Kina distribuerar sitt nätverk av flottbaser i Indo-Stillahavsområdet

De lankesiska myndigheterna har enligt uppgift överlåtit en 99-årig koncession till ett kinesiskt företag driften av Hambantotas hamn, vid halvöns södra spets, och därför i direkt närhet till de indiska provinserna Kerala och Pondicherry. Detta tillkännagivande följer de som rör öppnandet av en kinesisk flottbas på Maldiverna och kinesiska baser i Bangladesh och Pakistan. 

Den indiska regeringen har uttryckt oro över att denna civila koncession kommer att användas av kinesiska marinens fartyg, vilket ytterligare låser Indien i pärlhalsbandsom utgör de flera kinesiska flott- och flygbaser som har etablerats i Indo-Stillahavsområdet under de senaste åren. I Stilla havet var det de australiensiska och nyzeeländska myndigheterna som uttryckte sin oro över diskussioner som inletts mellan de kinesiska myndigheterna och företrädare för ön Vanuatu för att placera ut en flottbas där, bara 2000 km från den australiensiska kusten.

Om den kinesisk-indiska rivaliteten huvudsakligen har hanterats ur landaspekten de senaste åren, med de upprepade slitningarna mellan arméerna i de två länderna på Doklham-platån, är det den marina aspekten som representerar den mest strategiska frågan för Indien.

Faktum är att i dag har Indien nästan inga allierade vid sina gränser, medan det inte har någon brist på motståndare, först och främst den kinesisk-pakistanska alliansen. Dessutom verkar dess mäktigaste kontinentala allierade, Ryska federationen, gradvis vända sig bort från det och närma sig Kina, och mer överraskande, Pakistan.

Faktum är att tillgången till Indiska och Stilla havet är en viktig fråga för världens ledande demokrati, eftersom det är den enda kvarvarande kommunikationslinjen i händelse av konflikt. Och det är ur denna synvinkel som tillkännagivandet om hamnen i Hambantota varnar myndigheterna och den indiska marinstaben. Isolerat kanske detta tillkännagivande inte är av betydelse, även om denna hamn är strategiskt placerad för att kontrollera överföringar mellan de två haven. Men sätt i perspektiv meddelandena om flottbaser i Pakistan, på Maldiverna, och kl Bangladesh, verkar det som att de kan skapa en marin blockad av alla indiska hamnar. 

Å andra sidan åtföljs öppnandet av kinesiska flottbaser alltid av betydande ekonomiska investeringar i värdlandets lokala och nationella ekonomi, vilket ökar dess ekonomiska beroende av Kina och stärker den kinesiska kontrollen över dess politiska myndigheter. . Således har Bangladesh, liksom Nepal, nyligen undertecknat avtal om försvar och militärt samarbete med Peking.

Slutligen har den kinesiska marinen nu de nödvändiga och tillräckliga styrkorna för att placera ut i dessa hamnar, med fartyg vars militära kraft inte är symbolisk, vilket skapar viktiga stödpunkter för att blockera en stor del av de kommersiella rutter som transiterar i området. Dessa punkter förlitar sig själva på de många flyg- och marinbaserna på kinesiskt territorium såväl som i Kinasjön, nu helt under Pekings kontroll, trots vad internationella myndigheter säger.

Indien försöker reagera, och tillkännagav förra månaden undertecknandet av ett avtal med myndigheterna på öarna i Seychellernaatt även där upprätta en flottbas. Men framför allt kan vi göra en direkt koppling mellan denna situation och det akuta behov som uttrycks av den indiska marinen anfallsfartyg för helikopterbärare, liksom franska BPC Mistral, är sådana fartyg nödvändiga för att utföra angrepp till sjöss. Ett tillkännagivande som återspeglar det som gjorts av de japanska myndigheterna angående skapandet av en amfibiebrigad, en första sedan andra världskrigets slut, i förutseende av en "språng"-strategi som infördes av amiral Nimitz under Stillahavskriget.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna

Meta-försvar

GRATIS
SIKT