Den amerikanske hæren lyder dødsstøtet for tauet artilleri

"Vi har sett slutten på effektiviteten til slept artilleri." Dette er ordene som general James Rainey, sjef for US Army Futures Command, talte på Global Force-symposiet til Association of the US Army.

Ifølge den amerikanske generalen, til tross for den nylig annonserte forlatelsen av superkanonen fra Extended Range Cannon Artillery (ERCA)-programmet, forbereder den amerikanske hæren seg på store transformasjoner når det gjelder artilleri, men vender seg nå bort fra det tauede artilleriet, dømt, ikke uten objektiv grunn, for sårbar.

Krigen i Ukraina har satt artilleriet tilbake i sentrum av luft-landkamp

Som tilfellet var med stridsvogner og mekanisert infanteri, har artilleri blitt neglisjert av mange hærer, spesielt i Vesten, de siste 30 årene. Dermed bruker flertallet av NATO-hærene, inkludert den amerikanske hæren, fortsatt i dag artillerisystemer designet under den kalde krigen, slik som amerikanske M109, britiske AS 90, eller 2S3 og sovjetiske 2S19 i Øst-Europa.

2S39 Koalitsiya-SV
Den amerikanske hæren må svare på at nye artillerisystemer tas i bruk, slik som den kinesiske PCl-181, eller 2S35 Koalitsiya-SV, med høyere ytelse enn M109.

Engasjert i asymmetriske teatre, møtte motstandere med lite artilleri og ingen luftfart, utviklet disse hærene seg fra ildstøtte levert av artilleri, til den som ble levert av luftfart eller helikopterkamp. Selv i relativt intense teatre, som Irak eller Syria, har vestlig luftoverherredømme, som Russlands i Syria, aldri blitt satt i tvil.

Krigen i Ukraina har dypt forstyrret disse paradigmene. Selv om det har et mye mindre luftvåpen, har Kiev faktisk klart å inneholde, i mer enn to år, russisk luftmakt og dens tusen kamp- og angrepsfly ved å bruke et tett og effektivt luftforsvarsnettverk.

Det samme var dessuten angående de ukrainske luftstyrkene av det russiske DCA. Begge luftstyrkene ble tvunget til å operere på avstand fra linjen, enten det er kampfly eller angrepshelikoptre, noe som gjorde nær luftstøtte mye vanskeligere.

Denne funksjonen falt fullt ut på artilleriet, ettersom den sovjetiske doktrinen krever det. Det ble veldig raskt omdreiningspunktet for maktbalansen i krigen i Ukraina, med antall tilgjengelige rør som målestokk, samt lagrene av 152 og 155 mm skjell.

Sleept artilleri er for sårbart for motbatteri og droner

Hvis artilleriet har gjenvunnet sin avgjørende rolle på slagmarken i Ukraina, har det også betalt en høy pris for intensiv bruk de siste to årene. Således, ifølge Oryx-nettstedet, 350 slepte artillerisystemer, 700 selvgående systemer og mer enn 360 russiske flere rakettoppskytere har blitt ødelagt, skadet eller forlatt siden februar 2022, det vil si halvparten av den teoretiske beholdningen av Moskvas hærer, ved starten av konflikten.

M777 slept artilleri
Mer økonomisk, slept artilleri er også mye mer sårbart. I Ukraina er nesten halvparten av de 186 M777-ene levert av USA allerede ødelagt eller skadet.

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame.

Meta-Defense feirer 5-årsjubileum!

LOGO meta forsvar 114 Artilleri | Forsvarsanalyse | Russisk-ukrainsk konflikt

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnement, med koden Metanniv24

Tilbudet gjelder fra 10. til 20. mai for online-abonnement på et nytt Classic eller Premium, års- eller ukentlig abonnement på Meta-Defense-nettstedet.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler