Er slutten på kampvognen i sikte i konflikten i Ukraina?

I følge åpen kildeinformasjon har mer enn 3 russiske og ukrainske kampvogner gått tapt på begge sider siden starten av konflikten i Ukraina, mer enn det som var engasjert i starten av konflikten.

Slike tap har betydelige konsekvenser, spesielt på kampforløpet og stagnasjonen av innsatslinjen. De førte til og med til at begge leirene gikk bort fra de klassiske doktrinene om bruk av kampvognen, arvet fra andre verdenskrig, som gjorde sistnevnte til søylene for brudd og beslutning.

Vi kan i denne sammenhengen stille spørsmål ved fremtiden til den tunge stridsvognen, i et miljø mettet med droner, miner og missiler, og frata den dens manøvreringsevne, og derfor en stor del av interessen for kamp. Dette vil imidlertid absolutt være alt for forhastede konklusjoner...

Skremmende tap for russiske og ukrainske tankenheter

Hvis vi tror Oryx nettsted, har de russiske hærene mistet, i Ukraina, rundt 2 kampvogner, siden starten av konflikten i Ukraina, hvorav nesten 900 er identifisert som ødelagt, 2 tatt til fange, og resten blir forlatt eller skadet.

Russisk kampvogn ødelagt
De russiske hærene har mistet rundt 3000 kampvogner siden starten av konflikten. Disse tallene må imidlertid tas med visse forbehold.

Ved starten av den russiske offensiven i februar 2022 anslo analytikere at Moskva hadde samlet rundt 1 til 200 stridsvogner ved grensene til Ukraina, mens hele flåten av stridsvogner i tjeneste, innenfor de russiske hærene, ble estimert til 1 til 400 pansrede kjøretøy.

ukrainsk side, situasjonen er ikke mye bedre. Av de 1 stridsvognene som var i tjeneste blant aktive ukrainske enheter i februar 300, ble 2022 rapportert tapt, inkludert 800 identifisert som ødelagt, 550 tatt til fange og resten forlatt eller skadet.

Nøyaktigheten av disse tallene må selvsagt tas med visse forbehold. På den ene siden er dette kun pansrede kjøretøy som ble fotografert og deretter frigitt som åpne kilder. Hvis øvelsen kunne vise seg å være effektiv, når linjene beveget seg raskt, ved starten av konflikten, er dette mye mindre tilfelle i dag, når linjene er relativt faste, selv om dronene gir viss informasjon i dette området.

På den annen side egner analysemetoden brukt av Oryx-nettstedet, og midlene tilgjengelig for dette lille frivillige teamet, seg mer til analyse av en begrenset konflikt, med tap på noen få dusin, kanskje noen hundre pansrede kjøretøyer, snarere enn for en konflikt av denne størrelsesorden. Til slutt vet vi ikke hvor mange stridsvogner og pansrede kjøretøyer som er identifisert, ødelagt, forlatt eller skadet, som ble gjenvunnet av styrkene, for å bli fraktet til rehabiliteringssentre.

Til tross for disse forbeholdene er det ingen tvil om at tankflåter, både russiske og ukrainske, har opplevd ganske betydelige utmattelsesrater. Analysen av utslitningene som er identifisert de siste månedene viser også at de russiske hærene nesten ikke lenger tilpasser modellene som de opprinnelig hadde utplassert rundt Ukraina, noe som tyder på at hoveddelen av denne flåten faktisk ble utryddet.

Vestlige stridsvogner like sårbare som sovjetiske eller russiske modeller i den ukrainske konflikten

Hvis russiske eller sovjetiske utformede stridsvogner, som den russiske T-72, T-80 og T-90, eller den ukrainske T-64, betalte den høye prisen i disse kampene, var de ikke de eneste som registrerte katastrofale utmattelsesrater.

Leopard 2A6 og M2 Bradley ødelagt
De fleste Leopard Ukrainske 2A6 og M2 Bradley tapte under dette engasjementet i starten av den ukrainske sommermotoffensiven i 2023, og ble angivelig gjenfunnet og rekondisjonert av ukrainerne.

Så, av de 130+ Leopard 2, alle versjoner kombinert, levert til Ukraina til dags dato, har oryx-nettstedet identifisert 37 tapte pansrede kjøretøy, inkludert 16 ødelagte, og 21 skadet, fanget eller forlatt, mens disse stridsvognene bare ble levert gradvis, fra februar 2023.

De første amerikanske M1A1 Abrams ankom Ukraina i slutten av september 2023. Av de 31 eksemplene levert per 26. april 2024 er fire identifisert som tapt, inkludert to ødelagt, og to skadet og forlatt.

Når det gjelder de 14 Challenger 2-ene levert til Kiev av Storbritannia, gikk bare én tapt. Hvis den utmerkede rustningen til denne stridsvognen kan forklare denne lavere slitasjen, må dens årsak trolig søkes mer i en mindre bruk av denne spesielt tunge modellen, som lett setter seg fast, av de ukrainske styrkene.

Med andre ord, selv om de viste seg å være betydelig mer effektive og motstandsdyktige, spesielt med hensyn til beskyttelse av mannskaper, enn de russiske og sovjetiske modellene som hovedsakelig ble brukt i denne konflikten, avvek ikke de vestlige stridsvognene, overført til Ukraina. fra den betydelige slitasjen som ble observert.

En gang sammenlignet med varigheten av deres tilstedeværelse og antall eksempler levert til de ukrainske hærene, presenterer disse stridsvognene utmattelsesrater ganske nær de som er observert for de mest avanserte modellene av de russiske hærene, som T-90M, T-72B3M eller T-80BV.

Slutten på paradigmene som ble arvet fra andre verdenskrig, for kampvognen

Vi forstår, stilt overfor disse tapene, at ukrainerne, og i mindre grad, russerne, mindre "følsomme" for menneskelige og materielle tap, har utviklet sine doktriner for implementering av tunge stridsvogner.

M1A2 Abrams
Vestlige stridsvogner engasjert i Ukraina ville ha vist generell ytelse overlegen den til sovjetiske og russiske stridsvogner, uten imidlertid at forskjellen når det gjelder overlevelse er særlig betydelig.

Mens fronten har stabilisert seg i halvannet år, rundt Sourovikine-linjen, brukes disse pansrede kjøretøyene nå hovedsakelig i form av angrepsvåpen, for å legge til en levende ildkomponent til artilleriet, i støtteinfanteri, som leder eller avviser angrep .

Faktisk har doktrinen om stridsvognsysselsetting arvet fra andre verdenskrig, basert på å bryte linjer, utnyttelse av gjennombrudd, men også på dynamisk forsvar, gitt plass til en mer sparsommelig og isolert implementering, til fordel for infanteriet.

Dessuten ser alt ut til å tyde på at det meste av den dokumenterte ødeleggelsen av stridsvogner skyldes bruk av miner, indirekte artilleriild, og spesielt panservernraketter og raketter, samt lurende ammunisjon og droner. Ødeleggelser ved direkte ild fra en annen tank ser derimot ut til å være i mindretall. Tiden da tanken var tankens verste fiende ser ut til å være forbi.

Den ukrainske operasjonelle konteksten bør ikke generaliseres når det gjelder engasjement med høy intensitet

Denne tilbakemeldingen, angående den viktigste høyintensitetskonflikten siden Korea-krigen, kan føre til konklusjonen at kampvognen er forutbestemt til å forsvinne, for utsatt som den er på slagmarken, og ikke med sin hovedpistol bringe avgjørende ildkraft. .

Dette vil trolig være en feil, som dessuten generalstabene ikke gjør, etter den massive økningen i bestillinger på tunge stridsvogner de siste årene, i Europa, som ellers. Faktisk er den ukrainske konteksten utvilsomt ikke representativ for hva høyintensive engasjementer kan være i fremtiden.

Droner i Ukraina
spredningen av droner i Ukraina har ført til utallige ødeleggelser av stridsvogner ved indirekte artilleriild, eller ved droneangrep av typen Rodeuse Munition.

For det første består flertallet av de russiske og ukrainske hærene av mobiliserte soldater, som ikke har opplæring av for eksempel amerikanske, britiske eller franske soldater, på mange områder.

En av konsekvensene av denne mangelen på trening, som ikke kan kompenseres for av den uforlignelige herdingen av disse troppene, er observert i de to hærenes manglende evne til å implementere doktriner strukturert rundt kombinerte våpenenheter, som sannsynligvis vil gi den merverdien som kreves for å fjerne blokkeringen en frossen situasjon.

Som sådan er de to hærene som motsetter hverandre fortsatt sterkt påvirket av sovjetiske doktriner, noe som gjør konflikten lite representativ for et engasjement, for eksempel, som vil motsette seg NATO-medlemmer, som anvender en vestlig doktrine, til Russland.

Til slutt, og fremfor alt, er denne konflikten preget av det praktiske fraværet av taktisk luftfart i frontlinjen, og av massiv bruk av droner, uten at noen av hærene har digitaliserte kommando- og informasjonssystemer som tillater, nettopp, implementering av kombinerte våpen. evner.

Her kan vi igjen forutse at begge disse aspektene ville vært svært forskjellige hvis de var vestlige styrker, som gjør taktisk luftfart til nøkkelkomponenten i operativ ildkraft, og for kommunikasjon og informasjonsdeling, søylen i systemer som for tiden distribueres, slik som SCORPION i Frankrike.

En ny generasjon stridsvogner, mer spesialiserte, annerledes beskyttede, studeres

Alle disse aspektene kan være nok til å transformere rollen til kampvognen, for å gjøre den til et bruddmiddel som er ment å ødelegge og omgå fiendens linjer, utnytte bruddene som er opprettet for å trenge inn i fiendens dyp, og dermed for å gjøre kampvognen til søylen for mobil krigføring igjen.

MGCS
MGCS-programmet vil ikke innebære en eneste erstatning av Leopard 2 og Leclerc, men på en rekke spesialiserte kjøretøy beregnet på å bære tung panseraksjon i tiårene som kommer. Legg merke til missiltanken til høyre.

Ankomsten av aktive og passive beskyttelsessystemer for å gjenopprette overlevelsesevne til tanker

Imidlertid vil ankomsten av nye teknologier, ment nettopp for å øke overlevelsesevnen til stridsvogner, helt sikkert gjenopprette dem til deres primære funksjon. For det første har passive beskyttelsessystemer, som lasermåldetektorer, elektromagnetiske jammere, infrarøde lokkemidler og tilsløringsrøykbomber, som allerede utstyrer de mest moderne stridsvognene i Vesten, potensialet til å redusere sårbarheten til disse pansrede kjøretøyene betydelig, spesielt mot anti-tank missiler.

Hard kill-systemer, som det nå berømte israelske trofeet, vil gjøre det mulig å utvide denne beskyttelseskapasiteten mot panservernraketter, samtidig som anti-missilforsvaret styrkes. De mest moderne systemene, som Rheinmetalls ADS, vil også beskytte stridsvogner mot dykkertrusler, som visse antitankmissiler, samt mot lurende ammunisjon.

Ved å redusere stridsvogners sårbarhet for disse truslene betydelig, bør disse systemene bidra til å øke deres overlevelsesevne, tilstrekkelig til å gjenopprette dem til den rollen som var deres, for å forhindre at en konflikt henger seg fast, slik tilfellet er i Ukraina.

Det er derfor ikke overraskende at utformingen av fremtidige tanker studerer disse funnene, enten de er av middels generasjon, slik som K2, M1E3 eller Leopard 2A8, og spesielt tankene til den kommende generasjonen, som MGCS-programmet i dag er hovedrepresentanten for.

Lettere, mer mobile og med spesialisert våpen, vil ny generasjons stridsvogner gjenvinne sin overvekt på slagmarken.

Så alle disse tankene vil være utstyrt med disse aktive og passive beskyttelsessystemene. De vil dessuten være lettere enn dagens stridsvogner, de fleste med sikte på en kampmasse på rundt 50 tonn, for å bevare mobiliteten, selv i vanskelig terreng. Denne utviklingen er dessuten muliggjort av ankomsten av de samme Active Protection Systems, Soft eller Hard-kill.

AbramsX
AbramsX-demonstratoren varsler sannsynligvis hva den fremtidige amerikanske M1E3 vil være, en lettere, mer digitalisert tank, og som i stor grad stoler på beskyttelsen sin på APS.

Paradoksalt nok vil ankomsten av disse APS endelig ha en tendens til å sette hovedbevæpningen til tanken, dens tunge pistol, tilbake i hjertet av systemet. Faktisk, hvis APS viser seg å være effektive mot raketter og missiler, er de mye mindre effektive mot et pilskall som reiser med 1 m/s.

Imidlertid observerer vi i MGCS-programmet at en spesialisert tank, som ikke lenger bruker en tung pistol, men et batteri av missiler, også er under utredning. Faktisk, utover våpenets anti-tank-evne, må tanken også være utstyrt, for å være effektiv, med lengre rekkevidde brannegenskaper, inkludert indirekte ild, som missilet har fordelen fremfor skallet.

konklusjonen

Som vi kan se, er det sannsynligvis svært prematurt, som ofte er tilfellet, å kunngjøre slutten av kampvognen, på grunnlag av tapene registrert av de ukrainske og russiske hærene siden februar 2022. Selv endringene i doktrinene som ble brukt av disse to hærene, som følge av tapene som er registrert, er mer knyttet til spesifikke elementer i denne konflikten, enn til en dyp utvikling av høyintensitetskrigføring.

Men all lærdom som kommer fra Ukraina bør ikke ignoreres, basert utelukkende på spesifikasjonene til denne konflikten. Vi ser derfor at produsenter, spesielt i Europa og USA, blir inspirert til å bevare det operasjonelle potensialet til tanken, og dermed forhindre at en konflikt henger seg fast, slik tilfellet er i Ukraina.

KF-51 Panther Rheinmetall
Med APS StrikeShield og TOPS, KF-51 Panther av Rheinmentall er absolutt, i dag, den best beskyttede tankmodellen for øyeblikket, så vel som den best bevæpnede, selv om den bare eksisterer i demonstrasjonsform.

I denne forbindelse kan vi spørre oss om det ikke vil være aktuelt, nettopp, å utstyre hele eller deler av de nye vestlige tunge stridsvognene som vil bli overført til Ukraina i månedene som kommer, med noen av disse utviklingene, som for eksempel hard kill og soft kill-systemer, som sannsynligvis vil gi dem tilbake denne overlevelsesevnen som er avgjørende for manøveren, for å validere deres potensial?

Hvis dette medfører ytterligere forsinkelser og innledende kostnader for å utstyre dem, kan dette initiativet vise seg å være mye mer økonomisk og effektivt på lang sikt enn overføring av konvensjonelle tanker, vel vitende om deres sårbarheter.

I likhet med den franske Cæsar, som tilsynelatende forbruker ti ganger mindre skjell enn de sovjetiske systemene, og som har en betydelig høyere overlevelsesevne, kan en slik beregning vise seg å være avgjørende, i en krig som i dag er ment å være strukturert rundt komparativ slitasje, av materialer så vel som menn.

Artikkel fra 25. april i fullversjon til 1. juni 2024

For videre

4 Kommentarer

  1. Vi må heller ikke glemme bonusene lovet av oligarkene til russiske soldater som ødelegger en vestlig stridsvogn, noen kommer tilbake fra permisjon så snart tilstedeværelsen av en av dem er kunngjort: i denne sammenhengen blir disse stridsvognene byttedyr og må derfor også møte grådigheten av menn. Dette ville ikke vært tilfelle i en HI-konfrontasjon med NATO

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler