Er nedgangen i effektiviteten til vestlige våpen i Ukraina uunngåelig?

Siden starten av den ukrainske konflikten har levering av vestlige våpen, fra USA eller Europa, ofte skapt overskriftene i verdenspressen. Enten tyrkiske Bayraktar-droner, amerikanske HIMARS langtrekkende artillerisystemer eller Leopard 2 tyskere, alle ble presentert, ved deres ankomst til Ukraina, som våpen som var i stand til å påvirke kursen, ikke slaget, men selve krigen.

Hvis noe av dette utstyret, særlig de europeiske artillerisystemene Caesar, Pzh2000 og Archer, har beholdt sin aura av effektivitet og sin operative overlegenhet over russisk utstyr, selv etter to års kamp, ​​har mange imidlertid raskt nådd sitt relative effektivitetstak. . Dette er spesielt tilfellet for vestlige pansrede kjøretøy, absolutt mer effektive enn russiske modeller, men ikke vesentlig nok til å påvirke selve kampen.

Annet utstyr opplevde tvert imot en såkalt "klokkeformet" effektivitetskurve, med bemerkelsesverdige operasjonelle ytelser under den første implementeringen, etterfulgt, etter noen uker til noen måneder, av en nedadgående kurve, som Russerne lærte å beskytte seg mot det.

Mens Vesten nærmer seg slutten av sine teknologiske jokere som sannsynligvis vil bli sendt til Ukraina, for å begrense fremveksten av russisk makt, finnes det løsninger for å bekjempe denne overgangseffektiviteten, for å opprettholde en operativ fremgang som, hvis den aldri vil bli en gamechanger, vil den imidlertid rebalansere maktbalansen til fordel for Kiev?

TB2 Bayraktar, fra forsynsdrone til ubrukelig system på bare noen få måneder

Sammen med det amerikanske antitankmissilet Javelin var TB2 Bayraktar-dronen, uunngåelig, en av de ukrainske teknologiske heltene fra starten av konflikten. Fra de første dagene av den russiske offensiven mot Ukraina, mens en betydelig mekanisert kolonne var på vei fra Hviterussland mot den ukrainske hovedstaden, spilte faktisk den lille tyrkiske MANN-dronen en avgjørende rolle i å holde denne offensiven tilbake.

TB2 Bayraktar Ukraina
Bildene av TB2 Bayraktar-angrep i starten av konflikten etterlot et varig inntrykk. Imidlertid var effektivitetsvinduet til denne lette mannlige dronen spesielt kort.

Levert noen måneder før konflikten startet, de ukrainske TB2-ene, bevæpnet med lett MAM-C presisjonsammunisjon, trakasserte faktisk hele den russiske kolonnen, og eliminerer veldig effektivt luftforsvaret, og spesielt logistikkkjøretøyene, spesielt lastebiler med drivstoffforsyning.

Dette la et enormt press på mobiliteten til kolonnen som, som ikke var i stand til å flyte over på grunn av terrengets natur, befant seg i stillstand og innenfor rekkevidde av artilleriangrep eller ukrainske kommandosoldater. Den tyrkiske dronen spilte også en stor rolle i elimineringen av krysseren Moskva, ved å fokusere oppmerksomheten til skipets luftforsvar, som ikke så ankomsten av Neptun-missilene som var rettet mot den.

Disse operasjonssuksessene i februar, mars og april 2022 gjorde omdømmet til Bayraktar, som siden den datoen har blitt beordret av rundt femten nye væpnede styrker, inkludert Polen og Romania.

Fra mai 2022 falt imidlertid denne operasjonelle effektiviteten, som i stor grad hadde nytte av de spektakulære bildene som ble videresendt på sosiale nettverk av Ukraina, like raskt som flåten av ukrainske TB2-er. Russerne lærte faktisk raskt å beskytte seg mot denne trusselen, ved å utplassere, og spesielt ved å flytte, luftforsvarssystemene deres annerledes.

Til det punktet at sommeren 2022, etter bare fem måneders krig, de få overlevende ukrainske TB2-ene var nesten ikke lenger ansatt for angrepsoppdrag, og fløy bare utover avskjæringsevnen til den russiske DCA, for etterretningsformål, og reduserte dets operasjonelle potensial nesten til ingenting.

Skalp, Himars… Effektiviteten til vestlige våpen eroderer raskt i Ukraina ettersom de brukes

banen for erosjon av effektiviteten til den tyrkiske dronen er ikke eksepsjonell, i Ukraina, snarere tvert imot. Flere av utstyret som ble mest fremhevet i media under leveringen til Kiev fulgte en relativt lik rute.

SCALP-ER Zelensky
SCALP-ER-missiler fortsetter å bli effektivt brukt av ukrainerne, men avlyttingsraten har økt betydelig i løpet av månedene.

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense logo 93x93 2 RETEX tilbakemelding | Forsvarsanalyse | Russisk-ukrainsk konflikt

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler