Det polska förslaget att placera ut en amerikansk pansardivision på dess mark diskuteras

Polen har återigen riktat uppmärksamheten när det gäller försvaret genom att föreslå USA att permanent utplacera en pansardivision på dess mark för att avskräcka alla olyckliga ryska initiativ. Regeringen är redo att stoppa handen i plånboken, föreslår att man investerar 2 miljarder euro i infrastrukturoch behoven hos de amerikanska styrkorna som därmed skulle sättas in.

Dock denna begäran är långt ifrån att utlösa en enorm entusiasm, oavsett om det är i USA eller i Europa. Tvärs över Atlanten uppfattas detta förslag med förvirring, eftersom det går emot ambitionerna hos Trump-administrationen som vill att Europa ska kunna ta sitt eget försvar, samtidigt som det självklart fortsätter att utrusta sig med amerikansk utrustning. Dessutom kommer kostnaderna kopplade till utplaceringen och underhållet av en amerikansk pansardivision i Europa mycket snabbt att överstiga 2 miljarder euro, och Trump-administrationen har andra prioriteringar att finansiera i försvarsbudgeten.

I Europa, förutom det faktum att detta tillkännagivande gjordes ensidigt av den polska regeringen, har flera kanslier uttryckt sina reservationer och sina farhågor angående Rysslands reaktion på en sådan utplacering, som sannolikt kommer att förvärra spänningarna på kontinenten.

Det finns uppenbarligen en politisk kalkyl från den polska regeringens sida i detta förslag, den vill ständigt attrahera Washingtons goda nåder och hoppas kunna ta Storbritanniens och Tysklands plats som representativa USA inom EU. Men det belyser också ett verkligt problem med försvaret av kontinenten som finns idag och som oftast ignoreras av politikerna.

I själva verket skulle de europeiska arméerna i dag inte ensamma kunna motsätta sig en rysk konventionell offensiv, eftersom arméerna har varit alltför begränsade sedan det kalla krigets slut, och inventeringarna har koncentrerats till låg- och medelintensiva konflikter. Dessutom har de senaste NATO-övningarna och utplaceringarna visat de svårigheter som amerikanska och västeuropeiska styrkor skulle möta att nå frontlinjerna i Östeuropa, eftersom transportinfrastrukturen har förlorat sin förmåga att snabbt flytta militära enheter, tunga och massiva.

Den polska begäran är därför inte meningslös ur militär synvinkel och avslöjar återigen de europeiska väpnade styrkornas svaghet i dag. Under dessa förhållanden förefaller det uppenbart att de länder som står inför ryska styrkor, de baltiska länderna, Polen, Rumänien, gynnar sina förbindelser med de amerikanska styrkorna och följaktligen med den amerikanska försvarsindustrin.

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna