MGCS: Paris og Berlin validerer den industrielle delingen av den fremtidige europeiske kamptanken

Lenge truet, både av forskjeller i forventninger mellom hærene, og av spenninger rundt industriell deling, MGCS-programmet, som skal gjøre det mulig å erstatte kampvogner Leopard 2 tyskere og franske Leclerc, rundt 2040, hadde en usikker fremtid, inntil tilsynsministrene i de to landene bestemte seg for å ta det i hånden, i september i fjor.

Etter at hærene til de to landene samlet sine visjoner, i begynnelsen av året, om hva dette fremtidige programmet skulle være, var det nå nødvendig å takle det mest delikate punktet med friksjon, industriell deling, mens spenningene mellom Rheinmetall og Nexter, hadde nesten implodert den fremtidige europeiske tanken.

Sébastien Lecornu og Boris Pistorius, forsvarsministrene i de to landene, har nettopp kunngjort at dette trinnet, så avgjørende som det er vanskelig, nettopp var oppnådd, og at det var oppnådd en avtale om industriell deling mellom de forskjellige industrielle aktørene i dette programmet.

Et MGCS-program med en kaotisk bane siden 2015

Siden lanseringen i 2015 har MGCS-programmet gått gjennom ulike faser, av ulik intensitet. Etter en beskjeden start, opplevde det fornyet interesse i 2017, og ble en av pilarene i Emmanuel Macron og Angela Merkels initiativ for å føde Forsvars-Europa.

MGCS tysk visjon
Tysk visjon om MGCS presentert av den tyske hæren i januar 2024

Imidlertid dukket det raskt opp forskjeller, først mellom forventningene til den franske og tyske hæren, deretter i området for industriell deling, etter at Forbundsdagen påla det tyske Rheinmetall å bli med i programmet, i 2019.

I mer enn tre år forble programmet nesten i en stas, noe som reiste alvorlig tvil om dets bærekraft. Samtidig førte gjenoppstandelsen av kampvognmarkedet til tysk industri til å designe Leopard 2A8, en utvikling av A7 inkludert, spesielt, en APS Trophy, veiing en ny trussel mot MGCS-kalenderen, opprinnelig planlagt i 2035, og som faktisk kunne kannibalisere markedsadressen til den tyske tanken.

I begynnelsen av 2023 ble programmet truet, til det punktet at til og med industrimenn og militæret virket opprørte og noen ganger motløse av mangelen på fremgang, mens fransk-tyske spenninger begynte å dukke opp på den offentlige scenen.

Som med FCAS-programmet som også gikk gjennom en sone med sterk turbulens, var det nødvendig at de franske og tyske forsvarsministrene tar saken tilbake i egne hender i september 2023, for å få det tilbake på sporet. Noen uker senere kunngjorde de to landene Italias ankomst i programmet, og i begynnelsen av januar klarte hæren og Bundeswehr endelig å innrette sine forventninger, for å revitalisere programmet.

En balansert avtale for industriell deling mellom produsenter

Alt som manglet da for å relansere og sikre det var en avtale om industriell deling. Det er nettopp dette Sébastien Lecornu, den franske forsvarsministeren, og Boris Pistorius, hans tyske motpart, satte seg fore å gjøre.

Lecornu Pistorius MGCS
Sebastien Lecornu og Boris Pistorius i Berlin for å diskutere MGCS-programmet i juli 2023

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 MBT kampvogner | Forsvarsnyheter | Tyskland

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler