MDACS-program: den amerikanske hæren satser igjen på luftvernartilleri i 2025

Siden forlatelsen av M247-sersjant York på slutten av 70-tallet, hadde den amerikanske hæren aldri vist noen interesse for luftvernartilleri, først med fokus på rakettforsvar, og i rundt ti år på utvikling av rettet energivåpen. .

MDACS-programmet, integrert i 2025 Forsvarets finanslov, utgjør derfor en dyp utvikling for det. Dette gjelder faktisk utformingen av et flerdomene antiluftfartøysartillerisystem, ment å forsterke beskyttelsen som tilbys av andre systemer, missiler, høyenergilaser og mikrobølgekanoner.

Så hva er dette overraskelsesprogrammet fra den amerikanske hæren? Hva er dens mål, spesifikasjoner og tidsplan, gitt at behovet for denne typen systemer vokser, i alle operasjoner, fra Ukraina til Stillehavet, via Rødehavet og Midtøsten?

Den amerikanske hærens misfornøyelse med luftvernartilleri siden 60-tallet

Hvis, i mange aspekter, amerikansk og sovjetisk kapasitetsutvikling kopierte hverandre under den kalde krigen, var ikke dette tilfellet når det gjelder luftvernartilleri.

Faktisk mistet den amerikanske hæren raskt interessen for denne evnen, så snart overflate-til-luft-missiler som Hawk eller Chaparral hadde vist sin effektivitet. Det er sant at fra et doktrinært synspunkt var luftforbud mye mer avhengig av luftmakt innenfor de amerikanske hærene enn de sovjetiske hærene.

M247 sersjant York Us Army
M247-sersjant York representerte den amerikanske hærens siste forsøk på å utvikle et luftvernartillerisystem. Bare 50 eksempler ble bygget før de ble forlatt.

Det siste programmet som ble lansert over Atlanterhavet i dette området var M247 Sergeant York, en M-48 Patton-tank montert med et tårn bevæpnet med en twin-tube 40 mm Bofors og en radar. Den ble lansert i 1978 og skulle være et svar på den sovjetiske ZSU-23-4, samt den tyske Gepard, og erstatte de ineffektive M163 VADS og MIM-46 Chaparral.

Byggingen ble imidlertid stoppet etter 50 eksempler, den amerikanske hæren bestemte seg for å henvende seg til den fransk-tyske Roland, og det nye svært kortdistanse infanterimissilet Stinger, for nære luftvernoppdrag. Middels og lang rekkevidde luftforsvar ble i mellomtiden overlatt til MIM-104 Patriot.

Det var ikke før andre del av 2010-tallet at det lanserte Maneuver-Short Range Air Defense eller M-SHORAD-programmet, et 8×8 Stryker pansret kjøretøy montert med en Leonardo-tårn bevæpnet med en 20 mm kanon, fire Stinger- og to Hellfire-missiler.

M-SHORAD US Army
Den amerikanske hæren beordret raskt 144 M-SHORAD, bevæpnet med en 20 mm kanon, 4 Stinger og 2 Hellfire, for å forsterke kortdistansebeskyttelsen til amerikanske enheter.

M-SHORAD var ment å erstatte Avenger (en Humwee som bruker 8 Stinger), og ble raskt bestilt i 144 enheter for å sikre tett beskyttelse av engasjerte enheter, spesielt mot droner, helikoptre og kryssermissiler.

Siden den gang virket den amerikanske hæren, som alle amerikanske hærer, utelukkende satser på rettede energivåpen, høyenergilaser, mikrobølgekanoner, jammere, for å fullføre beskyttelsen fra missiler, mot fly, helikoptre, missiler, raketter og droner.

Det mystiske MDACS anti-fly artilleriprogrammet dukket opp i budsjettforespørselen for 2025

Derfor er utseendet til MDACS-programmet, i budsjettraketten overført av den amerikanske hæren, som en del av utarbeidelsen av budsjettet for 2025, en ekte overraskelse. Faktisk er MDACS akronymet for Multi-Domain Artillery Cannon System, et program som opprinnelig ble utviklet av US Air Force Research Lab.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Luftvernforsvar | Forsvarsanalyse | Forsvarets budsjetter og forsvarsinnsats

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

5 Kommentarer

  1. Er ikke EBRC Jaguar med sin Paseo-optronikk og dens kanon som kan skyte CTA 40 mm airburst ideelt for oppgaven?
    Vi erstatter MMP-poden med Mistral og presto lager den en Shorad-plattform til en lavere pris.
    Kanskje er den vertikale vandringen til tønnen litt kort på den annen side.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler