Kinas första Type055 tunga jagare börjar testa snart

Kinas första 13.000 055 ton tunga jagare av typ 124 har flyttats till en ombordstigningsdocka, vilket indikerar att fartyget snart kommer att påbörja sina första sjöförsök. Denna klass av fartyg, mer av en kryssare än en jagare, bär 10 missiler i vertikala silor. artilleripjäser, använder två XNUMX-tons helikoptrar och har en senaste generationens AESA-radar, vilket gör den till en av de mest kraftfulla fartygsklasserna inom en snar framtid, som bara ger efter för de ryska Kirovs.

Kina bygger för närvarande 6 jagare av typ 055 samtidigt, i olika faser av färdigställandet. Antalet planerade fartyg är för närvarande inte känt, men det är troligt att klassen överstiger 15 enheter, med tanke på de ökande eskortbehoven av PLAN, som denna kväll gentemot sina hangarfartyg, sina helikopterfartyg och sina attackfartyg.

Typ 055 kan också vara det första fartyget som får en Rail Gun, den elektromagnetiskt framdrivna pistolen som kan nå en räckvidd på 400 km, och av vilken Kina testade en prototyp i vinter på ett av sina fartyg.

Rail Gun-tekniken kommer sannolikt att leda till djupgående förändringar i marinstrategier, och följaktligen i själva konstruktionen av stridsfartyg. Även om det inte kommer att ersätta missiler, vilket kommer att förbli väsentligt, kommer det sannolikt att komplettera dem, vare sig det är mot sjö-, land- eller luftmål. Till skillnad från missiler, som av naturen är begränsade i kvantitet, har Rail Gun en mycket betydande skjutkapacitet, även jämfört med konventionellt artilleri, som inte längre kräver ett lager av krut. Dessutom gör den mycket höga initialhastigheten på Rail Guns projektiler, i kombination med dess skjuthastighet, den potentiellt effektiv mot hypersoniska vapen som idag verkar ha titeln absoluta vapen.

Slutligen, ingenting hindrar ett fartyg med tillräcklig elektrisk kraft från att använda flera av dessa kanoner, även om den betydande rekylen skulle kräva fartyg med betydande tonnage. 

Faktum är att denna teknik, förknippad med det växande behovet av missiltransporter, sannolikt kommer att rehabilitera ytstridande fartyg med hög tonnage, såsom kryssare och tunga kryssare, som mycket väl skulle kunna bli sjöstyrkornas flaggskepp, medan fregatter och korvetter bär kryssningsfartyg. och långväga luftvärnsmissiler blir allt vanligare.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna