Rafale mot atomubåt: i Brasil forbinder E. Macron de to fagene

I september 2009, under et offisielt besøk i Brasil, kunngjorde Frankrikes president Nicolas Sarkozy ordren for 36 jagerfly Rafale for landets luftstyrker, noe som provoserte president Lulas forbauselse og deretter raseri. Selv om diskusjoner var i gang om dette emnet, var ordren fortsatt langt fra sikret for det nye jagerflyet Dassault Aviation.

Langt fra å tvinge brasilianernes hånd, fordømte denne manøveren sjansene for Rafale i Brasil. Tre år senere annonserte Brasília at de vendte seg til den nye JAS 39 Gripen E/F fra svenske Saab, for å modernisere sine luftstyrker, med en første ordre på 36 fly, med lokal produksjon og betydelige teknologioverføringer. .

Siden da har sjansene for å se Rafale fly under en brasiliansk kokarde, virket søppel. Men under sitt offisielle besøk til Brasília denne uken, refererte president Macron igjen til mulig fransk-brasiliansk samarbeid rundt flaggskipet til fransk luftfart.

Og med god grunn, i en annen fil, byggingen av sin første atomangrepsubåt, ville Brasil befinne seg i en teknologisk blindgate, som ville kreve hjelp fra Frankrike, og sette Paris i en privilegert posisjon, for å forsøke en ny forhandlinger om Fransk jagerfly.

Den brasilianske atomangrepsubåten, Alvaro Alberto, i en blindgate?

Brasilia påtok seg faktisk å designe og bygge sin første atomangrepsubåt, Alvaro Alberto. For å gjøre dette henvendte Brasil seg til fransk know-how, og bestilte fire konvensjonelle ubåter av Scorpène-typen for anledningen.

ubåten Tonelero Brasil
Den franske presidenten deltok i innvielsen av Tonelero, den tredje ubåten av Scorpene-typen bygget i Brasil ved hjelp av Naval Group.

Det var også for å delta i innvielsen av den fjerde enheten i denne klassen, Tonelero-ubåten, at president Macron dro til Brasil denne uken, og tillot ham også å møte president Lula.

Men Emmanuel Macrons besøk ser ikke ut til å ha vært begrenset til protokoll og diplomatiske hensyn. Faktisk erklærte den franske presidenten ved denne anledningen at Frankrike ville være "ved siden av" Brasil i byggingen av sine ubåter, mens president Lula flere ganger har referert til de siste ukene, med behov for støtte fra Brasil, angående kunnskapen til atomdelen, til dens ubåt.

For hvis Frankrike, og Naval Group, allerede er fullt engasjert i byggingen av Alvaro Alberto, som startet i oktober i fjor, måtte de inntil nå begrense seg til design og assistanse til bygging lokalt, av selve ubåten. Kjernefysisk kjelerom skulle designes av brasilianske ingeniører og industri.

Støtte fra Frankrike åpnet av det amerikanske og britiske AUKUS-initiativet

Denne divisjonen reagerte, når den ble forhandlet, på stilltiende internasjonale regler angående kjernefysisk ubåtteknologi. Faktisk har ingen av de fem landene som mestrer denne avanserte teknologien, de faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd, til nå gått med på å selge atomdrevne ubåter, og enda mindre å overføre den nødvendige teknologien, til et annet land, selv om Sovjetunionen, deretter Russland etter det, hadde gått med på å leie en SSGN til India i ti år.

AUKUS SSN
SSN AUKUS-programmet som samlet USA, Storbritannia og Australia knuste den stilltiende avtalen om forbudet mot eksport av atomdrevet ubåtteknologi som var en referanse mellom de 5 faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd.

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Logo Metadefense 93x93 2 Aviation de chasse | Analyses Défense | Brésil

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

7 Kommentarer

 1. God morgen. Våpenindustrien er ikke en verden av omsorgsbjørner, men det kan være fransk-svensk samarbeid å utnytte for å definitivt knytte Sverige til FCAS-programmet. Denne gangen kan det være opp til Frankrike å demonstrere sin lojalitet i byggingen av en samordnet europeisk BITD...

 2. Tillat meg min forbauselse etter denne artikkelen, for 3 dager siden skrev du en artikkel om muligheten for å forføre Sverige til å bli med i FCAS, og i dag prøver en av bidragsyterne å ekskludere dem fra deres hovedmarked. Det kommer ikke til å hjelpe...

  • Dette er to separate mapper. Tro ikke at Dassault eller Emmanuel Macron vil sitte på €7 eller €8 milliarder for 36 Rafale, for å bevare Saab og dets gode forhold til Stockholm. Som Stockholm ikke nøler med å prøve å torpedere salget av de fire franske ubåtene til Nederland, to timer etter den offisielle kunngjøringen av Haags valg.

 3. Jeg hører det godt. Business er business. Store politiske ambisjoner kommer ofte opp mot de svært rasjonelle strategiene til virksomheter. Og når politikere spiller på muligheter i samråd med disse selskapene, får vi litt schizofrene taler. Kort.

  • Som sagt ovenfor, må vi også huske på posisjonen til svensken Kockums og hans partner Damen, angående seieren til Naval Group i Nederland. Når det står milliarder og tusenvis av arbeidsplasser på spill i flere år, er det ikke lenger en partner som kan holde sammen, på den ene eller den andre siden. Det er spillet...

 4. Vi visste at siden Aukus fant Navalgroup seg med en god tilgjengelighet av arsenaler for SSN etter produksjonen av vår (som også gjøres i sakte film).
  Dette er en utmerket mulighet til å kaste en stein i dammen.

  Spesielt siden vår SSN har en STOR fordel i forhold til konkurrentene: den opererer på anriket uran på sivilt og ikke militært nivå. Det er en detalj som forandrer alt.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler