US Air Force chefen för personal säger hopp F35 underhållskostnad stämmer med F16

Nyckelord : 

Efter en rapport från det amerikanska flygvapnet som drog slutsatsen att om underhållskostnaderna för F35 inte sjönk med 38%, skulle amerikanska flygvapnet behöva sänka sitt inköpsmål med 590 enheter, stabschefen för det amerikanska flygvapnet sa att hans mål var anpassa underhållspriset för F35 till det för F16. Uttalandet från det amerikanska flygvapnets CEMAA är väldigt intressant, eftersom det är mycket viktigt för den amerikanska försvarsindustrins, Lockheeds och US Air Force kommunikationsstrategi.

Rapporten i fråga, en officiell och arkiverad rapport, identifierar underhållskostnaderna för F35A som mycket högre än förväntat, vilket ifrågasätter målet på 1763 35 flygplan som det amerikanska flygvapnet vill skaffa. Genom att analysera siffrorna i den här rapporten kan vi fastställa att underhåll av F60.000 för en timmes flygning för närvarande kostar $38 35, en utomordentligt hög siffra som sannolikt kommer att skrämma bort många kunder och framtidsutsikter. Dessutom anger denna rapport att det för närvarande inte finns någon möjlighet att minska dessa kostnader avsevärt. Slutligen, även om underhållskostnaderna för F37.200 minskade med 30.000 %, ett beräkningsmål som enligt rapporten skulle undvika att behöva minska antalet flygplan, skulle dessa kostnader förbli mycket höga, XNUMX XNUMX USD per timmes underhåll. flyg, lite mer än €XNUMX XNUMX, mer än dubbelt så mycket som Rafale, men ändå tvåmotorig.

Efter detta steg CEMAA vid det amerikanska flygvapnet upp för att meddela att dess mål var att uppnå underhållskostnader för F35 identiska med dem för F16. Detta tillkännagivande är dock ytterst tvetydigt av följande skäl:

  • Han specificerar inte omfattningen eller modellen på den F16 han talar om. Faktum är att underhållskostnaderna för den belgiska F16 Block15 och för den senaste F16-modellen, F16Block70 Vyper, tredubblas. 
  • Den definierar inget numeriskt värde och ger således tolkningar fritt spelrum, utan att ta ställning till innehållet, underhållskostnaderna och möjligheterna att minska dem.
  • Han berättar om ett mål som han satte upp för sig själv (Vårt initiala mål), vilket var det som ursprungligen sattes upp för F35-programmet under dess utformning. F35-programmet skulle egentligen ligga i en prisklass som var jämförbar med F16 och var tänkt att ersätta den. Men sedan dess har priserna på design, konstruktion och underhåll exploderat. Medan F35 från början förväntades ha ett enhetspris på 50 miljoner dollar, är den nu prissatt till mer än det tredubbla, för version A, den billigaste. Detta mål är med andra ord inte på något sätt bindande, inte ens aktuellt.

I själva verket är denna förklaring från stabschefen för det amerikanska flygvapnet ingen mindre än en smart kommunikationsmanöver, som gör det möjligt att helt undvika huvudfrågan om problemet, och att tillhandahålla språkelement till stödet för programmet, utan något åtagande från de amerikanska myndigheterna eller Lockheed.

I slutändan kommer det amerikanska flygvapnet redan att vara mycket nöjda om underhållskostnaderna för F35 sjunker till 37.000 XNUMX USD per flygtimme, vilket gör att den kan nå sin flottamålvolym utan att öka det maximalt accepterade envelopet. När det gäller konsekvenserna för europeiska och asiatiska kunder av Lockheed-flygplanet är det tydligt att denna parameter knappast tas med i beräkningen, försäkrad om att de tvingar sina flygplan på många allierade flygvapen.

Huvudfrågan beträffande denna sista punkt kvarstår: Varför är dessa länders flygvapen så enade kring F35, vars häpnadsväckande pris kräver drastiska minskningar av flottan, och vars prestationer är långt ifrån avgörande? RafaleVid Typhoon eller JAS-39 Gripen E/F, flygplan som är mycket mer ekonomiska att köpa och äga?

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna