Förbereder USA ett vapenembargo mot Turkiet?

Förbereder USA sig för att avbryta leveransen av de 100 F-35 som Turkiet beställt? I vilket fall som helst är detta en hypotes som kommer att studeras på största allvar under de kommande dagarna av Armed Services Committee i representanthuset för den amerikanska kongressen, som en del av studien av National Defense Authorization Act. För att Turkiets inställning till Nato, och särskilt mot USA, blir allt svårare i Washington. Till den grad att flera senatorer och representanter öppet har krävt införandet av ett embargo mot tekniska vapen riktade mot Ankara.

Den turkiska regeringen har genom sin utrikesminister indikerat att om en sådan åtgärd tillämpas, Turkiet skulle "använda repressalier"utan att specificera deras natur eller deras mål. Dessutom, mitt under valkampanjen, deklarerade president Erdogan på söndagen att nya operationer vid den turkiska gränsen snart skulle inledas, igen utan att ge någon mer information, vilket utan tvekan kommer att ha förstärkt oron för den regeringsfientliga koalitionen. Den turkiske presidenten hade inte gjort någon större hemlighet av sin önskan att utöka turkisk intervention i Irak, särskilt i Mosul-regionen, vilket sannolikt skulle förvärra den politiska situationen i Irak och försätta västerlänningar som verkar i detta område i en mycket känslig ställning.

Dessutom har turkiska regeringsmedia genomfört en kampanj för att förnedra Nato, Europa och USA i flera månader, vilket har skapat en långsam men märkbar förändring av den turkiska opinionen mot symboler från väst. 

Det verkar därför som om, långt bortom den ofta uppmärksammade S-400-affären, uppbrottet mellan Turkiet och Nato är på gång på mycket djupare och mer långsiktiga grunder, och utträdet ur alliansen som tar form blir mer och mer oåterkalleligt. I detta sammanhang, och om vi inte har medel att föra tillbaka Turkiet till det västra lägret, är det i själva verket mer än nödvändigt att begränsa tekniköverföringar, direkta eller inducerade, till ett land som under de kommande åren riskerar att ansluta sig till kinesisk-ryska blocket. När vi ser vad kinesiska ingenjörer lyckades göra från en halvt demonterad ukrainsk Su-33-prototyp (J-15-jaktplanet ombord), föreställer vi oss vad de kunde göra från en F-35 i flygande skick...

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna