Cæsarpistol er et mareritt, sier russiske skyttere

Uansett hva som kan sies, har vestlige hærer ikke opplevd, siden Korea-krigen, virkelige høyintensive, langsiktige engasjementer. Som sådan var Golfkrigen i 1991, ofte fremsatt for å rettferdiggjøre voldgift gjort av Vesten når det gjelder hærer, utstyr og doktriner, for kort og for spesifikk til å trekke reelle konklusjoner fra den.

I denne sammenhengen er krigen i Ukraina, siden februar 2022, en mulighet for de samme vestlige hærene til å konfrontere utstyret deres, så vel som, på en bestemt måte, deres doktriner med virkeligheten. Dette var en mulighet til å gå tilbake til visse sikkerheter, spesielt angående den antatte relative effektiviteten til vestlig utstyr fremfor mer rustikk russisk utstyr.

Denne krigen viste også artilleriets avgjørende rolle i denne typen konflikter. På dette området har de nye europeiske systemene, utstyrt med et 52 kaliber rør og mer avanserte siktesystemer, vist sin store effektivitet, sammenlignet med russisk utstyr, men også mindre effektivt amerikansk eller britisk utstyr.

Cæsarkanonen lastebil montert, av fransk design, skinner spesielt i denne konflikten. En tid som anses for lett og utilstrekkelig beskyttet, sammenlignet med den svenske Archer, eller mindre mobil i vanskelig terreng, enn den tyske Pzh2000, sistnevnte har vist, ved flere anledninger, all effektiviteten til konseptet.

Men hvis ukrainerne noen ganger har sendt motstridende meldinger om dette systemet, viser et nylig nettintervju, på Telegram, med russiske skyttere, at det i dag er det mest fryktede systemet, og det som såret dem mest.

Noen ganger motstridende meldinger angående Cæsarkanonen som kommer fra Ukraina

I dag stiller de ukrainske hærene rundt femti Caesars, inkludert 19 i 8×8-versjonen levert av Danmark, og 32 i 6×6-versjonen av Frankrike. Disse skal i 2024 motta 78 nye Caesar 6×6, finansiert i fellesskap av Paris, København og Kiev.

Cannon M-777 Ukraina
Ukrainske styrker mistet mer enn halvparten av M777-kanonene levert av USA, sammenlignet med mindre enn 15 % av Cæsar-våpenene deres.

Meldinger om Cæsars kampeffektivitet fra ukrainske hærer har imidlertid tidvis vært motstridende. For noen måneder siden, en ukrainsk artillerist forklarte franske journalister, at den amerikanske M777-slepepistolen var mer effektiv, fordi den lettere kunne skjules, og på denne måten motstå droneangrep, og fordi den var for kompleks å bruke og vedlikeholde.

Fakta viste imidlertid ikke at han hadde rett, spesielt når han sammenlignet tapene mellom de to systemene. Og disse erklæringene hadde også ført til at det ukrainske forsvarsdepartementet publiserte en uttalelse for å motsi oberst Yan Iatsychen, sjef for den 56. motoriserte infanteribrigaden, og uttrykker sin fulle tilfredshet med CAESAR.

For noen dager siden, Alexander Zavitnevych, leder av komiteen for nasjonal sikkerhet, forsvar og etterretning i det ukrainske parlamentet, Rada, hadde rost Cæsar, spesielt i hendene på artilleristene fra den 55. artilleribrigaden, som da hadde ansvaret for å beskytte Zaporozhye-teatret.

Han presiserte imidlertid at de støter på problemer med vedlikehold i operativ tilstand (MCO), en vanskelighet som KNDS-France og ukrainske myndigheter jobber aktivt med. Samtidig indikerte han at mobiliteten til den franske kanonen ble undergravd i perioder med mye regn, vår og høst.

Vitnesbyrdet fra et russisk artilleri om utviklingen av ukrainsk artilleri

Om disse emnene gir intervjuet med russiske artillerister, utført av andre milbloggere, en utfyllende og svært opplysende visjon om oppfatningen av effektiviteten til ukrainsk artilleri, men også den franske Cæsars.

01ukraine våpen 01 lqgz videoSixteenByNine3000 v2 Artillery | Forsvarsnyheter | Gratis varer
Veldig effektiv, den tyske Pzh2000 er også mye dyrere enn en Caesar, noe som gjør det umulig å oppnå en effektiv kritisk masse på engasjementslinjen.

Første del av intervjuet omhandler utviklingen av doktrinen som ble brukt av både ukrainsk og russisk artilleri ved starten av konflikten, og dens utvikling over tid. Dermed ser det ut til, som man kunne forvente, at begge brukte sovjetiske doktriner ved starten av konflikten, og konsentrerte kraftige artilleristyrker som ledet massiv og svært vedvarende ild ved hver bruk.

Vi forstår i denne forbindelse at en ukrainsk offiser hadde vanskeligheter med å adoptere læren om ansettelse av Cæsar, designet for å være veldig mobil og brukt i små enheter, eller til og med individuelt, og kunne favorisere M777, mye mer konsistent, i ånden, med bruk av artilleri arvet fra sovjetisk doktrine. " Flere hundre skudd kunne avfyres mot samme skive, for å score ett eller to skudd.", spesifiserer det russiske artilleriet om dette emnet.

Over tid førte motbatteriild på den ene siden, og droneangrep og mangel på ammunisjon på den andre, ukrainerne til å utvikle seg mot mye mer kompakte, mer mobile enheter, som avfyrte mye mindre granater per angrep, i et forhold. " ett til hundre", ifølge russisk vitnesbyrd, med all den subjektiviteten som dette innebærer.

Cæsaren er et mareritt for russiske skyttere

Den andre delen av intervjuet fokuserer på evnene som er mest fryktet av russiske skyttere. Og observasjonen er klar, dette er den franske Cæsar. Dette utvikler seg ikke, ifølge ham, " i samme århundre som utstyret i tjeneste innenfor de russiske hærene".

Kanon Cæsar Advivka
De ukrainske Caesars ville hovedsakelig bli brukt til kontrabatteri, med stor effektivitet, ifølge russiske skyttere.

« Rekkevidden til disse systemene når 40 km med konvensjonelle granater, langt overgår de sovjetiske systemene vi har, som topper på 32 km med summerte rekkeviddeskjell.". " Konfigurasjonen på hjulene til disse залупы » (Jeg overlater valget av oversettelse til deg ;-)) « lar dem raskt forlate en stilling, selv når de er utplasserts ”.

« Det tar bare 60 sekunder å distribuere, og 40 sekunder å unnslippe. Siktesystemet er automatisk, noe som gir det ekstraordinær presisjon", han legger til.

Faktisk har de russiske hærene gjort ødeleggelsen av Caesars til en reell prioritet, uten å nøle med å bruke Lancet-droner, og til og med kortdistanseraketter og ballistiske missiler (OTRK), for å oppnå dette.

Han la til at Cæsar i dag er et sjeldent system, brukt sparsomt av de ukrainske hærene, for ild mot batteri, med stor effektivitet. " Disse franske haubitsene tok et stort antall liv av russiske skyttere", avslutter han.

Caesar-konseptet, som kombinerer effektivitet og masse, er avgjørende i høy intensitet

Det er klart at ett vitnesbyrd ikke utgjør en situasjon. Det er derfor på sin plass å være forsiktig med å overfortolke konsekvensene av dette intervjuet, spesielt siden det av åpenbare grunner er bevisst uklart på mange aspekter.

Kanon Cæsar Mali
Med en kampmasse på 17 tonn er Caesar veldig lett, og kan enkelt settes inn i operasjonsteatre, inkludert med fly.

Imidlertid har det en tendens til å akkreditere konseptet som omringet utformingen av selve Caesar, på 90-tallet. Som en påminnelse var det i utgangspunktet ikke ment å erstatte artilleri under sporede kasemater, som AuF1 GCT, på AMX-30-chassis. Caesar hadde som mål å erstatte TR-F1 slepte våpen, som var mer økonomiske, mer mobile og lettere deployerbare.

Imidlertid ble den ikke designet, som noen ganger hevdet tidligere, for bruk i et teater med lavere intensitet. Den hadde faktisk som mål å erstatte overlevelsesevnen knyttet til rustning med mobilitet, presisjon og rekkevidde, angående selvgående kanoner, samtidig som den opprettholder identisk operativ effektivitet, inkludert ved høy intensitet.

Faktum er at i dag vil hæren bytte alt sitt tunge artilleri til Caesar Mk2, inkludert å erstatte de nyeste AuF1-ene med dette systemet. Og flere hærer, inkludert i Europa, har tatt et lignende valg. Faktisk, utover sine tekniske og operasjonelle kvaliteter, tilbyr Caesar en viktig fordel, spesielt betydelig i Ukraina: den er økonomisk og relativt "enkel" å produsere.

For prisen av en svensk Archer 2 er det altså mulig å anskaffe 2,5 til 3 Caesars, mens for en RCH155, eller en PZH2000, 3,5 til 4 Caesars ta linjen. Caesar Mk2 vil absolutt ikke ha automatiseringen til Archer 2, og heller ikke evnen til å skyte på farten til RCH155, men med den samme investeringen gjør den det mulig å oppnå en effektiv kritisk masse på slagmarken, som disse andre systemer sliter med å oppnå.

RCH155 KMW
Beholdt av Bundeswehr, RCH155 fra KNDS-Deutschland er ikke en konkurrent til Cæsar. Det er faktisk nesten 4 ganger dyrere.

Fordelen er desto mer følsom, i Ukraina, at de proporsjonale dokumenterte tapene til Cæsar er ikke større enn de til Archer eller Pzh2000, selv om den brukes intensivt av ukrainske styrker, og åpenbart direkte målrettet av russiske styrker.

Vi forstår, under disse forholdene, at Caesar har en tendens til å bli det sentrale nye generasjons artillerisystemet til de ukrainske hærene, og er absolutt den eneste som kan vise slike forestillinger, mens den produseres med 72 enheter per år i 2024, 144 enheter i 2025 , ifølge produsenten.

KNDS-France forventer at nye bestillinger vil komme for Cæsar og ankomsten av konkurrenter

Vi forstår også at KNDS-France, tidligere Nexter, er trygg på den kommersielle fremtiden til systemet sitt, og grunnen til at franskmennene annonserte en økning i månedlig produksjon for å nå 12 enheter per måned innen 2025. Som en påminnelse var det bare tre våpen per måned i 2022, enda mindre før.

Faktisk, utover de ukrainske og franske ordrene, belgiere, tsjekkisk eller til og med estisk, demonstrasjonen av gyldigheten av Cæsar-konseptet, mer enn av dets evner selv, som allerede var kjent, har potensial til å generere, i månedene og årene som kommer, nye bestillinger, og setter KNDS-Frankrike i sentrum av vestlig artilleri.

KNDS-Frankrike Caesar
KNDS-France forventer nye eksportordrer i årene som kommer for Caesar, og øker den årlige produksjonen fra 6 til 12 systemer per måned.

Faktum er at denne suksessen også vil vekke appetitten til andre produsenter. Til nå hadde de store europeiske produsentene, selv om de hadde forstått interessen for hjulpistolkonfigurasjonen, ikke holdt seg til Caesar-konseptet, og fødte den svenske Archer, den slovakiske Zuzana 2 eller den tyske RCH155. Mye tyngre, og betydelig dyrere, er disse systemene derfor ikke i samme kategori som Cæsar.

Nå som selve konseptet er validert, er situasjonen en annen, og tilbud basert på de samme paradigmene vil snart dukke opp. Dette er allerede tilfellet med den kinesiske PCL-181, veldig nær, i ånd og utseende, til den franske Cæsar, men også til den israelske Atmos, sannsynligvis den mest seriøse konkurrenten, i dag, til KNDS-Frankrike.

Ettersom suksessen til den israelske Mirage III førte til at amerikanerne designet F-16, det mest solgte flyet i sin generasjon, vil den franske industrimannen måtte gripe så mange markeder som mulig, før konkurransedyktige tilbud virkelig lander. Økningen i produksjonsratene viser at KNDS-France perfekt har skjønt midlertidigheten av utfordringene som oppstår i dag.

Artikkel fra 22. april i fullversjon til 23. mai

For videre

3 Kommentarer

  1. Hei Fabrice,

    På verden leste jeg at Tyskland og England har et felles prosjekt for å utvikle fjernstyrte haubitser med hjul på 155 millimeter kaliber som skal monteres på Boxer pansrede kjøretøy. På den ene siden, vil den konkurrere med Cæsaren? På den annen side, har Frankrike tatt tiltaket fra den tyske offensiven siden Scholz kom til makten som har som mål å gjøre Tyskland til den europeiske regjerende makten uten å dele med Frankrike? En offensiv som vi ikke har sett siden andre verdenskrig, uten ordspill.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler