Kan Defense Eurobonds rebalansere anskaffelsene av europeiske hærer?

For noen dager siden foreslo Estlands statsminister, Kaja Kallas, å bruke Defense Eurobonds for å finansiere en europeisk plan som skulle finansiere den raske moderniseringen av EUs hærer.

I likhet med Coronabonds av Covid-krisen, ville disse Defense Eurobonds gjøre det mulig å overvinne de budsjettmessige begrensningene som i dag hemmer de europeiske hærene i deres moderniseringsinnsats, og statene i den militære støtten gitt til Ukraina.

Imidlertid kan dette initiativet, avhengig av hvordan det er utformet, også være et verdifullt verktøy for å utvide og modernisere den europeiske forsvarsindustrien, spesielt ved å oppmuntre europeere til å snu mye mer enn de gjør i dag mot militært utstyr designet og produsert på det gamle kontinentet.

Bare 22 % av oppkjøpene fra EU-hærene gjelder europeiske forsvarsselskaper

Faktisk, ifølge en fersk rapport utgitt av IRIS, en fransk tenketank, vil andelen av europeisk-designet forsvarsmateriell og -utstyr i de nylige anskaffelsene av hærene på det gamle kontinentet representere bare 22 %, mens USA alene ville få 63 % av de totale europeiske investeringene. i dette området.

F-35 USAF Elephant Walk
Av 100 millioner euro brukt av europeiske hærer på anskaffelse av forsvarsutstyr de siste årene, er 63 millioner brukt i USA, 15 millioner i ikke-europeiske land, og bare 22 millioner innen det industrielle og teknologiske europeiske forsvaret.

I seg selv er ikke denne prosenten en overraskelse. Faktisk har amerikanske produsenter de siste årene vunnet brorparten av våpenkontrakter tildelt av europeiske land, inkludert i områder der europeiske industrier har effektive og konkurransedyktige tilbud.

Vi tenker naturligvis på flodbølge F-35, valgt eller snart valgt av mer enn femten europeiske luftstyrker, inkludert i land med et høyytelses kampfly av lokal design, slik tilfellet er med Tyskland, Italia og mest sannsynlig snart, fra Spania, med Typhoon.

Dette er også tilfelle i luftvernforsvaret, med Patriot valgt av 5 europeiske land, der den europeiske SAMP/T Mamba, minst like effektiv og rimeligere, kun er i bruk i Frankrike og Italia. , de to landene som designet det.

Utenfor USA har andre land gjort spektakulære gjennombrudd i Europa de siste årene, spesielt Sør-Korea med K2-tanken og den selvgående K9-pistolen, eller til og med Israel, med ATMOS-kanonen, eller til og med forskjellige missilsystemer, for eksempel SPIKE anti-tank missil.

Hver gang er det minst ett, noen ganger mer, europeisk utstyr, med identisk eller til og med overlegen ytelse, og likevel ignorert av de europeiske hærene og lederne som samtidig har validert det europeiske strategiske kompasset, med mål om nøyaktig å øke . EUs strategiske autonomi innen forsvarsindustrien.

Setter kjøp av europeisk utstyr i hjertet av Eurobonds Defence-modellen

Det er nettopp her prinsippet om Defense Eurobonds, foreslått av Estlands statsminister Kaja Kallas, ment å finansiere moderniseringen av europeiske hærer for å møte den raske utviklingen av trusselen, kan spille en bestemmende og strukturerende rolle, til fordel for en dyp kulturell endring i EU-hærene.

Eurobonds Defense Kaja Kallas
Da han talte på sikkerhetskonferansen i München 2024, støttet Kaja Kallas, den estiske statsministeren, ideen om å lansere et europeisk fond på 100 milliarder euro, ment å modernisere europeiske hærer, og finansiert av Defense Eurobonds.

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Forsvarets budsjetter og forsvarsinnsats | Forsvarsanalyse | Underleverandørkjede for forsvarsindustri

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler