Er fremtiden til den elektriske kanonen innen småkaliber og luftvern?

Hvis USA avsluttet sitt program for elektriske kanoner, eller railgun, i 2021, har andre programmer rundt om i verden holdt ut på denne måten, og ser nå ut til å nå en viss teknologisk modenhet.

Dette er spesielt tilfellet med det kinesiske programmet, som ser ut til å komme nærmere og nærmere operasjonelle tester, hvis vi skal tro nylige uttalelser fra de kinesiske ingeniørene som er ansvarlige for dette prosjektet. Men Kina er ikke alene om å komme nærmere en operasjonell løsning, Japan, så vel som Frankrike, flytter også raskt dit.

Disse programmene deler, i tillegg til en lignende tidsplan, en felles teknologisk tilnærming. Faktisk, langt fra å forsøke å reprodusere det amerikanske systemet med stor kaliber, for å erstatte tradisjonelt artilleri, vendte de seg alle til mye mindre kaliber ammunisjon, for å lage luftvern-, anti-missil- og antidronesystemer, med unike egenskaper og bemerkelsesverdige.

Hvordan fungerer en elektrisk kanon, eller Railgun,?

Siden kruttet dukket opp i Kina på 1000-tallet, har kanoner, haubitser og andre skytevåpen fungert på samme måte. Når det brenner, frigjør pulveret en stor mengde varm gass, som driver prosjektilet inn i pistolløpet og gir det sin bane.

railgun elektrisk kanon kinesisk LST
Et av nærbildene av den kinesiske Railgun installert for testing på den kinesiske marinens LST

Mange fremskritt har åpenbart blitt gjort i løpet av ti århundrer, enten det gjelder kvaliteten på pulver, motstanden og lengden på rør, kvaliteten på prosjektiler osv. Dermed har moderne artillerisystemer svært høy ytelse. andre verdenskrig, med en rekkevidde ofte mer enn tredoblet for et gitt kaliber, og en enestående presisjon.

Den elektriske pistolen bruker et elektromagnetisk felt for å gi prosjektilet, plassert på en skinne (derav navnet railgun), starthastigheten. Fra et teoretisk synspunkt gir denne løsningen mange fordeler, så lenge en kraftig elektrisk kilde er tilgjengelig.

Spesielt gjør det det mulig å kvitte seg med et lager av pulver, som både er klumpete, spesielt vanskelig å transportere, og som genererer betydelig risiko i kamp. I tillegg gjør det det mulig å gi prosjektilet en utgangshastighet, mye høyere, for samme rørlengde enn pulverfremdrift, inkludert utover hypersonisk terskel.

Faktisk gjør det potensielt mulig å nå områder eller høyder som er utilgjengelige for konvensjonelle artillerisystemer. Under sine tester estimerte den amerikanske marinen at Rail Gun-programmet kunne nå en rekkevidde på 200 km med en munningshastighet på Mach 7, og til og med over 350 km, hvis denne hastigheten ble brakt til Mach 10.

Uføret til det amerikanske Railgun-programmet med stor kaliber

Railgun er imidlertid ikke uten begrensninger. Som sagt tidligere, må den ha betydelig elektrisk kraft tilgjengelig, som høyenergihærer, lasere eller mikrobølgekanoner.

Railgun USAs marine
Det amerikanske marineprogrammet ble forlatt i juli 2021

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Railgun elektrisk kanon | Forsvarsanalyse | FORENTE STATER

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler