SAMP/T Mamba vs Patriot PAC-3 i Saudi-Arabia? Det er faktisk mulig…

Fram til 21. mars 2024 ble SAMP/T Mamba og PAAMS luftvern- og antiballistiske systemer, og Aster-familiens luftvernmissiler, oftest ansett på den internasjonale scenen som sekundære aktører.

Hvis MBDAs Aster 15 og 30 utstyrer mer enn førti overflateskip, og 23 landbaserte bakke-luft-batterier, i rundt ti land, er systemet langt fra å overskygge American Patriot, hvorav mer enn 280 batterier ble kjøpt av rundt tjue land , mens SM-2 og marine-ESSM også utstyrer skipene til rundt tjue marinesoldater.

Disse systemene kan stole på auraen av effektivitet rundt amerikansk utstyr, men også på den berømte "Combat proven", som spiller en avgjørende rolle i anskaffelsen av forsvarsutstyr på den internasjonale scenen. Motsatt var Aster-missilet og Mamba- og PAAMS-systemene, selv om de hadde vist utmerket ytelse under tester og øvelser, uengasjerte.

Mamba-batteriet sendt av Roma og Paris til Ukraina, og bruken av Aster av britiske, franske og italienske destroyere og fregatter, mot Houthi-droner og kryssermissiler, har i flere måneder gjenopprettet bildet av disse systemene, og disse har vist seg utmerket. effektivitet, og har ingenting å misunne amerikansk utstyr.

Men det er det utvilsomt den vellykkede avskjæringen, 21. mars, av tre Houthi anti-skip ballistiske missiler, av den franske fregatten Alsace, som i løpet av få timer forvandlet bildet av det franske missilet og relaterte systemer på den internasjonale scenen. I løpet av noen få minutter hadde Asteren sluttet seg til Patriot i feltet av kampbeviste antiballistiske systemer.

Ny anti-ballistisk suksess av Aster 30 og Rødehavsmissilet av den britiske ødeleggeren HMS Diamond

Siden den gang har Aster 30-missilet bekreftet at den vellykkede avskjæringen av de tre ballistiske Houthi-missilene av Alsace verken var tilfeldig eller engang heldig. Den 24. april gjennomførte den britiske destroyeren HMS Diamond, en av de 6 type 45 anti-fly destroyerne av Daring-klassen, nær de franske og italienske Horizon-fregattene. avskjæringen av ytterligere to Houthi ballistiske missiler.

Type 45 Sea Viper e1622818312390 Luftvernforsvar | Forsvarsnyheter | Saudi-Arabia
SAMP/T Mamba vs Patriot PAC-3 i Saudi-Arabia? Det er faktisk mulig... 7

Houthi-missiler rettet mot MV Yorktown, et amerikansk-flagg skip, med 18 besetningsmedlemmer av amerikansk nasjonalitet, og fire av gresk nasjonalitet, om bord.

HMS Diamond brukte sitt Sea Viper-system, den britiske betegnelsen PAAMS (Principal Anti Air Missile System), for å lykkes med å avskjære de to Houthi ballistiske missilene, hver etter en differensiert og samtidig angrepsbane.

Noen minutter senere ble Sea Viper, sammen med den britiske destroyerens 30 mm kanoner og Phalanx-system, igjen brukt for å motvirke et angrep fra fire Houthi-droner mot det samme målet.

Dette er utvilsomt nok en viktig suksess for det europeiske overflate-luft-systemet, og for Aster 30-missilet, spesielt siden dette ikke a priori er versjonen beregnet på ballistisk avskjæring.

Dessuten må de britiske Type 45 destroyerne snart utvikle seg for å motta denne utvidede antiballistiske evnen gjennom Aster Block 1-missilet, deretter, i fremtiden, Block 1NT, designet for å avskjære missiler med en rekkevidde på 1 km.

Saudi-Arabia ville søke et europeisk alternativ til Patriot-systemet, ansett for dyrt

Uavhengig av denne suksessen, ville Riyadh nylig ha påtatt seg å innlede visse konsultasjoner med europeiske produsenter for å anskaffe nye luftvernsystemer. Det er det i alle fall hva nettstedet intelligenceOnline.fr tror det vet, det er sant at de ofte er godt informert om denne typen emner.

Patriot PAC 3 e1684245912115 Luftvernforsvar | Forsvarsnyheter | Saudi-Arabia
SAMP/T Mamba vs Patriot PAC-3 i Saudi-Arabia? Det er faktisk mulig... 8

Ifølge nettstedet søker saudiarabiske myndigheter å fortette sine luftvern- og antimissilforsvarsløsninger. Den europeiske løsningen ville bli foretrukket fremfor utvidelsen av Patriot-parken, den sistnevnte anses for dyr til å utvides tilstrekkelig til å beskytte saudisk territorium.

Det er kun fire middels rekkevidde luftvernsystemer i Europa, som muligens kan utgjøre et alternativ til Patriot i møte med fly, helikoptre og kryssermissiler. Dette er den tyske IRIS-T SLM, den britiske CAMM-ER, den norske NASAMS, og den fransk-italienske SAMP/T Mamba.

Imidlertid er det bare sistnevnte som faktisk tilbyr langdistansekapasiteter, utover 120 km, og antiballistiske evner, som Patriot PAC-2, i tjeneste med Royal Saudi Air Defense Forces. I tillegg selges et Mamba-batteri, bærerakettene og radaren, ifølge offentlige data, for rundt €150 til €180 millioner, mens Aster 30 selges for €1,4 millioner.

Med andre ord, et komplett batteri med 6 utskytere, 6 omlastingssystemer, kommandoposten og Thales Ground Fire 300 radar, samt 160 til 180 Aster 30 og Block 1NT missiler, bør tilbys for eksport rundt fra €400 til € 450 millioner, halvparten så mye som et tilsvarende Patriot PAC-3-batteri.

Aster-missilet utstyrer allerede de saudiske fregattene av Al Riyadh-klassen

Faktisk, basert på informasjonen formidlet av intelligenceonline.fr, og de offentlige tilgjengelige dataene, virker det sannsynlig at luftvernsystemet som Riyadh vurderer, for å fullføre sitt luftvern og antiballistiske forsvar, derfor vil være Mamba SAMP /T.

al riyadh klasse fregatt f3000s sawari ii bilde i publ Luftvernforsvar | Forsvarsnyheter | Saudi-Arabia
SAMP/T Mamba vs Patriot PAC-3 i Saudi-Arabia? Det er faktisk mulig... 9

Denne hypotesen er desto mer sannsynlig ettersom forholdet mellom Frankrike og Saudi-Arabia har forbedret seg betydelig de siste månedene, til det punktet at forespørselen fra Riyadh for 54 fly Rafale, for de saudiske luftstyrkene, ser det fortsatt ut til å holde tauet i de pågående forhandlingene, selv om Berlin har opphevet eksportforbudet mot Eurofighter Typhoon, allerede i tjeneste i landet.

I denne forbindelse bør det huskes at de væpnede styrkene allerede implementerer Aster-missilet. Dette utstyrer faktisk de tre Al Riyadh-klassefregattene til Royal Saudi Navy.

Disse fregattene på 2002 meter og 2004 tonn, som ble tatt i bruk fra 133 til 4, fra franske FLF La Fayette, bærer faktisk 700 Aster 16-missiler hver, i individuelle vertikale containere. Al Riyadh-fregattene er i dag de kraftigste bevæpnede skipene i den saudiske flåten.

En reell, men smal mulighet til å sette SAMP/T Mamba tilbake i hjertet av det globale markedet for luftvern og antiballistiske systemer

Den saudiske konsultasjonen representerer, uten den minste tvil, en mulighet for MBDA og Eurosam til å sette SAMP/T Mamba, så vel som Aster-missilet, tilbake i sentrum av den globale teknologiske og kommersielle scenen når det gjelder luftvern og anti-fly. -ballistisk forsvar.

Mamba Aster30 e1648559163452 Luftvernforsvar | Forsvarsnyheter | Saudi-Arabia
SAMP/T Mamba vs Patriot PAC-3 i Saudi-Arabia? Det er faktisk mulig... 10

Faktisk, en betydelig saudiarabisk ordre for Mamba og Aster, med en anti-ballistisk funksjon, ville faktisk gjøre det mulig å fullføre den kommersielle diskursen, skape en ny viktig referanse, med Singapore, mens systemet nå kan stole på anerkjent operasjonell effektivitet, og at den har prisfordelen fremfor amerikanske systemer.

Mulighetene for MBDA og Eurosam kan imidlertid bli spesielt redusert. Faktisk, utenfor USA, har andre spillere lansert i samme segment som Patriot og Mamba.

Dette er spesielt tilfellet med det israelske David Sling-systemet, som tilbyr ytelser nær de to tidligere systemene, og som også kan stole på anerkjent kampeffektivitet, fordi det er integrert i flerlags luftvern- og antimissilforsvaret til hebraisk stat. Finland har allerede blitt forført av dette systemet.

Den sørkoreanske KM-SAM er også en viktig konkurrent, selv om den opererer mer i kategorien Aster 15 EC, med en rekkevidde på 60 km. Merk at i februar 2024 signerte Riyadh en intensjonsavtale med Seoul om anskaffelse av 10 KM-SAM-batterier.

Davids slynge rafael e1680786414671 Luftvernforsvar | Forsvarsnyheter | Saudi-Arabia
SAMP/T Mamba vs Patriot PAC-3 i Saudi-Arabia? Det er faktisk mulig... 11

Dette forsterker imidlertid hypotesen om at diskusjonene som ble innledet med europeiske produsenter gjelder systemer med lengre rekkevidde og antiballistisk kapasitet, som bare Mamba er utstyrt med på det gamle kontinentet.

I Europa utvikler Tyskland en lang rekkevidde versjon av sin IRIS-T, kalt IRIS-T SLX, med ambisjon om å spille i samme kategori som Aster og Patriot PAC-3.

Til slutt er det ingenting som hindrer Saudi-Arabia i å vende seg til Kina igjen, slik det allerede har gjort for MALE Wing Loong-dronene, PLZ-45 selvgående kanoner og DF-3 og DF-ballistiske missiler skaffet fra Beijing i siste tiår.

På dette området tilbyr kinesiske produsenter eksportversjoner av HQ-9, kalt FD-2000, som allerede er eksportert til Marokko og Algerie (blant andre), og dens anti-ballistiske versjon HQ-19, som skal tilsvare THAAD.

konklusjonen

Som vi kan se, vil tilliten som IntelligeneOnline.fr har oppnådd, hvis de viser seg å være grunnlagt, avsløre en reell mulighet til å få SAMP/T Mamba ut av det internasjonale kommersielle sporet som dette utmerkede fransk-italienske systemet har befunnet seg i, for mer enn ti år nå.

SAMP T x1200 e1606832577536 Luftvernforsvar | Forsvarsnyheter | Saudi-Arabia
SAMP/T Mamba vs Patriot PAC-3 i Saudi-Arabia? Det er faktisk mulig... 12

Faktisk, utover behovet uttrykt av saudiske myndigheter, kan det europeiske systemet i dag stole på en spesielt gunstig kontekst, som kombinerer konkurransedyktige priser med betydelige operasjonelle suksesser, inkludert i det svært komplekse antiballistiske feltet.

Faktum gjenstår at mulighetsvinduet for Mamba også fremstår som svært smalt, for å effektivt skape tilstrekkelig gunstig dynamikk, og relansere systemets karriere på den internasjonale scenen. Faktisk har flere systemer, også konkurransedyktige, og noen ganger kronet med samme operasjonelle suksess, kommet, eller vil snart komme, på dette markedet.

Fullversjon fra 26. april i fullversjon til 22. juni

For videre

4 Kommentarer

  1. For ikke å nevne at Patriot er kjent for sin blah-målretting som krever å kaste to missiler per avskjæring……
    Vi så at på mamba er det OS (også respekt for Alsace for å ha kastet 3 aster på 3 missiler...det er fortsatt dumt og det er ikke tid om det går i stykker...det er uttrykk for tilliten de har til aster 30)

SOSIALE NETTVERK

Siste artikler