Den nya versionen av Exocet förbättrar den franska missilens prestanda avsevärt

Anti-skepps missilfamiljen MM40 Exocet är berikad med en ny standard, som redan tagits i bruk på vissa enheter av den franska flottan. MM40 Block3C skulle få en ny sökare som kan urskilja sina mål, dvs. känna igen och träffa målen med störst militärt värde. Denna förmåga är också integrerad i de nya amerikanska LRASM-missilerna som ersätter Harpoons, och norska NSM, presenterade som nya generationens missiler.

Den franska marinen kommer att ta emot 15 nya MM40 B3C-missiler år 2020, troligen för att utrusta de två sista FREMM:erna (8 enheter vardera), och de MM40 B3-missiler som för närvarande är i bruk kommer gradvis att bringas till denna standard. Å andra sidan nämns det inget om AM39-missiler som avfyrats av Rafales M eller Atlantic 2, inte heller till SM39 som sjösattes från franska atomubåtar. Det är dock troligt att även dessa två versioner kommer att nå denna standard, vilket ger en avgörande operativ fördel.

MM40-missilen har en räckvidd på mer än 200 km och en hög subsonisk marschhastighet. Det finns därför en fördröjning på mer än 10 minuter mellan uppskjutning och nedslag, en period under vilken konfigurationen av målet kan utvecklas. Det är just inom detta område som MM40 B3C ger ett starkt mervärde, eftersom den kan identifiera från en uppsättning mål, det som är av mest intresse (ett hangarfartyg, ett attackfartyg, ett supply tankfartyg... ). 

För att identifiera mål konsulterar missilen en intern infraröd siluettdatabas, en databas berikad av den franska marinen som utplacerar fartyg och flygplan på alla hav permanent. 

Observera att fransmännen och britterna samarbetar för att byggandet av en ny missil, en tid som identifieras av namnet Perseus identifierad av akronymen FMAN/FMC för Future Anti-Ship Missile/Future Cruise Missile, som kommer att ersätta både missilerna från Exocet-familjen (AM39, SM39 och MM40) och missilerna från SCALP-kryssningar som används av det franska flygvapnet och sjöflyget, senast 2030. Det var därför nödvändigt att modernisera Exocet (och SCALP) för att upprätthålla de franska arméernas operativa prestanda fram till leveransen av den nya missilen.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna