Varför verkar Rumänien gynna amerikanska helikoptrar?

Efter Polen är det Rumänien som verkar vända Airbus Helicopters ryggen till favorisera maskiner från den amerikanska tillverkaren Bell, och detta trots en mycket betydande investeringsplan från Airbus sida.

Precis som med Polen kritiserar vi bristen på europeisk solidaritet och dessa länders ointresse för uppbyggnaden av försvarseuropa. När det gäller Polen glömmer vi att titta på det faktum att Rumänien begärde NATO-intervention för att stärka sin avskräckande militärmakt på sydöstra fronten såväl som i Svarta havet. För precis som med Polen är det USA som tillhandahåller det mesta av Nato-kontingenten som är utplacerad i Rumänien.

Det kommer att vara nödvändigt att erkänna att, i avsaknad av övertygande militärmakt i den centraleuropeiska teatern, kommer Frankrike och dess tyska partner bara att kunna plocka upp smulorna från de vapenkontrakt som USA lämnat. Den här helgen presenterade Polen således en investeringsplan på 2 miljarder euro för att tillåta USA att permanent utplacera en pansardivision på sitt territorium. Detta säger mycket om vilken roll priset för ett 50 Caracal-program spelar i polsk politik, som också i allt högre grad trotsar europeiska institutioner.

Defense Europe, nämligen ett initiativ på europeisk nivå som syftar till att stärka kapaciteten för militärt och industriellt samarbete, och agera i frågor som rör försvaret som en nation, och inte en samling heterogena nationer, kan inte skapas genom ett gemensamt byggavtal mellan 27, eftersom länge hoppats på. Precis som med Europas konstitution kommer det att vara nödvändigt för ett litet antal länder som är organiserade kring det fransk-tyska paret att bygga ett "alternativt" försvarserbjudande som kommer att påtvinga sig självt kapillärt på andra länder över tiden.

Det är också det enda sättet att lyckas förändra maktbalansen i Nato, genom att föreslå en partner som sammanför flera stater och arméer som agerar som en enda styrka, kapabel att ta kontroll över Europas försvarsfrågor. , samtidigt som det uppfyller varje lands åtaganden. i alliansen...

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna