MBDA forbereder Aster 15 EC, dobbelt så effektiv som Aster 15

Aster-missilfamilien vil snart utvide seg, med ankomsten av Aster 15 EC. Disse luftvernmissilene ble tatt i bruk fra 2001 og utgjorde en sann kulturell revolusjon innen luftvern. For første gang var faktisk vestlige mennesker i stand til å stole på et ikke-amerikansk (eller sovjetisk) system for å sikre middels og lang rekkevidde luftforsvar av stedene eller skipene deres.

Aster-området besto av to missiler. Aster 30, utstyrt med en langdistanseforsterker, tillot missilet å nå en rekkevidde større enn 120 km og en høyde på 20 km.

Aster 15 var mer kompakt, 4,2 meter sammenlignet med 4,9 m, og lettere, 310 kg sammenlignet med 450. Selv om den beholdt den ekstreme manøvrerbarheten til Aster-familien, og en aktiv radarsøker med svært høy effektivitet, ble den kun gitt for å ha en rekkevidde større enn 30 km, men 45 km blir imidlertid ofte omtalt av fagpressen.

På det tidspunktet oppnådde andre mellomdistansemissiler kun lavere rekkevidde, 42 km for russiske 9M37 Buk, 40 km for amerikanske ESSM og 30 km for norske NASAMS.

Siden den gang har disse systemene utviklet seg betydelig, og alle når 50 km rekkevidde, inkludert ESSM, NASAMS og den tyske Iris-t SLM, noen ganger mer, 70 km for 9M37-missilet til Buk-M3. Det var derfor nødvendig for Aster 15 å utvikle seg, slik Aster 30 gjorde med Block 0, Block 1 og Block 1NT. Det er nettopp dette MBDA nå er dedikert til.

Meta-Defense feirer 5-årsjubileum!

LOGO meta defense 114 Luftvernforsvar | Forsvarsnyheter | Gratis varer

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnement, med koden Metanniv24

Tilbudet gjelder fra 10. til 20. mai for online-abonnement på et nytt Classic eller Premium, års- eller ukentlig abonnement på Meta-Defense-nettstedet.

Den utmerkede oppførselen til Aster-familien i møte med Houthi-droner og missiler

Selv om det ble tatt i bruk i 2001, hadde Aster-missilet aldri hatt kamperfaring, før engasjementene i Rødehavet startet på slutten av 2023 mot Houthi-droner og anti-skipsmissiler, og i Ukraina mot missiler og droner.

ASter fregatten Alsace
Languedoc- og Alsace-fregattene til den franske marinen skjøt mer enn 22 Aster 15 og 30 missiler inn i Rødehavet.

Det europeiske missilet hadde frem til da vist bemerkelsesverdige egenskaper, men under prøveskyting og øvelser, inkludert internasjonale, spesielt angående marineversjonene ombord på fregatter og destroyere fra den franske, italienske og til og med britiske marine.

Men fordi Aster ikke var i stand til å stole på "Combat Proven"-merket, og heller ikke på forrangen til den europeiske missilprodusenten innen langdistanse luftvernmissiler, hadde Aster store problemer med å etablere seg i internasjonale konkurranser, spesielt mot American Patriot, SM-2 og ESSM.

Som sådan markerer den intensive bruken av Aster-fregatter fra Royal Navy, National Navy og Marina Militare, mot Houthi-droner og kryssermissiler, med en utmerket suksessrate, et radikalt skifte i bildet av missilet på den internasjonale scenen .

Dette gjelder spesielt siden den franske fregatten Alsace har blitt den første europeiske skip som vellykket fanget opp ikke én, men tre ballistiske missiler anti-skip, og driver Asteren til samme nivå som den amerikanske Patriot PAC og SM-6.

Aster 15 EC-missilet vil ta over fra Aster 15 i 2030

For å svare på utviklingen av trusselen, og utviklingen av konkurransen, har MBDA derfor forpliktet seg til i 2023 å utvikle en ny versjon av Aster 15. Dette missilet, kalt Aster 15 EC, må settes i drift i 2030, i første omgang ombord på de 4 SYLVER 43-systemene til det franske hangarskipet Charles de Gaulle, i anledning den tredje og siste store tekniske nedstengningen av skipet, før det settes inn på franske fregatter. .

Aster 15 EC vil ha en rekkevidde på mer enn 60 km
Aster 15 EC vil ha en rekkevidde større enn 60 km, ifølge MBDA, og overgå betydelig ESSM, NASAMS og IRIS-T SLM.

Dataene om ytelsen til det nye missilet er for øyeblikket fragmentariske. I følge MBDA vil den ha en rekkevidde dobbelt så lang som Aster 15, utover 60 km, noe som setter missilet tilbake i den øvre rekkevidden til mellomdistansemissiler. Missilets andre evner, spesielt søkeren, vil også utvikle seg for å svare på utviklende trusler og deres forsvarsevner.

Vi kan også tenke at hvis Aster 15 ser rekkevidden øket, kan dette også være tilfelle ved transitivitet, av Aster 30, akkurat som utviklingen som vil bli gjort for den som søker den ene, vil være for den andre.

På den annen side, hvis rekkevidden til Aster 15 EC dobles sammenlignet med Aster 15, kan vi anta at dette også vil være tilfelle for taket, som lett bør nå, i dette tilfellet, de 18 km, noe som potensielt kan tillate missilet som skal brukes mot mål i høye høyder, kanskje til og med mot ballistiske missiler i sluttfasen, og drar nytte av erfaringene som er oppnådd på Aster 30 i dette området.

MBDA forventer fornyet interesse for Aster etter forestillinger i Rødehavet

Enten det er for å møte behovene i Ukraina, økningen i makten til de franske hærene og opprettelsen av operative reserver, og for å tilfredsstille eksportetterspørselen, kalles MBDA i dag til å øke produksjonen av sine missiler betraktelig, spesielt Aster, Mistral 3 og panservern Akeron.

MBDA fabrikk
MBDA har forpliktet seg til å raskt øke produksjonen av Aster-missiler.

For noen dager siden truet den franske forsvarsministeren, Sébastien Lecornu, til og med med rekvisisjon, slik at den franske missilprodusenten, og spesielt underleverandørnettverket, øker produksjonsratene til Aster-missilet, og volumet av produksjonslagre, for å garantere vedvarende og uavbrutt industriell aktivitet.

Denne økningen i produksjonsrater er desto mer avgjørende ettersom de franske myndighetene, i likhet med missilprodusenten, forventer en fornyet interesse for dette våpensystemet, møtt med økningen i den globale etterspørselen og risikoen rundt amerikansk produksjon, samt ytelsene som er demonstrert i Rødehavet og i Ukraina, blant annet mot den ballistiske trusselen.

Dette aspektet har ikke sluppet unna Raytheon og Lockheed Martin, som produserer Patriot, men også ESSM og SM-2 og SM-6. Industrimennene har faktisk publisert to artikler i rask rekkefølge på nettstedet DefenseNews.com, hvor de berømmet Patriot, den første angående forestillingeneInkludert mot den russiske Kinzhal, den andre for tout amerikanske industrielle produksjonsevner rundt dette systemet.

Et europeisk marked blokkert av det tyske European Sky Shield-initiativet

De to amerikanske gigantene vet faktisk at Aster-systemene, enten det er land SAMP/T Mamba, eller marine PAAMS, til da har lidd av et imageunderskudd sammenlignet med konkurrerende amerikanske systemer, effektivt fungert av produsenter og meningsreléer i USA, inkludert i Europa.

SAMP/T Mamba hadde likevel svært attraktive kostnader, og luftvern- og antiballistiske evner som var sammenlignbare, noen ganger overlegne, med Patriot, inkludert en radar som tilbyr 360° dekning, sammenlignet med 120° for Patriot frem til den kommende ankomsten. av AN/MPQ-65 radaren. Systemet har imidlertid aldri funnet en kjøper, utenfor Frankrike og Italia, i det minste før nå.

IRIS-T SLM
For Berlin utgjør ESSI et veldig effektivt springbrett for å markedsføre Iris-t SLM til europeiske kunder.

I flere måneder har imidlertid systemet levert til Ukraina av Roma og Paris, og Aster 15 og 30 av europeiske fregatter og destroyere, i stor grad vist sin store effektivitet mot et stort antall forskjellige mål, alt fra drone til ballistiske missilangrep. , inkludert anti-skip eller supersoniske kryssermissiler.

MBDA, i likhet med Eurosam, fellesforetaket dannet av MBDA, Thales og Leonardo, som bygger Aster og Mamba, er nå i en styrkeposisjon for å prøve å påtvinge systemet, inkludert i Europa.

For å oppnå dette vil det imidlertid være nødvendig å få fra Berlin at SAMP/T slutter seg til European Sky Shield Initiative-programmet, lansert av Olaf Scholz i 2022, og som allerede samler 20 land, og som snart bør inkludere 22 med ankomsten. av Hellas og Tyrkia.

På dette området vil ankomsten av Aster 15 EC ikke forenkle oppgaven for franske og italienske forhandlere. Faktisk, med en rekkevidde utvidet til mer enn 60 km, overgår missilet klart den tyske IRIS-T SLM, som bare når 40 km, som nettopp skulle bli søylen i ESSI, mens Aster 30 har demonstrert sin anti-ballistiske effektivitet , og at Aster Block 1NT ankommer for å overgå Patriot PAC-3 i dette området.

Det kan godt være, under disse forholdene, at den fransk-italienske Mamba, når den er godkjent i ESSI, raskt vil etablere seg som en europeisk standard, til stor forferdelse for Berlin og USA, for hvem han-initiativet utgjorde en svært et effektivt springbrett for å ta kontroll over europeisk luftvernforsvar.

Vi kan godt forestille oss, under disse forholdene, mangelen på entusiasme fra tyskerne, og den amerikanske lobbyvirksomheten, for å forhindre ankomsten av Frankrike og Italia, og spesielt av SAMP/T Mamba og Aster, innenfor ESSI-programmet.

Artikkel fra 11. april i fullversjon til 19. mai

For videre

6 Kommentarer

  1. "Det kan godt være, under disse forholdene, at den fransk-italienske (og ikke fransk-tyske) Mamba, når den er godkjent i ESSI, raskt vil etablere seg som en europeisk standard, til stor forferdelse for Berlin og USA , for hvem initiativet utgjorde et meget effektivt springbrett for å ta kontroll over europeisk luftvernforsvar. »

    • Jeg vet det pågår diskusjoner. Men dette kommer ikke til å være enkelt, for for at Frankrike (og Italia) skal bli med i ESSI, er det åpenbart at Berlin må gå med på å integrere SAMP/T, så vel som MICA VL NG. Og som sagt i artikkelen, dette kommer ikke til å fungere, men ikke i det hele tatt, i Berlins og heller ikke Washingtons interesse. Etter min mening må vi vente til Scholz drar for at dette skal skje.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler