Paseo XLR, denne QuickWin fra den franske marinen mot Houthi-droner

Den 9. desember 2023 brukte den franske fregatten Languedoc (D643), på et oppdrag utenfor kysten av Jemen, våpnene sine for første gang for å avskjære luftdroner som ble skutt opp av Houthi-opprørerne. Dette var den første operative bruken av Aster-luftvernmissilet, som endte med bemerkelsesverdig suksess.

Imidlertid vokste det raskt frem en kontrovers på sosiale nettverk. Faktisk koster Aster 15-missilet betydelig mer enn dronene brukt av houthiene. Videre, med bare 16 missiler i skyteposisjon, kunne Languedoc raskt finne seg selv uten ammunisjon i tilfelle et metningsangrep ble lansert mot det, eller skipene ble eskortert.

Den franske marinen rettferdiggjorde da bruken av missilet, og forklarte at det var nødvendig å sammenligne ikke prisen på missilet, men prisen på det beskyttede målet med prisen på dronen. Observasjonene som ble gjort på det tidspunktet forble imidlertid gyldige, spesielt siden det er umulig å plassere nye missiler i siloer når skipet er på sjøen. 

Den franske marinen har ikke vært inaktiv på dette emnet. Faktisk, Alsace-fregatten, også en FREMM, men spesialisert på luftforsvar, som avløste Languedoc i Rødehavet for noen dager siden, ankom området med nytt utstyr designet for å møte denne nye trusselen, Paseo XLR elektro-optisk deteksjonssystem fra det franske selskapet Safran.

Alsace luftvernfregatten ødela Houthi-droner ved å bruke sin 76 mm kanon

Rollen, i likhet med effektiviteten til Paseo XLR, ble raskt fremhevet. Om morgenen den 9. mars ble fFransk regatta Alsace grep inn mot tre Houthi-angrepsdroner. Til dette brukte den ikke sine dyre Aster-missiler, men dens 76 mm kanon, utpreget rimeligere, for å skyte ned dronene, og dermed bevare sine 32 Aster 15 og 30 missiler, for å møte trusler vanskeligere, eller fjernere.

76 mm FREMM kanon
Houthi-droner ble skutt ned av den franske fregatten Alsace med sin 76 mm OTO-Melara-pistol

Disse samtidige suksessene ble muliggjort takket være deteksjons- og målrettingsinformasjonen gitt av Paseo XLR, plassert på hver side av skipets havner, som dekker nesten hele omkretsen, og overført, via kampsystemet, til kanonen og dens STIR brannkontroll .

De viser også, utover effektiviteten til systemet, den franske marinens tillit til dette systemet. Faktisk, der en Aster 15 kan avskjære et mål opptil 50 km unna, og garanterer en betydelig sikkerhetsavstand for å reagere i tilfelle avlytting av avskjæringen, bærer 76 mm kanonen bare 8 km.

For å avskjære Houthi-dronene måtte sjefen for den franske fregatten derfor vente til målene var innenfor rekkevidde, noe som ytterligere reduserte mulighetene hans i tilfelle feil, selv om dronene er kjent for å være trege. Han hadde derfor full tillit til sitt deteksjons-, engasjement- og avlyttingssystem, for å gjøre det, for å bevare sine dyrebare overflate-til-luft-missiler, tilsynelatende tre ganger.

Paseo XLR, et elektro-optisk deteksjonssystem opprinnelig designet for landkamp

Denne suksessen ble muliggjort takket være det nye Paseo XLR elektro-optiske systemet for Extra Long Range. Det er et deteksjonssystem designet for å overvåke, oppdage, identifisere, spore og engasjere flere luft- og marinemål samtidig, ved å bruke svært nøyaktige infrarøde og videokanaler.

EBRC Jaguar Paseo
Jaguar EBRC er utstyrt med Paseo elektro-optiske system, spesielt for å målrette sin 40 mm CTA-kanon.

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Surface Fleet | Forsvarsnyheter | CIWS og SHORAD

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

2 Kommentarer

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler