För STRATCOM har Ryssland och Kina hypersoniska vapen

- Annons -

Enligt det amerikanska militärstrategikommandot, STRATCOM, har USA: s tjänster bevis på hypersoniska vapentest i Ryssland och Kina. Enligt General Hyten, befälhavare för STRATCOM, inom 5 till 10 år kommer amerikanska antimissilförsvar inte att kommer att vara bättre lämpade för att hantera möjligheterna att slåav dessa länder.

Detta uttalande liknar det som gjordes av Vladimir Putin, att ryska hypersoniska system, som Kinjal-missilen, som når Mach 10, inte kan fångas upp av moderna anti-missilsystem, och de är inte under utveckling. Budgeten som tilldelats DARPA för forskning om hypersoniska vapen kommer att öka från 85 miljoner dollar 2017 till 236 miljoner dollar 2019.

Ankomsten av hypersoniska vapen på moderna slagfält kommer att leda till djupgående förändringar, särskilt när det gäller mänskligt beslutsfattande. Den största utmaningen som hypersoniska vapen medför är den mycket betydande minskningen av reaktionstiderna, särskilt för beslutsfattande och överföring av order. Moderna kommunikationsmedel och informationsutbyte har gjort det möjligt att skapa en viss form av komfort och förutsägbarhet på slagfältet och befälsordningen har anpassats till just detta tempo. Men med ankomsten av hypersoniska vapen kommer den tillgängliga tiden att minska så att det kommer att bli nödvändigt att fullständigt omvandla hela kommandokedjan för att minska nuvarande förseningar. 

- Annons -

Reaktionstiden kan visa sig vara så kort att mänskligt ingripande blir olämpligt, eller till och med omöjligt, och en betydande del av beslutet kommer därför att behöva delegeras till former av artificiell intelligens, den enda som kan ta emot informationen , bearbeta det, besluta och kommunicera inom den tilldelade tidsramen.

Vi förstår därför den intima relation som finns mellan behärskning av artificiell intelligens och förmågan att förbli en ledande militär aktör under de kommande åren. Den samtidiga ankomsten av flera störande teknologier, inklusive hypersoniska vapen, robotik, riktade energivapen och bionik, kommer att leda till militära och geopolitiska omvälvningar inom 10 år som kan få samma återverkningar som användningen av svartkrut i ett vapen, eller det första förbränningsmotor, och alla dessa teknologier förlitar sig, direkt eller indirekt, på AI.

Men där den tekniska utvecklingen tog flera decennier, till och med flera århundraden, att rita om den geopolitiska kartan, kan de som kommer mycket väl ha en mycket kortare effekt. Om Frankrike, och Europa, fortfarande vill kunna räkna i riktning mot världen år 2040, måste de investera massivt i dessa teknologier nu, för om 5 år är det för sent.

- Annons -

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna