Tillgången på ALAT-tigrar har påverkats av den tyska positionen

- Annons -

Medan han talade om de svårigheter som ALAT stött på med att upprätthålla en flotta av Tiger-stridshelikoptrar som är tillräckliga för att tillgodose operativa behov, återvände general Charles Beaudouin, biträdande chef för arméns planering, på en föga känd episod från den svåra början av livet. denna apparat. 

Från 2005 till 2012, det vill säga under de första 7 åren av Airbus-helikopterns igångsättning, motsatte sig de tyska myndigheterna undertecknandet av ett ramunderhållskontrakt med tillverkaren och bedömde att förhållandena var alltför ogynnsamma. Med andra ord, under dessa 7 år måste behovet av reservdelar och industriellt underhåll hanteras från fall till fall av Alat, vilket uppenbarligen är långt ifrån en effektiv lösning för att garantera en korrekt tillgänglighet enhetens hastighet. 

General Beaudouin insisterade också på behovet av att hitta ett nytt avtal med Airbus Helicoptersför att få industrimannen att ”dela risken” och ”integrera den i resultatet”, med andra ord betala den ”av resultatet” och inte med det fasta priset.

- Annons -

De "alltid billigare" paradigmen som fungerade som ett ramverk för utformningen av många kontrakt kopplade till MCO för franska flygplan måste i själva verket ge vika för överväganden som kombinerar ekonomisk och kvalitativ prestanda. 

I vilket fall som helst måste exemplet med inverkan av ett tyskt beslut på våra styrkors operativa kapacitet också integreras i pågående förhandlingar om pågående europeiska partnerskap på försvarsområdet, vare sig det är med Tyskland, Italien eller Storbritannien. Utvecklingen i den internationella säkerhetssituationen kan inte längre nöjas med en ofullkomlig strategi som balanserar våra arméers operativa kapacitet.

- Annons -

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna