Nederländerna är inbjuden att ansluta sig till partnerskapet mellan Tyskland och Norge för sina ubåtar

Den norska försvarsministern sa det Nederländerna skulle vara välkomna att gå med i ubåtprogrammet Type212 NG, till följd av partnerskapet mellan Tyskland och Norge. Den nederländska marinen genomför för närvarande en förberedande fas för att inleda ett anbud för att ersätta sina ubåtar av klass Walrus från 80-talet.

Som en påminnelse har Norge avslutat anbudsinfordran mellan Scorpene of DCNS och U212 av TKMS, att acceptera erbjudandet om ett strategiskt partnerskap från Tyskland för att gemensamt utforma och bygga en version. Förbättrad från Type212 ubåten, den tyska Marinen åtar sig att befalla 2 ubåtar i denna klass och att dela lika mycket utvecklingskostnaderna för denna nya klass.

Uppropet som lanserades av den norske ministern är en del av ett närmande som Tyskland orkestrerat till de holländska Damen-varven. Följande eliminering av TKMS byggarbetsplatser. i anbudsinfordran för konstruktionen av den nya MKS180-fregatten avsedd att utrusta den tyska marinen, föreslog Damen-varven ett erbjudande som tillåter byggandet av fartygen att placeras i Tyskland. En sådan sammanslagning skulle kunna lägga grunden för framväxten av en europeisk mästare i militär skeppsbyggnad, med en komplett katalog som sträcker sig från LHD-anfallsfartyg till AIP-ubåtar, och som skulle bli en allvarlig konkurrent för gruppen under konstruktion en sammanslagning mellan French Naval Group och italienska Fincantieri, som ofta har presenterats i pressen som en "Airbus Naval".

Men efter resultatet av det italienska valet i mars 2018 är denna process för tillfället, om inte stillastående, i alla fall avsevärt långsammare. Dessutom finns det inget att veta om den framtida italienska regeringen kommer att vara positiv till detta närmande, särskilt eftersom Leonardo-gruppen, mycket politiskt inflytelserik i Italien, verkar ha reservationer mot de föreslagna villkoren.

Faktum är att det tyska och norska erbjudandet inte bara skulle kunna gynnas av de nederländska myndigheterna, utan också slå Naval Group och Fincantieri för titeln "European Naval Airbus". Slutligen, och detta är verkligen inte neutralt, skulle detta göra det möjligt för TKMS att inte behöva möta Naval Group igen. Sedan det australiensiska kontraktet för 12 Shortfin Barracudas designat av Naval Group, är relationerna mellan fransmän och tyskar när det gäller skeppsbyggnad långt ifrån fredliga, och TKMS försöker med alla medel undvika att stå inför fransmännen, inklusive ubåtarna visar mycket hög prestanda , och ett mer än konkurrenskraftigt pris. Den aktuella tävlingen i Polen visar alltså att allt nu är tillåtet mellan de två europeiska grupperna. TKMS inkluderade i sin presentation för de polska myndigheterna den ubåtsuppskjutna marinkryssningsroboten MdCN designad och tillverkad av franska MBDA, väl medveten om att Paris inte skulle ge ett exportavtal för denna missil utanför en order som bifogats Scorpène.

Det bör noteras att, när det gäller konventionella ubåtar, har den tyska TKMS-gruppen en betydande fördel jämfört med Naval Group: inhemska order. Den franska marinen har faktiskt valt att endast utrusta sig med kärnkraftsdrivna ubåtar, som är mer effektiva, men vars export är mycket svår (och aldrig har uppnåtts). Men bygglandets användning av en fartygsklass är mycket ofta den väsentliga förutsättningen för att seriöst studeras av en utländsk flotta. Som sådan intygar beställningar på Scorpène-ubåtar (14 enheter i Indien, Chile, Malaysia och Brasilien), som den av Gowind2500-korvetterna (12 enheter i Egypten, Malaysia och Förenade Arabemiraten), medan dessa enheter inte är i tjänst i den franska flottan. till den höga kvaliteten på Naval Groups byggnader. 

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna