Hvordan vil kampdroner forstyrre den industrielle og doktrinære ligningen til jagerfly?

Ankomsten av kampdroner, disse ubemannede enhetene designet for å utføre oppdrag i stedet for jagerfly, er nå spesielt etterlengtet. Disse vil faktisk utgjøre selve omdreiningspunktet for det som beskrives som 6. generasjon kampfly, som de amerikanske NGAD-ene, samt de europeiske NGF-ene og Tempests, vil tilhøre.

Hvis alle forutser denne uunngåelige utviklingen, vil måten disse dronene vil bli brukt på, og dermed måten de vil bli utformet på, fortsatt være svært forskjellige avhengig av prosjektene.

Dermed designet russerne S-70 Okhotnik-B, en 20-tonns kampdrone, hvis ytelse, og absolutt prisen, bringer den nærmere et tradisjonelt kampfly. MQ-25 Stingray, utviklet av Boeing for US Navy, har en enhetspris på 150 millioner dollar, høyere enn prisen for F/A-18 E/F Super Hornet og F-35C Lightning. II, dens to gjeldende ombord i kampfly.

Motsatt har de nye programmene utviklet, over Atlanterhavet, i dette området, en tendens til å designe mye mer økonomiske kampdroner, slik som Boeings MQ-28 Ghost Bat designet i samarbeid med Australia, som sikter mot en enhetspris fra $10 til $15 millioner, mens det amerikanske flyvåpenet kunngjorde, som en del av NGAD-programmet, at det hadde som mål å anskaffe en flåte av semi-utbrukbare kampdroner som koster mellom en fjerdedel og en tredjedel av prisen på en F-35A, det vil si $22 til $30 millioner.

Det er nettopp i denne retningen den amerikanske marinen, etter den svært kostbare MQ-25 Stingray, nå ønsker å bevege seg, med til syvende og sist en dyp omveltning av jagerflåten ombord på amerikanske hangarskip, samt paradigmer som styrer det operative og industrielle aspekter ved kampfly.

Den amerikanske marinen vil ha 15 millioner dollar kampdroner som bare vil fly 200 timer

Det er i denne sammenhengen det nye Collaborative Combat Aircraft, eller CCA, programmet. Dette ble beskrevet av kontreadmiral Stephen Tedford, som leder Program Executive Office for Unmanned Aviation and Strike Weapons, eller PEO (U&W), på Navy Leagues årlige Sea Air Space-konferanse, mer tidlig denne uken.

MQ-25 Stingray Super Hornet kampdroner
Med en enhetspris på over 150 millioner dollar er den amerikanske marinens MQ-25 Stingray en kampdrone med en uoverkommelig pris som overgår F-35C.

Ifølge ham har den amerikanske marinen til hensikt å ikke følge banen til MQ-25, men å snu mot kampdroner mye mer økonomisk å følge med Lightning II, Super Hornet og deres etterfølger, den fremtidige NGAD, som ikke vil gå i bruk før slutten av det neste tiåret.

Mer spesifikt har den amerikanske marinen som mål å anskaffe kampdroner hvis enhetspris ikke vil overstige 15 millioner dollar. Fremfor alt må disse enhetene ha svært lave implementeringskostnader og ingen vedlikeholdskostnader.

Og med god grunn trenger de bare å fly, i beste fall, 200 timer, før de blir brukt enten som et mål for å tiltrekke seg fiendtlig ild, eller som en angrepsdrone. Det er ikke snakk om, under disse omstendighetene, å bruke mer enn det som er strengt nødvendig for å designe og bygge droner med begrenset levetid.

Og for å legge til at til syvende og sist sikter den amerikanske marinen på at mer enn 60 % av flåten av kampfly skal bestå av ubemannede fly, som opererer i tjeneste for piloterte fly, men også uavhengig. .

Når det gjelder det amerikanske luftvåpenet, er det planlagt å ta den første av disse dronene i bruk i slutten av tiåret, selv om kapasiteten som forventes på dette tidspunktet vil være lavere enn de som er målrettet av programmet, og vil derfor kreve , overvåking og kontroll av en pilotert enhet.

En kommende revolusjon i den industrielle og budsjettmessige modellen for jagerfly

Ytelsen og operative evnene til disse fremtidige kampdronene, angående tunge droner som S-70, Loyal Wingmen-droner, eller forbruksdroner, som Remote Carrier Expendable, har allerede blitt diskutert i en rekke artikler publisert av spesialpressen.

S70 Okhotnik-B Su-57
S-70 Okhotnik-B-dronen har en kampmasse på mellom 18 og 20 tonn, for å kunne følge de tunge Su-57-ene.

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Combat Drones | Forsvarsanalyse | Jagerfly

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

2 Kommentarer

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler