Kommer vi att se en kinesisk-rysk militärallians?

Efter den nyutnämnde kinesiske försvarsministerns besök i Ryssland är det vice ordföranden för den kinesiska försvarskommissionen, flygvapnets general Xi Qiliang, tur att träffa den ryske försvarsministern, general Sergei Shoigu. Målet med detta möte är, enligt officiella förklaringar, attstärka banden och militärt, diplomatiskt och säkerhetssamarbete mellan de två länderna.

Många analytiker tror att det kinesisk-ryska närmandet är en följd av de intensifierade spänningarna mellan de två länderna och västvärlden, särskilt med USA. Om ordspråket säger att min fiendes fiende är min vän, verkar bara denna förklaring begränsad när det gäller att förstå kopplingarna som byggs mellan de två regimerna, mer än mellan de två länderna.

För faktiskt, om Vladimir Putins och Xi Jinpings regimer fortsätter att visa tecken på konvergens, återspeglas dessa inte särskilt mycket i länderna själva, deras ekonomier och deras sociologier. Så trots denna allmänt publicerade vänskap förblir de första utländska investerarna i Ryssland europeiska företag, och Kina är angelägen om att behålla sin status som västvärldens verkstad. Interaktionen mellan de två länderna är därför i huvudsak begränsad till den statliga nivån: militära relationer, samarbete på den internationella scenen och energimarknaden. 

Å andra sidan har de två regimerna mycket gemensamt, först och främst den häftiga önskan att stanna vid makten, med den viscerala rädslan för västerländska influenser som enligt dem har lett till färgrevolutionerna eller de arabiska källorna. Men som alla auktoritära regimer verkar de ryska och kinesiska myndigheterna på en lina som är desto mer spänd eftersom befolkningen inte längre är instängd bakom en ogenomtränglig järnridå. För att behålla kontrollen måste de därför erbjuda sociala kontrakt baserade på löftet om personlig berikning, som var fallet med Putin 2, och Deng Xao Ping-eran, eller utnyttja säkerhetsaspekten när ekonomin saktar ner. , som har varit fallet. under de senaste åren i Ryssland, och även i Kina. Men för att motivera denna säkerhetsaspekt behöver vi fortfarande trovärdiga hot som är märkbara för befolkningen... 

Och det är i denna aspekt som de två regimerna finner sin gemenskap, tack vare ömsesidigt stöd i det internationella narrativet, vilket gör det möjligt att presentera en kontrollerad läsning av händelser, och därför att påverka befolkningens uppfattning om hotet.

Dessutom är Kina och Ryssland medvetna om att de individuellt inte kan utmana USA militärt. Å andra sidan kan de gemensamt få ett visst övertag, i synnerhet genom att knäcka det amerikanska nätverket av allianser, underbart utnyttja Washingtons hegemoniska tendenser.

Dessa faktorer gör det dock inte möjligt att skapa en varaktig allians, i den meningen att den bara definieras av en gemensam motståndare, och inte av ökningen av banden mellan folken, som fallet var med européerna och amerikanerna. andra världskriget. 

Det är intressant att notera att under dessa förhållanden, om Europa lyckades utveckla en autonom försvarskapacitet som gör den amerikanska närvaron värdelös, skulle en hel del av denna ryska berättelse reduceras till ingenting...

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna