Upphävande av Boreï-B SSBN-klassen till förmån för ytterligare Boreï-A

Borei-klassen av nukleära ballistiska missilubåtar representerar en viktig symbol för rysk skeppsbyggnad och för den ryska vapenindustrin som helhet. Det är faktiskt den första representanten för den postsovjetiska ryska strategiska doktrinen. Fram till att den första Borei-ubåten togs i bruk 2013, bestod den ryska flottans SSBN-flotta endast av Delta III- och Delta IV-ubåtar, samt några få Typhoon, allt från sovjettiden.

Förra året tillkännagav general Gerasimov starten av designarbetet på Borei-B, en förbättrad version av Borei-A-klassen, i sig en utveckling av Borei-klassen. Det är denna sista studie som ställs in och ersätts av beställningen av ytterligare 6 Borei-A ubåtar, för att slutligen nå en flotta på 11 Boreï-A och 3 Boreï.

Beskedet kommer också när det ryska försvarsministeriet släppte en video som visar ett skott av 4 Boulava-missiler, missiler som utrustar Borei och som upplevde många svårigheter i utvecklingen. Varje Borei bär 16 nukleära interkontinentala ballistiska missiler med en beräknad räckvidd på över 9000 3 km. Ryska styrkor har ett kärnvapenavskräckande medel med tre komponenter:

- Där markkomponent utrustad med ballistiska missiler av olika räckvidd såsom RS-28 Sarmat ICBM eller kortdistansmissilen Iskander

- Där marin komponent baserat på dess 14 SSBN men också på SSGN Oscar 2

- Där luftkomponent drift långdistansbombplan Tu-160, Tu-95 och Tu-22M3 och på senare tid Mig-31 utrustade med Kinzhal kärnvapenkapabla hypersoniska missil.

De senaste uttalandena från de ryska myndigheterna avslöjar en betydande ansträngning för att upprätthålla en ledande strategisk styrka, kapabel att motarbeta eller till och med överträffa amerikanska styrkor, i antal och teknik. 

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna