Ryssland uppgraderar 30 Tu-22M3 Backfire-C strategiska bombplan

Det ryska försvarsministeriet tillkännagav lanseringen av programmet som syftar till modernisera 30 Tu-22M3 Backfire-C långdistans strategiska bombplan. Denna modernisering är utöver den som redan pågår som involverar ett tiotal Tu-160 BlackJack strategiska bombplan.

De 30 flygplanen kommer att uppgraderas till Tu-22M3M-standarden, med moderniserad flygelektronik och ett navigeringscenter, regenerering av flygplanspotential, samt utökning av vapenbärande kapacitet, inklusive implementering av 3 Kh-32 anti-skeppsmissiler med en räckvidd på 800 km och en hastighet på runt mach5.

Om bakslag klassificeras i kategorin strategiska bombplan är det dess förmåga att attackera möjliga sjökonvojer i Nordatlanten som är kärnan i dess operativa användning. Utrustad med 3 Kh22 anti-skeppsmissiler kan en bakslag slå till vid 3500 km och nå en maximal hastighet på mach2. De ryska styrkorna har för närvarande ett hundratal BackFires, men antalet flygvärdiga flygplan är säkert mindre, runt 50 bombplan. De var anställda tillsammans med Tu-160 på bombuppdrag i Syrien, Georgien och Tjetjenien innan detta.

I april 2017 lanserade de ryska myndigheterna PAK-DA-programmet, ett strategiskt bombplan som kommer att ta över från Tu-160M, TU-22M3M och T-95M år 2030. Med all sannolikhet kommer PAK-DA, designen av som anförtrotts Tupolevs designkontor, kommer att ta formen av en underljudsflygande vinge, som B2 och den framtida amerikanska B21, eller H20, det kinesiska strategiska bombplanet avsett att ersätta H-6K, som sannolikt kommer att bli avslöjas under de kommande månaderna.

- Annons -

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna