Vad tänker du på kinesisk-rysk närmande?

Efter att han nyligen utnämnts reserverade den nye kinesiske försvarsministern Wei Fenghe sitt första internationella besök för sin ryska motsvarighet, general Shoigu. " Jag besökte Ryssland som Kinas försvarsminister för att visa världen den höga utvecklingsnivån för våra bilaterala förbindelser och våra väpnade styrkors fasta beslutsamhet att stärka deras strategiska samarbete » förklarade den kinesiske ministern i slutet av sitt besök, enligt Tass-byrån.

Han angav också specifikt att detta besök var en del av den gemensamma ansträngningen mellan Ryssland och Kina för att " kampen mot en liberal världsordning dominerad av USA ".

Uttalandena från den kinesiska försvarsministern är långt ifrån ofarliga, eller en del av en enkel semantisk upptrappning kopplad till de förnyade ekonomiska spänningarna mellan Kina och USA. För första gången nämns det faktiskt militärt samarbete mellan de två kärnvapenmakterna, även om termen "allians" inte nämndes.

Och detta närmande är något som oroar västerländska och amerikanska strateger. För om västerländska styrkor i allmänhet förblir överlägsna de i Kina eller Ryssland, skulle en samtidig försämring i båda teatrarna utgöra ett mycket betydande problem för västerländska styrkor, Förenta staterna måste sätta in mer än 50 % av sina styrkor för att balansera varje front. Med andra ord, i händelse av samtidiga krigsaktioner från Ryssland (och allierade) i Europa, och Kina (och allierade) i Stillahavszonen och/eller mot Indien, skulle västvärlden vara i en mycket dålig position.

Men vad tycker vi om det som ser ut som en rysk-kinesisk allians?

Om det politiska närmandet på den internationella scenen mellan Ryssland och Kina ofta lyfts fram är det ekonomiska och sociala samarbetet långt ifrån lika dynamiskt. Således är Kina bara den fjärde ekonomiska investeraren i Ryssland, efter Italien, Tyskland och framför allt Frankrike, varav flera företag (Renault, Auchan, Société Générale, etc.) har investerat massivt i den ryska ekonomin, och har fortsatt att göra det trots krisen och sanktionerna. Kina å sin sida nöjde sig med att köpa några konkursföretag, utan att rädda dem, och erbjöd mycket lämpligt sina jordbruksprodukter för att kompensera för det ryska embargot mot europeisk jordbruksimport.

Dessutom uppstår spänningar i östra Sibirien, där den utländska kinesiska befolkningen har överträffat den ryska befolkningen i flera oblaster, vilket skapar social och ekonomisk friktion och får Moskva att frukta "historiska" territoriella anspråk från Peking på territorier som har tillhört det kinesiska imperiet, se det mongoliska riket. Skyddet av rysktalande minoriteter och historiska krav var dock de två spakarna som Kreml använde för att rättfärdiga sina operationer i Georgien och Ukraina, och man fruktar nu att hamna på fel sida om gränsen.

Å andra sidan har spänningarna mellan Kina och Indien fortsatt att öka under flera år, och en krig undveks till och med knappt sommaren 2017 på Doklamplatån. Indien är dock den ryska försvarsindustrins största kund, med mer än 10 miljarder dollar i årliga order. Dessa beställningar bidrar i hög grad till att stödja den ryska försvarsindustrin och dess 1,3 miljoner anställda, samtidigt som de fungerar som en viktig källa till utländsk valuta och inkomst för den ryska federala staten. Ett krig mellan Kina och dess pakistanska allierade, och Indien, skulle sätta Ryssland i en extremt känslig politisk och ekonomisk situation.

Slutligen, även om Ryssland nyligen gick med på att exportera sitt stridsflygplan Su-35S och luftförsvarssystemet S-400 till Kina, både för att verka mindre isolerade på den internationella scenen efter annekteringen av Krim, och för att registrera de första exportordrarna för dessa vapensystem och tjäna väsentlig utländsk valuta, finns det många tvister mellan Ryssland och Kina om olagliga kopior av exporterad rysk militär utrustning. Jägarna alltså J15et J11är härledda kopior av de ryska stridsflygplanen Su-33 och Su-27 och är byggda utan licens. Många kinesiska missiler och pansarfordon är också olicensierade kopior av rysk utrustning. Detta tillvägagångssätt fick Ryssland att avbryta alla vapenleveranser till Kina, särskilt den modernaste utrustningen.

Hur som helst liknar alliansen under uppbyggnad mellan Kina och Ryssland mer en allians av omständigheter, som den som förenade USA och Sovjetunionen under andra världskriget, än om en allians av principer, som alliansen mellan USA , Storbritannien och Frankrike. Detta är dock inte betryggande, eftersom det indikerar att uppfattningen om behovet av en allians med väst går utöver de strukturella skillnaderna mellan de två länderna. Detta säger mycket om de båda ländernas känslor angående USA, och transitiviteten, västvärlden och de risker som följer av det.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna