Grumman E-2D Advanced Hawkeye kommer att tankas under flygning

Den amerikanska tillverkaren Northrop Grumman, som har börjat tillverka det nya E-2D Hawkeye ombord på flygövervakningsflygplan, har meddelat att dess flygplan kommer att ha en tankningsbom under flygning. Flygplanet kommer alltså att se sin uppdragstid öka från 4 till 7 timmar, en betydande fördel när de 4 Hawkeyes som utrustar en amerikansk flyggrupp måste säkerställa konstant flygövervakning. E-2D kan tankas med C-130, KC-46, F18 E/F och av MQ25 Stingray ombord tankning drönare.

Frankrike har meddelat sin avsikt att utrusta sig med E-2D för att ersätta de 3 E-2C:erna från 4F-flottiljen. Utöver dess kapacitet för tankning under flygning är E-2D utrustad med en ny AESA-radar i UHF-bandet, som kan upptäcka smygflygplan och missiler och distribuera taktisk situationsvision till fartyg och Rafales via dess länk 16. Men i avsaknad av en tankningsdrönare, och med endast 3 flygplan, kommer French Embarked Air Group (eller GAE) inte att kunna upprätthålla en permanent vakt, som den amerikanska flottans GAE.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna