USA återaktiverar den andra flottan för att möta Ryssland i Nordatlanten

För att klara av förstärkningen av den ryska flottans och marinflygets förmåga i Nordatlanten, den amerikanska flottan tillkännagav återaktiveringen av 2:anthflotte, ansvarig för denna teater. Denna flotta upplöstes 2011 efter minskningen av hoten, vid en tidpunkt då Ryssland, med Dimitri Medvedevs ordförande, hade bättre positioner gentemot väst. Denna flotta var, med den 6:e flottan som opererade i Medelhavet, en symbol för det kalla kriget, ansvarig för att skydda cirkulationen av möjliga konvojer av förstärkningar som kom från USA och Kanada mot Europa i händelse av konflikt med Sovjetunionen.

Situationen har dock förändrats sedan 80-talet.Sovjetunionen hade då en mäktig havsflotta, och mer än hundra attackubåtar, samt ett tiotal skvadroner långdistansbombplan som kan anfalla konvojer i Nordatlanten.

Idag har Ryssland bara ett femtiotal attackubåtar, varav bara ett trettiotal är moderna nog att utgöra ett hot, och bara tre regementen långdistansbombplan. När dess flotta på öppet hav, ärvt från sovjettiden, är den bara en skugga av vad den var. Faktum är att i dag skulle europeiska flottor ensamma kunna möta ryska flottstyrkor, även om en betydande del av dem befinner sig i Medelhavet (Italien, Spanien, franska FAN, Grekland).

Å andra sidan, i kustzonen, som i Östersjön eller Svarta havet, har den ryska flottan många små, mycket välbeväpnade fartyg och ubåtar som 638.3 Improved Kilo, mycket effektiva och mycket diskreta, och därför mottagliga för att avsevärt hämma Natos flottor och styrkor, särskilt med deras Kalibr-missiler.

I alla fall, för tillfället, aktiveringen av 2thflottan drar fördel av kommunikationsövningen som syftar till att lugna europeiska allierade, eller till och med stödja lite av det europeiska beroendet av USA:s försvar, medan stora kontrakt förhandlas, snarare än att hantera ett bevisat hot. Den amerikanska flottan har idag mycket mer att möta Kina än Ryssland... Men detta tillkännagivande kommer sannolikt att uppmuntra Ryssland att stärka sina marina tillgångar, och därför kanske göra det till skada för att stärka dess landresurser. Men idag är det i detta område som ryska styrkor klart överträffar Natos styrkor...

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna