Kinesisk stealth fighter J-20 kan innehålla Meta material

Chefingenjör Yang Wei rapporterade om pilotprojektet J-20 användningen av metamaterial och kompositer ”i designen av den kinesiska J-20 stealth fighter. Metamaterial är material med mycket specifika fysiska och elektromagnetiska egenskaper, vissa har negativa brytningsindex för EM-vågor, ljus eller ljud, vilket gör dem osynliga för radar, ekolod och optiska system. Detta uttalande förstärker tanken att kinesisk forskning, långt ifrån släpar efter västerländsk forskning, nu börjar matcha eller till och med överträffa den på strategiska områden. 

I många avseenden har Kina hämtat inspiration från den västerländska modellen för sina forskningsprogram: Statliga laboratorier som arbetar nära laboratorier och privata företag, till förmån för försvarsprogram med betydande statlig finansiering. Dessutom uppmuntras kinesiska akademiker att skapa egna företag med försäkran om att dra nytta av offentliga budgetar för att ytterligare öka den nationella forskningen. 

Om den kinesiska forskningen var i sin linda för 20 år sedan har den i stort sett kommit ikapp sedan dess, Kina är det land som lämnar in flest kommersiella patent i världen, och dess andel av industriella patent fortsätter att öka.

På försvarsnivå fortsatte Kina i två steg:

  • Under 2000-talet förvärvade den massivt teknik från väst, särskilt i Frankrike, med betydande tekniska överföringar. När överföringen inte var möjlig, fortsatte man med omvänd ingenjörskonst och tvekade inte att producera rysk (Su-27, Su-33) eller europeisk (skallerormsmissil) utrustning utan licens, säker på att marknaden som den representerade för industrimän kompenserade för önskan om immateriella rättigheter.
  • Från 2010-talet överförde man sina budgetar för teknologiska förvärv till kinesisk forskning, med tydligt uttalade ambitioner. 

På mindre än 20 år kommer Kina alltså att ha lyckats höja sin försvarsforskning till nivån för de mest avancerade västländerna, såsom USA, Frankrike eller Storbritannien, som annars fokuserar på lågintensiva konflikter -teknologiska (Afghanistan, Irak, Mali, etc.) och 2008 års kris.

Vi ser konsekvenserna idag. Mindre än 30 år efter västvärldens stora ideologiska seger över det kommunistiska blocket befinner sig Kina, men även Ryssland, i en styrka, ur militär och teknisk synvinkel, inför det kalla krigets "segrare". till den grad att general Mattis måste erkänna att de amerikanska styrkorna hade förlorat sin land- och sjööverlägsenhet inför dessa två länder, och att notera att Pentagon idag är i en form av märkbar feber när det gäller försvarsprogram.

J-20 utgör ett perfekt exempel på denna situation: länge försummad av västerlänningar som ansåg att den var för stor, som trodde att canard-designerna minskade dess smygkraft och att dess ombordelektronik var ineffektiv, det kinesiska planet som, även om knappt 30 exempel har byggts hittills, är redan i tjänst i People's Liberation Army, uppvisar en mycket svag radarsignatur i frontsektorn, integrerade Meta-material, en mycket effektiv AESA-radar, och kommer troligen snart att utrustas med justerbara munstycken som avsevärt ökar dess manövrerbarhet. Dessutom förbereds en marinversion ombord för att utrusta hangarfartyg med kinesiska katapulter och arresterande strängar som bör börja användas från 2022.

Nu ser alla västerländska allierade i Indo-Stillahavsområdet denna enhet med respekt och oro. Inte illa för ett land som för knappt 30 år sedan bara hade lyckats producera en modifierad kopia av mig19...

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna