Vil den amerikanske marinens DDG(x)-program følge samme bane som CG(x) og Zumwalt?

Vil den nye amerikanske destroyeren fra DDG(x)-programmet se dagens lys? Det minste vi kan si i dag er at overflatestridskomponenten til den amerikanske marinen krysser en stormsone. For noen dager siden var flaggskipprogrammet for øyeblikket, Constellation-klassen FFG(x) fregattprogrammet, under en syndflod av kritikk fra GAO, det amerikanske revisjonsorganet for offentlige regnskaper, for risikohåndtering.

De tre forrige store programmene møtte også katastrofale skjebner. Først var det CG(x)-programmet, som skulle erstatte Ticonderoga-klassens kryssere, forlatt etter 5 år i 2011, før det første skipet ble bygget.

Deretter ble Zumwalt-klassens tunge destroyer-program redusert til kun 3 enheter levert mellom 2016 og 2024, sammenlignet med 32 planlagte, etter betydelige teknologiske vanskeligheter og en eksplosjon i kostnadene. Til slutt, det katastrofale LCS-programmet, produsert i 38 eksemplarer i to versjoner, som den amerikanske marinen stadig forkaster, uegnet som pseudo-korvettene er, for behovene til moderne marinekrigføring.

Faktisk, siden den første utformingen av Arleigh Burke-klassens destroyere på 80-tallet, har ingen av de amerikanske cruiser-, destroyer-, fregatt- eller korvetteprogrammene gått som planlagt, og alle har støtt på kolossale vanskeligheter som har ført til eksplosjon av kostnader og, når fullført, kapasiteter lavere enn forutsatt.

Og den svarte serien kunne godt fortsette. Ifølge Mark Cancian, en US Navy-spesialist fra tenketanken CSIS, kan den amerikanske marinens nye ødeleggerprogram, DDG(x), som må ta over fra Arleigh Burke fra slutten av tiåret, også, oppleve samme skjebne som CG(x), og kanselleres snart, mens de anslåtte kostnadene har eksplodert, og den amerikanske marinen prioriterer nå ubåter mot Kina.

Opprinnelse og mål for US Navy DDG(x)-programmet

Da den amerikanske marinen i 2010 befant seg uten en erstatning for sine Ticonderoga-klassekryssere, etter kanselleringen av CG(x)-programmet, og for sin eldste Arleigh Burkes, med avslutningen av programmet Zumwalt, bestemte den seg for å slå sammen de to trenger inn i et program kalt Large Surface Combatant.

US Navy Ticonderoga klasse
Erstatningen av krysserne i Ticonderoga-klassen skulle opprinnelig leveres av CG(x)-programmet.

Dette skulle gjøre det mulig å rekapitalisere den amerikanske overflatestridsflåten fra slutten av 20-tallet, på grunnlag av en destroyer tyngre enn Burke, men rimeligere enn Zumwalt.

I 2021 ble dette programmet forvandlet til DDG(x), med mål om å erstatte 22 Ticonderoga og 28 Arleigh Burke Flight I, med start i 2028 eller 2029. Ifølge den innledende studien ville skipet overstige 13 000 tonn , som ville gjør det til det mest imponerende overflatestridende skipet etter de russiske Kirovs, minst like imponerende som den kinesiske Type 055.

Dens bevæpning vil på sin side være lik den til Arleigh Burke Flight III som for tiden er i produksjon, med en 5-tommers (127 mm) pistol, 3 blokker med 4 Mk41-systemer for 96 vertikale missilutskytningssiloer, to SeaRam CIWS-systemer med 21 missiler hver, og to Mk32 trippelrør for 324 mm torpedoer.

I likhet med Burke Flight III vil sensorene være basert på den nye AN/SPY-6 radaren for luftdeteksjon, An/SPQ-9B overflateradaren og AN/SPG-62 skytingsradaren, alt integrert i en ny evolusjon av AEGIS system.

Forskjellene med nåværende amerikanske destroyere er å finne under dekk, med spesielt et integrert elektrisk fremdriftssystem, som Zumwalt, som tilbyr større autonomi til sjøs, og fremfor alt, tillater det i fremtiden å ta fatt på ny, veldig energi -intensive systemer, enten det er ekstra databehandlingsevner, eller rettet energivåpen, høyenergilasere eller mikrobølgekanoner.

Eksplosjon av prognosekostnader og umodenhet av forstyrrende teknologier

Presentert på denne måten virket DDG(x)-programmet rimelig, og dets produksjonskostnader, i størrelsesorden 2,4 milliarder dollar per enhet, sammenlignet med Arleigh Burke.

Det var for å tillate en fleksibel overgang fra den nåværende generasjonen av overflatekampskip til den neste, der prosessorkraft, deteksjonsutstyr og hele energikjeden vil vise seg å være mer avgjørende enn det ubehandlede antallet missiler som fraktes i siloer. Og så kom CBO, kongressens revisjonsorgan...

CGI Constellation klasse US Navy
Den amerikanske marinens fregattprogram i Constellation-klassen møter også sterk motvind.

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 Forsvarsanalyse | Forsvarskontrakter og anbudskonkurranser | Tung cruiser og destroyer

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler

Meta-Defense

GRATIS
UTSIKT