AI vil øke effektiviteten til den franske marinens Golden Ears fra 2025.

I litt over to år har det ikke gått en dag uten globale forsvarsnyheter som diskuterer den annonserte ankomsten av kunstig intelligens til de væpnede styrkene, og de betydelige fremskritt det vil føre til gjennomføringen av militære operasjoner.

Imidlertid handler disse emnene oftest om kunstig intelligens om bord på droner eller roboter, og dens fantasiverden drevet av science fiction og cyberpunklitteratur.

Den største merverdien som AI vil tilføre, og noen ganger allerede gir, til hærer, gjelder imidlertid verken kontrollen av en drone eller den autonome beslutningen om å skyte, men kapasiteten til å behandle enorme mengder data, generert av mangfoldet av digitaliserte sensorer som nå utstyrer alt militært utstyr, for å trekke ut relevante, menneskelig brukbare data.

Fire hovedkategorier av data er dermed målrettet av en rekke programmer rundt om i verden: rene digitale data, for eksempel det som sirkulerer på internett og sosiale nettverk; optiske og elektrooptiske data overført av satellitter og taktiske sensorer; elektromagnetiske data som sendes ut av radarer og kommunikasjonssystemer, og til slutt akustiske data, som representerer alfa og omega innen undervannskrigføring.

En AI-sikting og akustisk identifikasjonsfilter om bord på franske skip og ubåter fra 2025

Analyse av det akustiske undervannsspekteret er nettopp oppdraget til den franske marinens akustiske tolknings- og rekognoseringssenter, eller CiRA. Opprettet i 1983, trener den berømte Gylne ører og andre DeASM (Anti-submarine Detector), som går om bord på franske ubåter, fregatter og maritime patruljefly, for å oppdage og spore ubåter og motstående overflateenheter.

undervanns sonar
Undervannskrigføring er hovedsakelig avhengig av utnyttelse av data passivt ervervet av sensorene til ubåter og skip, for å lokalisere motstanderen, uten å bli oppdaget selv.

Og oppdraget er ikke enkelt. Faktisk er Stillhetens Verden, som presentert av JY Cousteau, bare taus i navnet. Tvert imot er havet hele tiden gjenstand for en enorm kakofoni: reker, hvaler, fisk, steinbevegelser og selvfølgelig menneskelige aktiviteter genererer i gjennomsnitt en bakgrunnsstøy på rundt 40 til 50 dB i kystområdet, og 30 dB i dypet, støyen fra en moderne vaskemaskin.

Vanskeligheten er desto større fordi en moderne ubåt, som opererer i stille fart (fra 6 til 14 knop, avhengig av modell), ikke genererer mer enn 30 dB lokal akustisk stråling, mens støyen fra havet er jevn.

den gylne ører klarer å oppnå denne bragden, som går ut på å oppdage, lokalisere og tyde en hvisket samtale mellom to personer ved enden av rullebanen ved Roissy, mens flyene tar av, mens de er plassert mer enn 100 meter unna.

For dette har de åpenbart veldig kraftige mikrofoner, passive ekkolodd og kraftige verktøy for å filtrere og analysere lydene som fanges. Imidlertid må de fortsatt skanne fjell med akustiske data for å oppdage hvilke som kan ha med seg relevant informasjon før de kan trekke ut nyttige taktiske data.

Det er nettopp på dette temaet CiRA, og oppstarten Preligens, har til hensikt å gripe inn i dag, ved å massiv bruk av kunstig intelligens. Dette vil faktisk gjøre det mulig å "sile" dataene, det vil si å eliminere alle dataene som ikke inneholder relevant informasjon, for å overføre til de gylne ørene, lederne de lovende.

gullører nasjonal marinevoks
Trening av gullører har vært et av CiRAs oppdrag siden 1983.

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Kunstig intelligens | Forsvarsnyheter | Maritime Patrol Aviation

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler