Den amerikanske hæren lyder dødsstøtet for tauet artilleri

- Annonse -

"Vi har sett slutten på effektiviteten til slept artilleri." Dette er ordene som general James Rainey, sjef for US Army Futures Command, talte på Global Force-symposiet til Association of the US Army.

Ifølge den amerikanske generalen, til tross for den nylig annonserte forlatelsen av superkanonen fra Extended Range Cannon Artillery (ERCA)-programmet, forbereder den amerikanske hæren seg på store transformasjoner når det gjelder artilleri, men vender seg nå bort fra det tauede artilleriet, dømt, ikke uten objektiv grunn, for sårbar.

Krigen i Ukraina har satt artilleriet tilbake i sentrum av luft-landkamp

Som tilfellet var med stridsvogner og mekanisert infanteri, har artilleri blitt neglisjert av mange hærer, spesielt i Vesten, de siste 30 årene. Dermed bruker flertallet av NATO-hærene, inkludert den amerikanske hæren, fortsatt artillerisystemer designet under den kalde krigen, som amerikanske M109, britiske AS 90 eller 2S3 og sovjetiske 2S19.

- Annonse -
2S39 Koalitsiya-SV
Den amerikanske hæren må svare på at nye artillerisystemer tas i bruk, slik som den kinesiske PCl-181, eller 2S35 Koalitsiya-SV, med høyere ytelse enn M109.

Engasjert i asymmetriske teatre, møtt motstandere med lite artilleri og ingen luftfart, utviklet disse hærene seg fra ildstøtte levert av artilleri, til den som ble levert av luftfart eller helikoptre. Selv i relativt intense teatre, som Irak eller Syria, har vestlig luftoverherredømme, som russisk luftoverherredømme, aldri blitt satt i tvil.

Krigen i Ukraina har dypt forstyrret disse paradigmene. Selv om det har et mye mindre luftvåpen, har Kiev faktisk klart å inneholde, i mer enn to år, russisk luftmakt og dens tusen kamp- og angrepsfly ved å bruke et tett og effektivt luftforsvarsnettverk.

Det samme var dessuten angående de ukrainske luftstyrkene av det russiske DCA. De to luftstyrkene ble tvunget av disse luftvernforsvarene til å operere i avstand fra innsatslinjen, enten det er kampfly eller angrepshelikoptre, noe som gjorde nær luftstøtte umulig.

- Annonse -

Logisk sett falt denne funksjonen til artilleriet, som raskt ble omdreiningspunktet for maktbalansen i krigen i Ukraina, med antall tilgjengelige rør, samt lagrene av 152 og 155 mm granater, som standard.

Sleept artilleri er for sårbart for motbatteri og droner

Hvis artilleriet har gjenvunnet sin avgjørende rolle på slagmarken i Ukraina, har det også betalt en høy pris for intensiv bruk de siste to årene. Således, ifølge Oryx-nettstedet, 350 slepte artillerisystemer, 700 selvgående systemer og mer enn 360 russiske flere rakettoppskytere ville blitt ødelagt, skadet eller forlatt, dvs. halvparten av den teoretiske beholdningen av Moskvas hærer, ved starten av konflikten.

M777 slept artilleri
Mer økonomisk, slept artilleri er også mye mer sårbart. I Ukraina er mer enn halvparten av de 142 M777-ene levert av USA allerede ødelagt eller skadet.

LOGO meta forsvar 70 Artilleri | Forsvarsanalyse | Russisk-ukrainsk konflikt

Resten av denne artikkelen er kun for abonnenter

- Annonse -

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
alle artikler uten reklame, fra €1,99.


Nyhetsbrev påmelding

Registrer deg for Meta-Defense nyhetsbrev å motta
siste moteartikler daglig eller ukentlig

- Annonse -

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler