På grunn av mangel på Gripen vil Sverige overføre to ASC 890 Awacs til det ukrainske flyvåpenet

Sverige skapte en overraskelse ved å kunngjøre at de to ASC 890 avanserte luftovervåkingsflyene ble sendt til Ukraina, da de ikke var i stand til å sende Gripen-jagerflyene. Faktisk, i oktober 2023 hadde det skandinaviske landet satt på forhandlingsbordet for sitt tiltredelse til NATO, deretter blokkert av Tyrkia og Ungarn,mulighet for å overføre Gripen-jagerfly til det ukrainske luftforsvaret.

Når medlemskapet ble ervervet, glemte ikke Stockholm løftet til Kiev. Av hensyn til jagerflåtens konsistens ble det imidlertid bestemt at de ukrainske luftstyrkene kun skulle vende seg til F-16, spesielt siden antallet fly som ble lovet av Danmark, Nederland, Norge eller til og med Belgia, nå nærmer seg hundre eksemplarer.

Er dette en form for kompensasjon? Uansett kunngjorde svenske myndigheter i går den kommende overføringen av sine to fly'varsling Advanced Aircraft ASC 390, ofte klassifisert som Awacs, til Ukraina.

Selv om den nye GlobalEye, en mye mer moderne enhet enn ASC 390, må slutte seg til Flygvapnet, om noen måneder, er det første gang et vestlig land har gått med på å midlertidig kvitte seg med en større militær kapasitet, i det minste profitt av Ukraina.

Stockholm forplikter seg til å gi bistand til Ukraina verdt 1 % av BNP innen 2026

Denne kunngjøringen er en del av nytt parti med militærhjelp gitt av Stockholm til Ukraina, som representerer 13,3 milliarder kroner, eller 1,16 milliarder euro, selv inkludert i et globalt løfte om bistand til Ukraina på 75 milliarder kroner, 6,5 milliarder euro, innen 2026. Denne bistanden representerer 1 % av landets BNP, og 50 % av det årlige budsjettet gitt til de svenske hærene i dag.

Gripen vil derfor ikke fly under den ukrainske rundellen. En relativt homogen F-16-flåte ble foretrukket.
Gripen vil derfor ikke fly under den ukrainske rundellen. En relativt homogen F-16-flåte ble foretrukket.

Gjennom denne bistanden vil Sverige oppnå samlet bistand på over 100 milliarder svenske kroner til Ukraina, eller 8,7 milliarder euro, med Ukraina som blir hovedmottakeren av svensk internasjonal bistand i denne perioden.

Denne økonomiske og militære støtten er ledsaget av politisk støtte, etter at Stockholm nylig har sluttet seg til den pågående europeiske dynamikken, for å godkjenne at svenske våpen som overføres til Ukraina kan brukes til å angripe legitime mål på russisk territorium.

På den annen side har Pål Johnson, den svenske statsministeren, alltid fremstilt seg som motstander av å sende svenske styrker til ukrainsk jord. Det gjenstår å se om denne motstanden vil strekke seg til utsendelse av trenere, som foreslått av Frankrike, og støttet, ser det ut til, av de baltiske landene og Polen.

Ved å overføre to ASC 890-er gir Sverige midlertidig opp store militære kapasiteter for å hjelpe Ukraina

Hvis Stockholms besluttsomhet i sin støtte til Kiev er udiskutabel, hadde svært få mennesker sett for seg en slik strukturerende beslutning, for begge land, innenfor rammen av den nye batchen med militærhjelp til Ukraina. Faktisk kunngjorde Sverige at det ville overføre sine to ASC 390 avanserte luftovervåkingsfly, til det ukrainske flyvåpenet.

Saab Globaleye
Flygvapnet vil fremskynde leveringen av de to GlobalEye bestilt fra Saab, og vil absolutt utøve opsjonen på de to tilleggsenhetene for å kompensere for overføringen av de to ASC 890-ene til Ukraina.

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Awacs og elektronisk krigføring | Forsvarsnyheter | Jagerfly

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler