Leopard 2A-RC 3.0, EMBT...: Vil de midlertidige tankene ha skinnet til MGCS-programmet?

KNDS annonserte at de vil presentere flere modeller av mellomgenerasjonstanker, EMBT, Leclerc Evolved og fremfor alt, le Leopard 2A-RC 3.0, siste utviklingen av den europeiske mesteren for eksport av kampvogner, i anledning Eurosatory 2024-utstillingen, en av de viktigste verdensbegivenhetene viet landvåpen.

De nye egenskapene lovet av disse nye stridsvognene, for eksempel KF-51 Panther fra Rheinmetall og M1E3 Abrams fra amerikanske GDLS, skisserer en dyp utvikling av tanken, mot et lettere, bedre beskyttet, mer mobilt og sammenkoblet pansret kjøretøy, som oppsummerer de teknologiske fremskritt som er gjort de siste 20 årene.

Spørsmålet oppstår imidlertid om plasseringen av disse svært lovende stridsvognene, i en utstyrsplan, i Frankrike og Tyskland, antatt å målrette ankomsten av pansrede kjøretøyer fra MGCS-programmet rundt 2040, og om hvilke Paris og Berlin, så vel som deres respektive produsenter, kom nylig til enighet, etter fem år med nøling, spenninger og mer eller mindre aksepterte forskjeller.

Nøkkelleksjoner fra krigen i Ukraina, og ytelsen til vestlige stridsvogner i kamp

Ansett av mange vestlige hærer som nær foreldelse for bare noen få år siden, har kamptanken på bare noen få år gjenvunnet gunsten til militære staber, inkludert i Europa, spesielt siden starten av krigen i Ukraina.

chariot leopard 2A4 i Ukraina
Vestlige stridsvogner sendt til Ukraina har vist en større evne til å beskytte mannskaper enn sovjetiske modeller, men de er ofte handikappet av sin høye masse, forbruk og komplekse vedlikehold.

I løpet av de siste to årene har ordrer på nye tunge stridsvogner, signert eller annonsert av europeiske hærer, langt overgått alle bestillinger for denne typen utstyr de siste 30 årene.

Noen land, som Polen og Romania, har til og med tatt beslutningen om å utstyre sine hærer med en veldig kraftig flåte av stridsvogner, infanteri-kampkjøretøyer og mobile artillerisystemer, i formater som er glemt siden slutten av den kalde krigen.

I dag er bestillinger hovedsakelig knyttet til iterative utviklinger av modeller som ble tatt i bruk under den kalde krigen Leopard Tyske 2A8 og amerikanske M1A2 SEPv3 Abrams, samt K-2 Black Panther Sørkoreansk, av nyere design, men tilhører samme generasjon.

På lengre sikt lanserte franske og tyske, i 2015, utformingen av en ny generasjon felles landkampsystem, kalt MGCS, ment å gi teknologier, og fremfor alt radikalt nye sysselsettingsdoktriner, helt bygget rundt samarbeidsforpliktelse og ankomsten av droner og automatiserte systemer.

Etter oppfatningen til stabssjefen for den franske hæren, general Schill, vil teknologiene som er nødvendige for å lage MGCS ikke være tilstrekkelig modne før 2040, kanskje til og med utover, mens dette programmet, som opprinnelig var planlagt å levere sin første tank i 2035 , sikter nå mot en frist på 2045, eller til og med 2050. Disse ekstra forsinkelsene ville trolig ha gått upåaktet hen for bare noen få år siden.

MGCS-program
MGCS-programmet skal gjøre det mulig å designe mye mer enn en enkel erstatning for Leclerc og Leopard 2.

I dag fører imidlertid økningen i internasjonale trusler, og spesielt krigen i Ukraina, dens lærdommer og tilbakemeldinger, og fremhevingen av realiteten til den russiske trusselen mot Europa, til modernisering av den vestlige tankflåten, en prioritet i det korte løp. og mellomlang sikt, derfor uforenlig med MGCS-tidsplanen.

Slik har det nylig dukket opp et tilbud, utenfor nasjonale programmer, knyttet til modeller av mellomgenerasjons kampvogner, ment å møte behovene for midlertidige løsninger mellom stridsvognsflåtene som er arvet fra den kalde krigen i dag, og løftet av en MGCS med forfall i 2045 eller 2050.

Tilgangen på mellomgenerasjons kampvogner utvides raskt i Vesten

Dette midlertidige tilbudet dukket opp, på den offentlige scenen, for første gang i 2022, i anledning den forrige Eurosatory-utstillingen, med den samtidige presentasjonen av KNDS EMBT, i hovedsak et nytt tårn utviklet av Nexter (som siden har blitt KNDS Frankrike) . ), og KF-51 Panther fra tyske Rheinmetall.

Hvis den franske modellen hovedsakelig fungerte som en teknologisk demonstrator, uten reelle kommersielle ambisjoner, var ikke dette tilfellet Panther, som ble ledsaget av en omfattende kommunikasjonskampanje, inkludert politisk, for å prøve å gjøre det til et økonomisk, umiddelbart tilgjengelig og 100 % tysk alternativ til MGCS-programmet, der Rheinmetall også deltar.

Leopard 2A7HU
Le Leopard 2A7HU er opphavet til Leopard 2A8 bestilt av Tyskland, Norge og Tsjekkia, og valgt av Nederland og Litauen.

Det er 75 % av denne artikkelen igjen å lese. Abonner for å få tilgang til den!

Metadefense Logo 93x93 2 MBT Battle Tanks | Tyskland | Forsvarsanalyse

den Klassiske abonnementer gi tilgang til
artikler i sin fulle versjonog uten reklame,
fra 1,99 €.


For videre

6 Kommentarer

 1. Som du foreslo, interesserte denne artikkelen meg mye, og den er veldig informativ og reiser følgende spørsmål fra min side:

  Uenighetene og motsetningene mellom Rheinmetall og KMW er eldgammel historie og offentlig kunnskap: Rheinmetall ville ha ønsket å få hendene på sin tyske konkurrent ved døden til sistnevntes karismatiske leder, familien som kontrollerte KMW ville ha alt bortsett fra Rheinmetall hvorfra KNDS-alliansen

  I følge kildene dine og din analyse, hva er det virkelige prosjektet til KNDS Deutschland: Slett den franske konkurrenten fra det tunge pansermarkedet ved å absorbere og skape et tysk monopol i segmentet, eller prøv å legge til de ubestridelige egenskapene til leopardene mindre ubestridelige egenskaper ved Leclerc som følge av den franske industriens kunnskap.

  Er familien som kontrollerer KNDS Deutschland helt på linje med visjonen til det tyske forsvarsdepartementet – en stor og historisk kunde – eller prøver den oppriktig å skape en fransk-tysk mester for tung rustning?

  Jeg er fortsatt i tvil om et oppriktig ønske om samarbeid fra våre tyske «venner» som saboterte alle vanlige prosjekter, kjøpte amerikanske eller israelske og ekskluderte Frankrike og Italia fra European Iron Dome-prosjektet.

  Samtidig var Rheinmetall så hatet i KNDS Deutschland.

  Når det gjelder Frankrike, kan vi bare bli overrasket ved å merke oss at moderniseringen av Leclerc ikke engang integrerer Soft Kill Hard Kill-systemer.

  Talene til generalstaben om problemet med pansrede våpen er skremmende fordi de nekter å se realiteten skissert av den ukrainske konflikten

  Frankrike har ikke lenger pansrede kjøretøyer som kan overleve på Kharkiv-siden...

  • Slik jeg oppfatter ting, er det faktisk mulig at " Leopard 3" er en exitstrategi i tysk stil fra MGCS. Dette, når vi ser på EMBT presentert i fellesskap, ser vi en reell konsernstrategi som dukker opp fra KNDS, med to komplementære modeller kommersielt sett. Så jeg tror ikke at KMW er fundamentalt fiendtlig til Nexter, og heller ikke til den franske BITD. Jeg tror de bruker samme strategi som MBDA, nemlig å gå med på å utvikle lignende produkter for de to landene, samtidig som de prøver å gjøre dem komplementære. Dermed er ikke RCH-155 en konkurrent til Cæsar, Boxer er ikke en konkurrent til VBCI, og Leopard 2A-RC 3.0, er ikke en reell konkurrent til EMBT. Tvert imot, hver har sine egne differensierte spesifisiteter, og dens inntreden i visse markeder: Europa for KMW, Midtøsten og Asia for Nexter.
   Selv i Tyskland er det mer Scholz og Rheinmetall som prøver å takle den franske BITD, mens KMW og Pistorius er mer konstruktive og intelligente på denne typen saker.

 2. Takk for at du tok deg tid til å svare på spørsmålene mine.
  I tilfelle en mirakuløs tilsynekomst av politisk vilje i Frankrike, hvor lang tid ville det ta å industrialisere en moderne Embt-lignende tank?

  Marc Chassillan, i den siste utgaven av Raid viet til pansrede kjøretøy, bekrefter, hvis jeg forsto ordene hans riktig, at den franske BITD har alle ferdighetene til raskt å produsere et innovativt tungt pansret kjøretøy.

  Hva tror du?
  Og hva med fremdrift?
  Hybrid for å være roligere og mindre avhengig av fossil energi?
  V

  • Nøyaktig. KNDS gjorde jobben. Hvis Leclerc Evolved forblir i demonstrasjonsstaten, uten å bli eksportert, vil vi bare ha oss selv å skylde på. Fordi tanken har alt for å lykkes, en superpistol, et supertårn, et innovativt konsept for kognitiv ledelse, 1500 hk MTU-motoren fra Leclerc EAU... Den har til og med sine sjanser i Europa, med visse hærer som Belgia, Hellas , Kroatia og til og med Spania.

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler

Meta-Defense

GRATIS
UTSIKT