Svarta havet, Natos andra front

Medan medias uppmärksamhet kring friktion mellan Nato och ryska militära styrkor i första hand fokuseras på de baltiska staterna, är detta inte det enda krisområdet som Alliansen står inför. Därmed står länderna som gränsar till Svarta havet, Bulgarien och Rumänien, men även allierade länder som Ukraina eller Georgien, inför en betydande ökning av ryska militära aktioner

Det är därför Nato också satte ut en amerikansk mekaniserad brigad till Rumänien för några månader sedan och förstärkte närvaron av alliansflygplan, som inleddes 2014, i en lugnande åtgärd liknande den som sattes in i de baltiska länderna. 

Turkiets oroliga spel gentemot alliansen och Ryssland ökar osäkerheten i denna teater, särskilt när spänningarna med Grekland i Egeiska havet fortsätter att växa, och Ankara har "nycklarna" till sundet som tillåter passage genom Svarta havet . 

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna