M1E3, OMFV, FLRAA... Den amerikanske hæren ved begynnelsen av en ny BIG 5

Den amerikanske hæren er overbevist om sin teknologiske og militære overlegenhet siden slutten av den kalde krigen og Gulfkrigen, og har ikke lansert noen større programmer, angående fornyelse av sin høyintensive utstyrsflåte, siden den berømte BIG 5 på 70-tallet.

Faktum er at fortsatt i dag er det Abrams, Bradley, Black Hawk, Apache og Patriot, som utgjør spydspissen for de amerikanske mekaniserte og luftmobile brigadene, alt utstyret er designet for dette superprogrammet.

Etter hvert som spenningen i Stillehavet øker, og basert på tilbakemeldinger fra Ukraina, har den amerikanske hæren foretatt en dyp endring, både når det gjelder forventningene om å modernisere og erstatte utstyret, og når det gjelder doktrinen som fører tilsyn med styringen av disse programmene.

Uten at det heter slik, kan vi tydelig se at et nytt super BIG 5-program nå tar formMed M1E3-tanken, XM30-infanterikampvognen til OMFV-programmet, V-280 Valor-manøverhelikopteret til FLRAA-programmet, kanselleringen og utskiftingen av XM1299 ERCA-superpistolen, og utplasseringen av flerlags luftvern med M-SHORAD og IFPC-2 programmer. Spørsmålet er om det vil være nok til å gi de amerikanske hærene tilbake den teknologiske og militære dominansen som de har til hensikt å gjenvinne?

Den amerikanske hærens BIG 5-program på slutten av Vietnamkrigen

På slutten av Vietnamkrigen på begynnelsen av 70-tallet ble den amerikanske hæren klar over gapet som skilte den fra de sovjetiske hærene. Faktisk, da det konsentrerte ressursene og investeringene sine for denne krigen halvveis mellom høy intensitet og anti-opprør, hadde Moskva dypt modernisert sine styrker, med ankomsten av en rekke nytt utstyr som ble ansett som mer effektivt enn det som var i bruk i USA som T-72 kampvogn, BMP-1 infanteri kampvogn, SA-6 og S-200 luftvernsystemer, og Mi-8 og Mi-24 helikoptre.

T-72M1
Ankomsten av T-72 (her en T72M1) representerte et sjokk for det vestlige militæret, og førte til utformingen av to tunge stridsvogner som var emblematiske for slutten av den kalde krigen: Leopard 2 tyske og amerikanske M1 Abrams.

For å svare på denne utfordringen forpliktet den amerikanske hæren seg til å designe en ny generasjon utstyr for å gjenvinne den teknologiske og operasjonelle fordelen over russisk utstyr og styrker.

Slik ble BIG 5-superprogrammet født, som fødte fem av det mest emblematiske militærutstyret fra amerikansk militærmakt fra 1980 til i dag, med M1 Abrams-stridsvognen, M2-infanterikampvognen Bradley, Patriot-langdistansen luftvernsystem, og UH-60 Black Hawk og AH-64 Apache-helikoptrene, som ble tatt i bruk mellom slutten av 70-tallet og begynnelsen av 80-tallet.

Det var dessuten det samme for US Air Force, med utformingen av F-15 Eagle og F-16 Fighting Falcon, og for US Navy med Nimitz-klassens kjernefysiske hangarskip, ubåtene Los Angeles-klassen sjømenn, Ticonderoga-krysserne, Arleigh Burke-destroyeren og OH Perry-fregattene, samt F-14 Tomcat daværende F/A-18 Hornet jagerfly ombord.

Disse programmene var så effektive at de fortsetter, førti år senere, å representere ryggraden i amerikansk militærmakt, på land og i luften, så vel som på og under havet.

Disse bemerkelsesverdige prestasjonene, men også de amerikanske forpliktelsene i Irak og Afghanistan, førte til en utstyrsdoktrine som på den ene siden favoriserte store teknologiske gjennombrudd, svært sjelden vellykket andre steder, og på den andre siden, iterativ utvikling av eksisterende utstyr midlertidig, mens de ventet på disse nye programmene som ikke kom.

Sjokket av krigen i Ukraina og påvente av en konflikt i Stillehavet former den nye doktrinen til den amerikanske hæren

Faktisk, på slutten av disse to konfliktene, befant de amerikanske hærene, og mer spesielt den amerikanske hæren, den mest involverte, seg i en situasjon som minnet om den som var deres, i begynnelsen av 70-årene, etter at signering av Paris-avtalene.

US Army M1 Abrams Tyskland kalde krigen
En av de første M1 Abrams som ble utplassert i Tyskland på begynnelsen av 80-tallet. På den tiden veide tanken bare 54 tonn, mot 66 i dag.

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 USA | Artilleri | MBT kampvogner

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler

Meta-Defense

GRATIS
UTSIKT