HMS OCEAN LHD säljs till brasilianer efter endast 23 års tjänst

HMS-fartyget HMS Ocean har varit flaggskeppet för Royal Navy i nästan 20 år. Han drogs tillbaka från tjänsten för att vara såldes till Brasilien med ankomsten av hangarfartyget HMS Queen Elizabeth,för ett belopp på £ 84,3 miljoner. Fartyget på 21.000 400 ton kan projicera XNUMX man samt ett dussin helikoptrar av alla slag. Det kommer att stärka den brasilianska marinens kapacitet avsevärt efter dennes beslut att dra tillbaka hangarfartyget Sao Paolo (Ex Clemenceau) från tjänst. 

Återförsäljningen av ett fartyg som har mindre än 25 års tjänst kan tyckas överraskande. Emellertid har britterna blivit mästare på detta område, och många Royal Navy marinförband säljs vidare på andrahandsmarknaden efter 20 år.

Denna åtgärd är i själva verket mycket relevant. Å ena sidan gör det möjligt att effektivisera den industriella insatsen genom att linjärisera produktionen av fartyg, så att brittiska varv är mycket mindre beroende av export för att upprätthålla kunnande och personal än sina franska motsvarigheter. Å andra sidan tillåter detta Royal Navy att driva enheter som inte är föråldrade, som våra A69 offshore patrullbåtar som har mer än 40 års tjänst. Detta kommer att skapa en andrahandsmarknad för underhåll och reservdelar som också stärker den försvarsindustriella strukturen i Storbritannien. Slutligen öppnar detta framtida möjligheter för eventuell export av nya enheter, eftersom flottorna har kunnat uppleva brittisk teknik och metodik.

När alla dessa parametrar har integrerats i ekvationen, byts marina enheter vart 20:e till 25:e år, med utsläppande på marknaden av begagnade fartyg som fortfarande har bevisad operativ potential och därför kan förhandlas med 10 eller 20 % av deras initialkostnad, visar sig vara en klok beräkning.

Lägger vi till detta skattedeklarationen på försvarsindustriella investeringar blir åtgärden uppenbar, och det är faktumet att behålla marinförband i 30 år (T70) eller 40 år (A69) som förlorar all sin mening.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna