Constellation, F-35…: er amerikanske forsvarsprogrammer plaget av overspesifikasjoner?

Game changer, Wunderwaffen... Siden starten av konflikten i Ukraina har disse begrepene ofte blitt brukt, både for å betegne ankomsten av nye våpen levert av vestlige allierte, og for å referere til nye amerikanske eller allierte forsvarsprogrammer.

Det er sant at det å forestille seg en ny tank, fly, drone eller missil, så overlegen annet eksisterende utstyr, for å representere, i seg selv, en markant operasjonell fordel, er noe å forføre. Spesielt for Hollywood-manusforfattere som brukte det som pitch for mange store hits, som Firefox eller The Hunt for the Red October.

Denne følelsen finner sine røtter i de virkelige fordelene som ble gitt til de amerikanske hærene av de store programmene på begynnelsen av 70-tallet, som fødte blant annet Abrams-stridsvognene, Apache-helikopteret, Patriot, SM-2 og Tomahawk-missilene. , F-15, F-16 og F-18, samt Nimitz supercarriers, SSN Los Angeles og Arleigh Burke destroyerne.

Det har siden utviklet seg mot en skjevhet av overspesifikasjon rundt utformingen av nye amerikanske forsvarsutstyrsprogrammer, som i dag alvorlig hemmer moderniseringen av de amerikanske hærene, i møte med et mye mer pragmatisk Kina og Russland i denne forbindelse.

Konstellasjonsfregatter: bare 15 % av den italienske FREMM, 3 år forsinket og 50 % dyrere

På dette emnet hadde den amerikanske marinen allerede så å si berørt konsekvensene av disse overdrevne teknologske skjevhetene i utformingen av sine skip i mange år. Dermed brukte den 21 milliarder dollar på Zumwalt-program for tunge ødeleggere, ment å gi en avgjørende fordel når det gjelder marineoverflateoverlegenhet, spesielt takket være dens nye langdistanse 155 mm kanoner.

to mislykkede amerikanske forsvarsprogrammer: ZUmwalt og LCS
LCS- og Zumwalt-programmene var begge preget av et overskudd av ambisjoner og teknologiske spesifikasjoner, noe som førte til en eksplosjon av kostnader og kapasitetssperrer.

Til slutt ble bare 3 skip bygget, uten de nevnte kanonene, for et lavere operasjonspotensial enn de mer tradisjonelle Arleigh Burkes og 2,5 ganger rimeligere. Selv om Zumwalts vil i dag erstatte sine ubrukelige kanoner med hypersoniske missiler, har dette programmet alvorlig handikappet moderniseringen av den amerikanske overflateflåten, som for tiden er under belastning.

Det var nøyaktig det samme med Littoral Combat Ships, eller LCS, programmet. Disse skipene, halvveis mellom OPV, korvetten og fregatten, måtte utstyres med kampmoduler som gjorde det mulig å tilpasse skipets evner til oppdraget, enten det var minekrigføring, overflatekrigføring, anti-ubåtkrigføring, eller støtte og suverenitet.

Igjen, det var det en smertefull og kostbar teknologisk svikt, og av de 32 skipene som ble bygget, til mer enn 600 millioner dollar per enhet, for å erstatte OH Perry-fregattene som ble tatt ut av drift i 2014, og Avenger-minejegerne som for tiden trekkes tilbake, rundt ti er allerede, eller vil snart bli trukket ut av tjenesten, på grunn av manglende driftspotensial tilpasset behov.

Stilt overfor disse to feilene, forpliktet den amerikanske marinen seg i 2017 til å bygge en flåte av fregatter som var lettere, og fremfor alt mer økonomiske og raske å bygge, enn Burke destroyerne. For å fremskynde prosessen og redusere kostnadene, falt valget på FREMM-modellen fra italienske Fincantieri, en 6 tonns flerbruksfregatt beregnet på å møte behovene til den amerikanske marinen, med et minimum av modifikasjoner, for å tillate igangsetting fra 000.

FREMM Bergamini klasse
Fregattene Constellation og Begamini vil til syvende og sist bare ha 15 % vanlige komponenter, noe som sår tvil om verdien av å ha valgt en hyllemodell for den amerikanske marinen.

I anledning av revisjonen bestilt av SECNAV (Sjøforsvarets sekretær), Carlos des Toro, og ledet av den amerikanske marinen, angående vanskelighetene som den amerikanske marineindustrien møtte, så det ut til at fregatten USS Constellation, første enhet i klassen, hvis konstruksjon nettopp har startet ved Fincantieri Marinette-verft, vil ikke settes i drift før i 2029, det vil si med tidsfrister nesten doblet sammenlignet med den opprinnelige tidsplanen.


Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame.

Meta-Defense feirer 5-årsjubileum!

LOGO meta forsvar 114 Forsvarets forskning og utvikling | Forsvarsanalyse | Konstruksjon av militære fly

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnement, med koden Metanniv24

Tilbudet gjelder fra 10. til 20. mai for online-abonnement på et nytt Classic eller Premium, års- eller ukentlig abonnement på Meta-Defense-nettstedet.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler