Stora manövrar mellan Ryssland och Förenta staterna för att förföra den indiska marknaden

Med uppgången i spänningarna mellan Indien och Kina har de geopolitiska kartorna i Asien blandats om. Faktiskt, traditionellt allierat med Ryssland, dess huvudleverantör av beväpning i mer än 40 år, öppnar Indien sig mer och mer för erbjudanden från amerikanerna och deras allierade. 

Om Ryssland hade stött Indien mot Kina under kriget 1962 finns det ingen garanti för att Kina i ett sådant scenario skulle göra detsamma i dag. Tvärtom har kopplingarna mellan de två eurasiska supermakterna fortsatt att stärkas under de senaste tio åren och har till och med vuxit ännu längre sedan valet av Donald Trump. Så mycket att den kinesiska försvarsministern, knappt utsedd, åkte till Moskva för att träffa sin ryska motsvarighet och för att meddela att Ryssland och Kina strävade efter samma mål att slåss mot amerikansk hegemoni.

Det är därför mer än frestande för Indien att leta efter en mäktig allierad vars förbindelser med Kina inte skulle utgöra en militär risk för Indien. Och USA, som idag står inför en mycket betydande förstärkning av kinesisk militär och sjömakt, är uppenbarligen den ideala kandidaten.

Det är i detta sammanhang som Trump-administrationen beslutade att följa med sin ukrainska allierade till Indien, för att försöka ersätta ryska företag i underhållskontrakt för den många ryska utrustningen som används av den indiska armén, såsom Su30 eller Talwar-fregatter. Faktum är att Ukraina koncentrerade sig på sitt territorium nästan hälften av Sovjetunionens försvarsindustrier och fortsätter att ha bevisat kunnande. När det gäller Ryssland, av vilket Indien står för nästan hälften av dess vapenexport, har landet genomfört en omfattande kampanj för att nedvärdera ukrainsk industri...

Utöver detta epifenomen verkar det framför allt som att Indien har blivit insatsen i en kamp om inflytande mellan USA och Ryssland, för att motverka kinesisk makt i Asien, Kina som mycket väl, mer eller mindre på lång sikt, också skulle kunna försöka minska Indien potential, men med militära medel den här gången...

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna