Snabb försämring av situationen i Syrien efter användningen av kemiska vapen

Eftersom bevis samlas för användning av kemiska vapen i Douma den 7 april, och Frankrike och USA kräver ett nödsammanträde i FN: s säkerhetsråd, genomfördes en missilattack på den syriska flygbasen Tiyas, även kallad T4, på natten till april. 8 till 9 och dödade mer än ett dussin bland de syriska och iranska soldaterna där. Efter att ursprungligen skylla USA och Frankrike, Ryssland och Syrien, pekar nu fingret mot Israel, inklusive två F-15 skulle ha avfyrat åtta kryssningsmissiler mot denna bas för att förhindra "skapandet av en iransk bas" nära den hebreiska staten.

Spänningarna mellan Ryssland och väst, och i synnerhet USA, har fortsatt att försämras sedan de ryska styrkorna ingripit på Krim och Donbass. Under de senaste veckorna har de gått upp ett steg igen, den här gången om den syriska regimen, enligt västerländska huvudstäder, skyldig att använda kemiska vapen mot de upproriska civila befolkningarna. Men andra relaterade faktorer ingrep för att framhäva dessa spänningar, såsom Skipal-affären i Storbritannien, som ledde till att mer än 100 diplomater utvisades från ryska befullmäktigade representationer i väst, och utvisningen som vedergällning av så många västerländska diplomater från Ryssland. . Fredagen den 6 april tillkännagav det amerikanska utrikesdepartementet också nya sanktioner mot människor och företag nära ryska makten, kopplade till ryska inblandning i USA: s presidentval 2016.

Således indikerade flera rapporter, vidarebefordrade på Twitter, helgen den 7 och 8 april, att ryska styrkor i Syrien, och i synnerhet S-400- och S-300-batterierna, sattes i beredskap. Det ryska stridsflygplanet som fanns på plats skulle ha åtagit sig att sätta upp stridspatruller, med 4 av de 12 Su-30:orna närvarande på plats, permanent i luften och utrustade för luft-luftstrid. Su-24M-patruller skulle ha korsat östra Medelhavet för att upptäcka utplaceringar av västerländska sjöstyrkor, vilket sannolikt kommer att tillkännage en kommande strejk, medan två sjöpatrull- och antiubåtskrigföringsflygplan skulle ha turats om att upptäcka och/eller hålla västerländska ubåtar borta från syrien närmar sig.

Andra rapporter, som fortfarande finns på Twitter, noterade att flera ryska enheter i Ryssland, särskilt luftburna trupper, och vissa enheter nära Donbass, i Rostov-on-don oblast, sattes i beredskap, vilket skapade en start av panik i östra Ukraina. Oavsett om dessa rapporter är bevisade eller inte förstår vi, utifrån det enkla faktum att de finns, den extrema ryska febern inför västerländsk reaktion, vare sig det är i Syrien eller i Ukraina. 

I detta sammanhang kan den israeliska attacken, om det bevisas att det var de som låg till grund för denna attack, ha utlöst en rad händelser med allvarliga konsekvenser. Men innan dess kan vi fråga oss varför de syriska myndigheterna beslutade att använda kemiska vapen ännu en gång, med vetskapen om att detta var en onödig provokation mot väst?

När vi ifrågasätter ämnet måste vi notera reaktionen från Turkiet, som efter att ha ignorerat syriska och ryska varningar mot fortsättningen av operationen "Olivgren" i syriska Kurdistan, aktivt spelade eftergift i helgen och gick så långt att de inofficiellt frågade västerlänningar. att inte ingripa, eftersom Ryssland var redo att svara. Vi kan därför undra om denna gasattack inte var avsedd att i onödan provocera västvärlden, utan att skicka ett budskap till turkarna och att tvinga Ryssland att stoppa sin nya allierade i Syrien.

Oavsett om det är den syriska regimens användning av gas, turkisk envishet mot kurderna eller den israeliska attacken, bevittnade vi i helgen en kedja av händelser, vars konsekvenser skulle ha kunnat och fortfarande kan vara allvarlig svårighetsgrad. De kraftiga nedgångarna i rubeln och Moskvas MOEX-aktieindex vid öppningen i morse är direkta konsekvenser av denna växande rädsla för en direkt konfrontation mellan Ryssland och USA.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna