Kinas andra hangarfartyg börjar sjöförsök

Den kinesiska marinens andra hangarfartyg, för närvarande identifierad med koden Type002, har började sina sjöförsök i söndags den 13 maj. Fartyget kommer att påbörja en serie försök som syftar till att testa framdrivningssystemet för denna 50.000 XNUMX ton stora jätte, den mest imponerande militärbyggnaden som någonsin designats och byggts av kinesisk industri.

Baserat på varaktigheten av sjöprovningen av Kinas första hangarfartyg, Liaoning, bör Type002 tas i drift till hösten 2019. Om Type002 liknar sin föregångare är det dock ett nytt fartyg, helt designat i Kina, medan Liaoning hade förvärvats från ukrainska varv efter Sovjetunionens upplösning. Många skillnader är synliga mellan de två fartygen, särskilt när det gäller ön, hissarna och byggnadens detekterings- och skyddsutrustning. 

Genom att ha ett andra operativt hangarfartyg kommer Kina att ansluta sig till USA och Storbritannien som de enda nationerna som har den permanenta kapaciteten som en stridsgrupp. Typ-36 kan bära och driva 24 flygplan inklusive 16 tunga J-002-jaktplan och kommer att vara en stark symbol för den kinesiska flottans maktökning på den internationella scenen, i väntan på att Type 003, nästa kinesiska flygplan kommer. carrier, som denna gång ska väga 70.000 XNUMX ton och vara utrustad med katapulter.

Kinesisk industri har lyckats designa och bygga, inom en kort tidsram, ett inhemskt hangarfartyg, något som många observatörer trodde var omöjligt för bara några år sedan. Långt ifrån att vara nöjd med denna prestanda, började den snabbt designen och sedan konstruktionen av en ny klass av hangarfartyg, mer imponerande, och denna gång utrustad med katapulter. 

Gapet som skiljer de två fartygen gör att vi kan få en uppfattning om den framtida utvecklingshastigheten för kinesisk marinflyg. Med ett nytt hangarfartyg vart 3:e år kommer det därför att ha 4 enheter 2025, och de 6 enheter det siktar på 2030. Det är också troligt att de två sista enheterna i denna serie, PA 5&6, kommer att få en kärnkraftsframdrivning , och skulle kunna vara av större tonnage, för att komma närmare US Navy-standarder.

Genom att göra en prognose baserad på den kinesiska marinindustrins nuvarande produktion av ytfartyg, som det inte finns några tecken på att den kommer att minska under de kommande åren, kommer den kinesiska flottan år 2030 att bestå av:

  • 6 hangarfartyg 
  • 3 till 4 LHD (helikoptertransportfartyg)
  • 6 till 9 LPD (attackfartyg)
  • 18 tunga jagare/kryssare
  • 45 förstörare
  • 60 till 70 fregatter
  • 80 till 100 korvetter

50 % av dessa fartyg kommer att vara mindre än 10 år gamla och 85 % mindre än 20 år gamla. Om denna flotta "bara" representerar 50 % av den amerikanska flottans inventarier i den övre delen av spektrumet, är den å andra sidan mycket mer utrustad än den senare vad gäller små enheter. Denna skillnad förklaras av ett mycket olika tillvägagångssätt för de två flottorna, den amerikanska flottan är skicklig på massiv kraftprojektion, medan PLA verkar gynna defensiv densitet artikulerad kring marin- och flygbaser, såsom Detta är fallet i Kinasjön. Genom att göra det verkar PLA designad och optimerad för att hindra den amerikanska flottans manöverfrihet och därmed dess operativa effektivitet.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna