Vil kampdroner omforme den amerikanske militærluftfartsindustrien?

Det amerikanske flyvåpenet avslørte, gjennom pressemelding, navnene på de to produsentene som er valgt ut til å designe og bygge prototypene til den første batchen med kampdroner, beregnet på å følge den fremtidige NGAD, etterfølgere til F-22, samt noen hundre spesialpreparerte F-35A.

Disse dronene må gjøre det mulig å reagere på observert og forventet utvikling innen luftkrigføring, samtidig som de i størst mulig grad bevare de kostbare og stadig færre kampflyene, samt deres dyrebare mannskaper.

Men utover den operasjonelle og teknologiske revolusjonen som tar form over Atlanterhavet, med ankomsten av disse dronene før slutten av tiåret, er en annen revolusjon i gang, industriell denne gangen, rundt dette programmet. De to utvalgte produsentene, Anduril og General Atomics, tilhører faktisk ikke de 5 store forsvarsgruppene, opprettet av konsentrasjonsinitiativet fra 1993.

Den store forsvarsindustrielle konsentrasjonen i 1993 i USA og dens konsekvenser

Frem til 1993 bestod den amerikanske forsvarsindustrielle og teknologiske basen av rundt femti store grupper, ofte spesialiserte. Med slutten av den kalde krigen, og den uunngåelige omstruktureringen av det globale våpenmarkedet som inntil da støttet dynamikken i denne amerikanske industrien, foretok Clinton-administrasjonen en svært betydelig konsentrasjon i denne sektoren.

F-15 F-16 Irak
I 1991 ble F-15 bygget av Mc Donnell Douglas, kjøpt i 1997 av Boeing, og F-16 av General Dynamics, hvis kampflyaktivitet ble kjøpt i 1993 av Lockheed Martin.

50 amerikanske forsvarsselskaper konsentrert i 5 store grupper

Slik ble de femti store amerikanske forsvarsselskapene omgjort til fem strategiske grupper. I omsetningsrekkefølge i dag er disse Lockheed Martin, RTX (tidligere Raytheon), Boeing, Northrop Grumman og General Dynamics.

Denne konsentrasjonen gjorde det mulig å gjøre disse fem store amerikanske aktørene til verdensledende innen forsvarsindustrien. Selv i dag, mens produsenter i Kina, Europa og andre steder også har dukket opp, er de fortsatt solid forankret i TOP 5 globale forsvarsselskaper rangert etter omsetning.

Det er derfor klart at 1993-strategien ble kronet med suksess, ved ytterligere å styrke den amerikanske forsvarsindustriens allestedsnærvær i den amerikanske innflytelsessfæren.

Stinger Ukraina
Stinger overflate-til-luft missil koster nå 400 000 dollar. Det kostet 25 000 dollar i 1990. Den totale inflasjonen i USA fra 1990 til 2024 er bare 240 %.

I Europa har således nesten 70 % av forsvarsutstyrsutgiftene som er observert de siste årene vært rettet mot USA, selv om den europeiske forsvarsindustrien svært ofte produserer perfekt konkurransedyktig utstyr.

De skadelige virkningene på prisene av industrikonsentrasjonen i 1993

Hvis denne konsentrasjonen har brakt lykke til amerikanske industrifolk og deres aksjonærer, har den også skapt mer enn skadelige effekter for de amerikanske hærene.

Amerikanske industrigiganter befinner seg faktisk oftest i en monopolposisjon, og møter krav fra Pentagon. Dette førte til en ukontrollert økning i prisene, og derfor i amerikanske føderale utgifter, for å utstyre hærene.

I et intervju gitt til CNN i 2021 om dette emnet, ga den tidligere sjefsforhandleren for Pentagons våpenprogrammer og tidligere visepresident for Raytheon, Shay Assad, for eksempel økte prisen på Stinger-missilet fra $25 000 i 1990 til $400 000 i dag, uten at verken inflasjon eller teknologisk utvikling kan forsvare mer enn en tredjedel av denne økningen.

Anduril og General Atomics, to nye produsenter, vil designe fremtidige kampdroner for det amerikanske flyvåpenet

Mens han ledet US Air Force-oppkjøp fra 2018 til 2021, identifiserte Will Roper denne driften perfekt. Han foreslo deretter å transformere NGAD-programmet, ment å erstatte den eneste F-22, til et program med programmer, sammensatt av flere modeller av spesialiserte kampfly, med en levetid begrenset til 15 år.

Anduril kampdroner
Anduril kampdrone-illustrasjon.

Roper-paradigmer feid til side av ny sekretær for luftforsvaret

I henhold til den foreslåtte analysen vil dette skiftet samtidig revitalisere konkurransen innen det amerikanske luftfarts-BITD, føre til fremveksten av nye industrielle aktører, og dermed kompensere for overskridelsene forårsaket av 1993-reformen.

Franck Kendall, sekretæren for luftvåpenet til Biden-administrasjonen, paradoksalt nok mer konservativ i industrielle spørsmål, hadde børstet Ropers konseptuelle innovasjoner til side, kort tid etter utnevnelsen i 2021, til tross for støtten fra det amerikanske luftforsvaret.

Dermed ble NGAD nok en gang det hyperteknologiske kampflyprogrammet ment å erstatte F-22 som det tidligere hadde vært, og kostet, etter Kendalls egen innrømmelse, flere hundre millioner dollar per fly. For anledningen henvendte han seg kun til store amerikanske aktører, Lockheed Martin, Boeing og Northrop Grumman.

Ved å velge Anduril og GA-SI skapte det amerikanske flyvåpenet et brudd i oppkjøpsdynamikken til de amerikanske hærene

I denne sammenheng utgjør det å velge Anduril, en oppstart opprettet i 2017, og General Atomics, som ble opprettet i 1993, for å designe og produsere den første transjen av kampdroneprototyper som skal følge amerikanske jagerfly, et betydelig gjennombrudd i dynamikken til tildeling av strategiske kontrakter av det amerikanske luftvåpenet, og til og med, mer generelt, for de amerikanske hærene.

Spill Gambit GA-SI
GA-SI har utviklet GAMBIT-familien, designet for å gi opphav til spesialiserte kampdroner som er forskjellige avhengig av oppdragene, samtidig som de samler en teknologisk og industriell kjerne.

De tre store aktørene som er eliminert fra denne første fasen, Lockheed Martin, Boeing og Northrop Grumman, forblir absolutt engasjert i konkurransen om den andre transjen av programmet, som til slutt må gjelde tusen kampdroner av forskjellige modeller, levert av slutten av tiåret.

Det er også, absolutt, for å dempe irritasjonen til disse svært mektige økonomiske og politiske aktørene at det amerikanske luftvåpenet i sin pressemelding klargjorde at det bare var et spørsmål om første fase, og at de forble fullt integrert i de følgende fasene .

« Selskaper som ikke er valgt til å bygge disse produksjonsrepresentative CCA-kjøretøyene og utføre flytestprogrammet, vil fortsette å være en del av den bredere industripartnerleverandørpoolen på mer enn 20 selskaper for å konkurrere om fremtidig innsats, inkludert fremtidige produksjonskontrakter » ble dermed avklart.

Bruker det amerikanske luftvåpenet kampdroner for å unnslippe amerikanske industribaronier?

Faktum er fortsatt at voldgiften til det amerikanske luftvåpenet, i denne saken, til fordel for to nye aktører, snarere enn de tre store industrigruppene, utgjør en avgjørelse hvis omfang går langt utover den eneste rammen for denne konkurransen.

Dette programmet vil faktisk tillate Anduril, og i mindre grad, ettersom det allerede er en nøkkelaktør i det amerikanske dronetilbudet, til GA-SI, å utvikle nye ferdigheter og ny industriell kapasitet, og derfor posisjonere seg i denne strategiske sektoren, på samme måte som tradisjonelle flyprodusenter, eller til og med med eksklusive fordeler.

F-35 produksjonslinje
Erfaringene fra F-35-kontrakten har satt sine spor i oppkjøpsstrategien til det amerikanske flyvåpenet.

Med andre ord, selv om det bare er en første transje, favoriserer US Air Force, gjennom denne beslutningen, fremveksten av nye aktører, som sannsynligvis vil erodere monopolposisjonene som ble arvet fra konsentrasjonen i 1993, og med den, revitalisere konkurransen i dette markedet.

Men når vi observerer strategien rundt NGAD, som bare vil bli produsert i 200 eksemplarer, og til og med F-35A, anskaffet i "bare" 1 eksemplarer av det amerikanske luftvåpenet, forstår vi struktureringsrollen og størrelsen som kampdroner vil selvsagt bli bedt om å spille i gjennomføringen av den amerikanske luftkrigen, men også rundt dens industrielle komponent.

Paradoksalt nok, etter å ha forkastet paradigmene utviklet av Will Roper for fem år siden, ser det ut til at det amerikanske luftforsvaret, og derfor dets sekretær, Franck Kendall, beveger seg mot en industriell strategi som i stor grad er inspirert, har potensialet, gjennom kampdroner, til å redesigne og revitalisere det amerikanske militærluftfartsindustrilandskapet.

En modell for å øke og forbedre europeiske forsvarsprogrammer?

Denne observasjonen fortjener å bli studert nøye, spesielt i Europa, mens en konsentrasjonsbevegelse er i gang, nettopp for å få frem store forsvarsindustrielle aktører som er i stand til å konfrontere den berømte amerikanske TOP 5.

MBDA
Europa har skapt noen store internasjonale aktører, som MBDA innen missiler, et av de sjeldne selskapene som sannsynligvis vil konfrontere RTX.

Mens det forsvarsindustrielle markedet restruktureres i et raskt tempo, under påvirkning av en massiv økning i etterspørselen, vil denne ambisjonen om å skape nasjonale giganter, som Leonardo eller BAe, eller spesialiserte transnasjonale selskaper, som MBDA, Airbus Defence eller KNDS. , risikerer å generere de samme skadelige effektene, spesielt på prisene på utstyr, som de amerikanske hærene står overfor i dag, og som voldgiften til det amerikanske luftvåpenet virker orientert mot.

Dette gjelder spesielt siden i Europa vil andre faktorer, nasjonal industripolitikk på den ene siden, og eksterne relasjoner, spesielt overfor USA, på den andre, nødvendigvis endre voldgiftene til forsvarsindustrielle oppkjøp.

Dermed kan vi forestille oss, i Frankrike, at luft- og romstyrken henvender seg til et kampfly designet av Airbus Défense, i stedet for Dassault Aviation, med argumentet til en større gruppe i Europa?

RAfale Euro Fighter Typhoon
Den internasjonale dimensjonen av Typhoon ga det ikke noen spesielle fordeler på den internasjonale scenen, overfor Rafale Fransk-fransk.

Omvendt, mens Eurofighter Typhoon er det mest europeiske kampflyet for øyeblikket, det har neppe overbevist, utover de fire landene som deltar i programmet. Enda bedre, disse fire landene har alle anskaffet, eller annonsert at de vil, amerikanske F-35.

Det haster derfor å sette i perspektiv de virkelige, og ikke fantaserte, fordelene som kan følge av mulige nasjonale eller europeiske konsentrasjoner, med de skadelige effektene som slike konsentrasjoner har skapt i USA, før man skynder seg mot disse prosjektene, politisk attraktive , men mye mer kompleks enn det ser ut ved første øyekast, i detalj.

Artikkel fra 25. april i fullversjon til 1. juni

For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler