MBDA forbereder Aster 15 EC, dobbelt så effektiv som Aster 15

Aster-missilfamilien vil snart utvide seg, med ankomsten av Aster 15 EC. Disse luftvernmissilene ble tatt i bruk fra 2001 og utgjorde en sann kulturell revolusjon innen luftvern. For første gang var faktisk vestlige mennesker i stand til å stole på et ikke-amerikansk (eller sovjetisk) system for å sikre middels og lang rekkevidde luftforsvar av stedene eller skipene deres.

Aster-området besto av to missiler. Aster 30, utstyrt med en langdistanseforsterker, tillot missilet å nå en rekkevidde større enn 120 km og en høyde på 20 km.

Aster 15 var mer kompakt, 4,2 meter sammenlignet med 4,9 m, og lettere, 310 kg sammenlignet med 450. Selv om den beholdt den ekstreme manøvrerbarheten til Aster-familien, og en aktiv radarsøker med svært høy effektivitet, ble den kun gitt for å ha en rekkevidde større enn 30 km, men 45 km blir imidlertid ofte omtalt av fagpressen.

På det tidspunktet oppnådde andre mellomdistansemissiler kun lavere rekkevidde, 42 km for russiske 9M37 Buk, 40 km for amerikanske ESSM og 30 km for norske NASAMS.

Siden den gang har disse systemene utviklet seg betydelig, og alle når 50 km rekkevidde, inkludert ESSM, NASAMS og den tyske Iris-t SLM, noen ganger mer, 70 km for 9M37-missilet til Buk-M3. Det var derfor nødvendig for Aster 15 å utvikle seg, slik Aster 30 gjorde med Block 0, Block 1 og Block 1NT. Det er nettopp dette MBDA nå er dedikert til.

Den utmerkede oppførselen til Aster-familien i møte med Houthi-droner og missiler

Selv om det ble tatt i bruk i 2001, hadde Aster-missilet aldri hatt kamperfaring, før engasjementene i Rødehavet startet på slutten av 2023 mot Houthi-droner og anti-skipsmissiler, og i Ukraina mot missiler og droner.

ASter fregatten Alsace
Languedoc- og Alsace-fregattene til den franske marinen skjøt mer enn 22 Aster 15 og 30 missiler inn i Rødehavet.

Det europeiske missilet hadde frem til da vist bemerkelsesverdige egenskaper, men under prøveskyting og øvelser, inkludert internasjonale, spesielt angående marineversjonene ombord på fregatter og destroyere fra den franske, italienske og til og med britiske marine.

Men fordi Aster ikke var i stand til å stole på "Combat Proven"-merket, og heller ikke på forrangen til den europeiske missilprodusenten innen langdistanse luftvernmissiler, hadde Aster store problemer med å etablere seg i internasjonale konkurranser, spesielt mot American Patriot, SM-2 og ESSM.

Som sådan markerer den intensive bruken av Aster-fregatter fra Royal Navy, National Navy og Marina Militare, mot Houthi-droner og kryssermissiler, med en utmerket suksessrate, et radikalt skifte i bildet av missilet på den internasjonale scenen .

Dette gjelder spesielt siden den franske fregatten Alsace har blitt den første europeiske skip som vellykket fanget opp ikke én, men tre ballistiske missiler anti-skip, og driver Asteren til samme nivå som den amerikanske Patriot PAC og SM-6.

Aster 15 EC-missilet vil ta over fra Aster 15 i 2030

For å svare på utviklingen av trusselen, og utviklingen av konkurransen, har MBDA derfor forpliktet seg til i 2023 å utvikle en ny versjon av Aster 15. Dette missilet, kalt Aster 15 EC, må settes i drift i 2030, i første omgang ombord på de 4 SYLVER 43-systemene til det franske hangarskipet Charles de Gaulle, i anledning den tredje og siste store tekniske nedstengningen av skipet, før det settes inn på franske fregatter. .

Aster 15 EC vil ha en rekkevidde på mer enn 60 km
Aster 15 EC vil ha en rekkevidde større enn 60 km, ifølge MBDA, og overgå betydelig ESSM, NASAMS og IRIS-T SLM.

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Luftvernforsvar | Forsvarsnyheter | Russisk-ukrainsk konflikt

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

6 Kommentarer

  1. "Det kan godt være, under disse forholdene, at den fransk-italienske (og ikke fransk-tyske) Mamba, når den er godkjent i ESSI, raskt vil etablere seg som en europeisk standard, til stor forferdelse for Berlin og USA , for hvem initiativet utgjorde et meget effektivt springbrett for å ta kontroll over europeisk luftvernforsvar. »

    • Jeg vet det pågår diskusjoner. Men dette kommer ikke til å være enkelt, for for at Frankrike (og Italia) skal bli med i ESSI, er det åpenbart at Berlin må gå med på å integrere SAMP/T, så vel som MICA VL NG. Og som sagt i artikkelen, dette kommer ikke til å fungere, men ikke i det hele tatt, i Berlins og heller ikke Washingtons interesse. Etter min mening må vi vente til Scholz drar for at dette skal skje.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler