4 argumenter for å øke forsvarsindustrielle investeringer i Frankrike

Når våren 2023, konturene av den fremtidige franske militærprogrammeringsloven, for perioden 2024-2030, ble offentliggjort, mente et stort flertall av spesialistobservatører, med rette, at det var et ambisiøst lovforslag som svarte på fremtidens utfordringer.

På området forsvarsindustriinvesteringer vil det årlige budsjettet gradvis øke fra 8 milliarder euro per år, for forskning og utvikling, så vel som for oppkjøp av store effektprogrammer, til 12 milliarder euro per år senere, med målet på å nå 18 til 20 milliarder euro per år, ved slutten av loven. Siden den gang har konteksten rundt disse områdene utviklet seg betraktelig, over en spesielt kort periode.

Mellom økningen i spenningen med Russland, truslene fra Donald Trump om amerikansk beskyttelse av Europa, og de nylige kunngjøringene om økte forsvarsbudsjetter fra de store europeiske industrilandene, som så ut til å være bare 12 måneder, som en eksemplarisk ambisjon, nå risikerer å bli et handikap, ja til og med en trussel, for den franske forsvarsindustrien, og alle elementene som følger av det.

Det er derfor relevant å stille spørsmål ved muligheten, konsekvensene, så vel som bærekraften, av en ytterligere økning i kreditter til forsvarsindustrien i Frankrike, enten det er på den internasjonale, europeiske og nasjonale scenen.

Er LPM 2024-2030 allerede foreldet i møte med endringer i sikkerhetsmessige, industrielle og teknologiske sammenhenger?

Selv om dette absolutt ikke er hyggelig, spesielt når det gjelder en LPM med ambisjoner som ikke står i forhold til de som hadde gått forut så langt, må franske myndigheter i dag stille spørsmål ved dens relevans, eller tvert imot, dens mulige foreldelse, gitt endringene i sikkerhetsmessige, industrielle og teknologiske kontekster observert de siste tolv månedene.

Postulatene til LPM 2024-2030 under utformingen

Faktisk, da den ble utviklet, virket de russiske hærene veldig svekket. De fleste eksperter anslo da at det ville ta mange år for Moskva å reformere en militær styrke som til slutt kunne beseire Ukraina og igjen representere en potensiell konvensjonell trussel mot Europa.

Forsvarsindustriinvesteringene vil ha mer enn doblet seg ved utgangen av 2024-2030 LPM
Forsvarsindustriinvesteringene vil ha mer enn doblet seg ved utgangen av 2024-2030 LPM

Samtidig hadde de store europeiske forsvarsindustrilandene, Storbritannia, Tyskland, Italia, Spania og til og med Sverige, ikke kunngjort noen reform eller intensjoner om større reformer på dette området. Europeisk militærprogrammering forble faktisk nær det som var to år tidligere, bortsett fra visse nødinnhentingsinitiativer, for eksempel den tyske Zeitenwende.

Til slutt holdt antallet nye større forsvarsutstyrsprogrammer seg relativt stabilt sammenlignet med tidligere år. Det er sant at for å svare på nødssituasjonen, hadde europeiske kansler i stor grad favorisert anskaffelse av importert utstyr, spesielt fra USA, Sør-Korea og Israel, i stedet for å engasjere seg i utviklingen rent.

Omveltningen i sikkerhetsmessig, industriell og teknologisk kontekst siden juli 2023

Vi forstår derfor følelsen av tilfredshet som omringet publiseringen, deretter avstemningen, av LPM 2024-2030, som på den tiden virket spesielt ambisiøs i Europa. Siden den gang har imidlertid de fleste av disse antakelsene blitt knust. Dermed står Russland i dag i en sterk posisjon i Ukraina, og varsler ignorert i begynnelsen av 2023, angående den forsvarsindustrielle oppgangen i landet, har stort sett kommet i oppfyllelse.

De store europeiske industrilandene har også utviklet sine paradigmer. Storbritannia har dermed forpliktet seg til en forsvarsinnsats på 2,5 %, 20 % høyere enn Frankrikes i 2030. Siden den gang har London mangedoblet kunngjøringene om ny utvikling av forsvarsutstyr, inkludert noen ganger i motsetning til multinasjonale programmer der landet er likevel engasjert.

hypersonisk missil Storbritannia
London har annonsert utviklingen av et nasjonalt hypersonisk missil, som kan duplisere det fransk-britiske FMC/FMAN-programmet, som har hatt liten fremgang på mange år.

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Frankrike | Forsvarsanalyse | Forsvarets budsjetter og forsvarsinnsats

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

1 KOMMENTAR

  1. Det er fortsatt politisk rom. Alle de politiske (og ikke-militære) underskriverne av LPM anerkjente under avstemningen at det var et minimum og ikke et maksimum. Debattene avslørte veldig tydelig tvilen til senatorer og varamedlemmer. Jeg tror ikke situasjonen er blokkert i det hele tatt. Og utsiktene til spenninger og kamper som kommer elektrifiserer velgerne. Ingen ønsker å bli tatt på vakt.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler