kaliberrørene som tidligere ble brukt, og dette påfører, spesielt i Ukraina, et økt behov for regenerering av de europeiske systemene som er installert. hærene til Kiev.

Den amerikanske hæren kunngjør at M1299-supervåpenet er forlatt fra ERCA-programmet i 2025-budsjettet.

Åpenbart var innsatsen for å finne en anvendelig løsning for M1299 forgjeves. Den amerikanske hæren har faktisk kunngjort, som en del av presentasjonen av disse forespørslene angående 2025-budsjettet (som begynner 1. oktober 2024), forkastelsen av dette programmet og de tilhørende investeringene.

US Army M1299 superpistol
M1299 er et M109-chassis utstyrt med et 58 kaliber (9 m) rør, for å oppnå en rekkevidde på 70 km med et konvensjonelt skall. Imidlertid klarte ikke amerikanske ingeniører å løse problemene med for tidlig slitasje av røret, noe som førte til at programmet ble forlatt.

I anledning presentasjonen av den amerikanske hærens prognosebudsjett for 2025 8. mars, bekreftet Doug R. Bush, assisterende sekretær for den amerikanske hæren med ansvar for oppkjøp, at til tross for avslutningen av prototypefasen, etter å ha gjort det mulig å levere 20 forventet XM1299s, tillot ikke vanskelighetene å gå inn i produksjonsfasen.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Artilleri | Forsvarsnyheter | Bygging av pansrede kjøretøy

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler