Dassault Aviation och Airbus DS går samman för att stödja den europeiska försvarsflygindustrin

Dassault Aviation, genom sin vd Eric Trappier, och Airbus Defence & Space, genom sin vd Dirk Hoke, presenterade en enad front för att tillkännage deras samarbete om det framtida fransk-tyska stridsflygplanet FCAS, såväl som på EuroMale-drönaren, medan de franska försvarsministrarna, Florence Parly, och de tyska försvarsministrarna, Ursula von der Leyen, kommer att tillkännage lanseringen av projektet på regeringsnivå. Enligt flera källor verkar det som om Dassault Aviation kommer att övervaka flygplanets övergripande design och flygaspekter (flygplan, motor) medan Airbus kommer att övervaka dess system.  

Detta tillkännagivande kommer efter flera månaders förhandlingar för att bestämma vem som skulle göra vad, eftersom affären inte hade en särskilt entusiastisk start från de två industrimännen, när den tillkännagavs i juni 2017 av president Macron och E.Merkel. Det verkar som att Tyskland som kompensation har fått projektledning för den framtida fransk-tyska stridsvagnen, som kommer att produceras av den fransk-tyska gruppen KNDS, medan man redan piloterar EuroMale, den MALE drönaren.

Detta tillkännagivande kommer vid en tidpunkt då Lockheed och det amerikanska flygvapnet använder en mängd övertalning och lobbyverksamhet för att försöka få de tyska myndigheterna att välja F-35 för att ersätta dess Tornado. Men för både Airbus och Dassault Aviation skulle Tysklands val av F-35 leda till en fullständig byte av europeiska länder till det amerikanska flygplanet, även om flera länder för närvarande rådfrågas (Belgien, Finland, Spanien) . 

Ett av huvudargumenten som den amerikanska tillverkaren för fram är baserat på den möjliga användningen av den amerikanska kärnvapenbomben B-61 under Natos kontroll, som a priori kommer att integreras i F-35, medan inget integrationsförfarande finns på plats för närvarande. inte planerad på Typhoon. Detta är också samma argument som framförs i Belgien mot TyphoonOch Rafale. 

Denna bomb "utpressning" är dock konstgjord, med kontroll över kärnvapnen kvar i händerna på USA, och Nato-länderna tillhandahåller bara transportvektorn. I själva verket har dessa länder ingen kontroll över målen eller villkoren för användningen av dessa vapen.

Dessutom är chanserna för att ett flygplan ska kunna komma tillräckligt nära ett mål som kräver en kärnladdning för att släppa en gravitationsammunition liten, om inte obefintlig, även för ett smygflygplan som F35, givet dess prestanda. flygplansförsvarssystem.

Det är därför Frankrike utvecklade kärnvapenmissilen ASMPA som avfyrades från ett säkert avstånd (upp till 500 km enligt uppskattningar) och nådde mach 3 med sin ramjet. Den låga höjden och höga hastigheten penetration av Rafale associerade med prestanda av ASMPA idag utgör luftkomponenten i fransk avskräckning. 

Medan arbetet har påbörjats för att ersätta den med en ny generation hypersonisk ASN4G-missil, planerad att tas i bruk 2035, upprättas ett avtal om användningen av ASMPA-missiler av vissa europeiska partners som utnyttjar Rafale, enligt ett protokoll som är jämförbart med det som införts av Nato och USA, skulle utan tvekan kunna bidra till att skapa en förändring i uppfattningen om Frankrikes engagemang i det europeiska försvaret. Det råder ingen tvekan om att denna gest i Belgien sannolikt skulle få en del av den allmänna opinionen och följaktligen en del av den politiska klassen, till förmån för det franska erbjudandet.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna