Det fransk-tyske MAWS-programmet er ikke dødt: Bundeswehr investerer i en ny studie!

Det fransk-tyske MAWS-programmet ble lansert i 2017, sammen med FCAS og CIFS, og skulle gjøre det mulig å designe etterfølgeren til det franske Atlantic 2 og det tyske P-3C Orion maritime patruljeflyet.

Imidlertid, som tilfellet var for andre samarbeidsprogrammer mellom Paris og Berlin, møtte MAWS raskt industrielle ambisjoner og operasjonelle forventninger som var vanskelige å forene, mellom Dassault Aviation og Airbus, samt mellom den franske marinen og Bundeswehr.

Programmet så ut til å ha stått stille, om ikke rett og slett forlatt, i flere år. Imidlertid har Berlin nettopp betrodd MAWS Gbr joint venture, dannet av tyske industrifolk for dette programmet, med en andre studie, for å forberede seg på den nye fasen av samarbeidet.

Når overraskelsen har passert, kan vi lure på om, etter å ha klart å få FCAS- og MGCS-programmene ut av sporene de befant seg i, har ikke det franske og det tyske forsvarsdepartementet påtatt seg å gjenopplive dette tredje programmet i samarbeid.

MAWS-programmet, eller Maritime Airborn Warfare System, og dets usikre status

I mange aspekter fulgte MAWS-programmet samme bane som de tre andre fransk-tyske samarbeidsprogrammene annonsert i fellesskap i september 2017, av Angela Merkel og Emmanuel Macron.

merkel macron 2018
I 2017 delte E. Macron og A. Merkel en felles visjon om et forsvars-Europa bygget på fransk-tysk samarbeid.

Faktisk, etter en fase med eufori rundt den første kunngjøringen, møtte programmet veldig raskt på mange vanskeligheter. De to europeiske flyprodusentene, Dassault Aviation og Airbus Defense, anså seg begge som legitime til å designe cellen, noe som provoserte en ny konflikt mellom de to produsentene, parallelt med den som motarbeidet dem rundt NGF i FCAS-programmet.

Vanskene som hvert program møtte, samt normaliseringen av forholdet mellom det tyske kanselliet og Donald Trump, bremset den generelle dynamikken i fransk-tysk samarbeid fra 2018. I 2019 kunngjorde Tyskland hans intensjon om å bestille P-8A Poseidon, med amerikanske Boeing, for å erstatte de eldste P-3C-ene.

Dette forårsaket nye spenninger mellom Paris og Berlin, til det punktet at selve statusen til MAWS-programmet i beste fall ble ansett som usikker, og i verste fall forlatt, av de fleste spesialister på emnet. Bestiller et nytt parti P-8As forsterket denne følelsen, mens Paris på sin side har diskutert i to år muligheten for engasjere seg alene i utformingen av en etterfølger til Atlantic 2, innen 2035.

Bundeswehr betrodde MAWS GbR en ekstra studie for å forberede programmet

Faktum, kunngjøringen fra Bundeswehr, angående studieoppdraget som ble overlatt til joint venture-selskapet MAWS GbR, dannet av ESG, Hensoldt og Diehl, som en del av del II-fasen av analysefasen av MAWS-programmet, 13. mai 2024, kan komme som en overraskelse.

Absolutt, Berlin hadde aldri kunngjort sin tilbaketrekking fra programmet, selv etter å ha bestilt 8 P-8A Poseidon, antallet maritime patruljefly som er nødvendig for å erstatte P-3C Orion-flåten, og utføre oppdragene som er tildelt den i Nordsjøen og Østersjøen.

P-3C Orion Bundeswehr
De tyske P-3C-ene vil bli erstattet av 9 amerikanske P-8A Poseidons.

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Logo Metadefense 93x93 2 Internasjonalt teknologisk samarbeid Forsvar | Forsvarsnyheter | Tyskland

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler